Į tėvams, sudarantiems vaiko gyvybės draudimo sutartį, aktualiausius klausimus atsako „Allianz Lietuva" vyresnioji patarėja Nijolė Tirevičienė.

Ar gyvybės draudimas vaikams tinkamas norintiems kaupti kapitalą vaikų ateičiai ir kartu sudėti saugiklius vaiko dabarčiai?

Būtent tam ji ir skirta. Kadangi augdami vaikai ir serga, ir patiria įvairių traumų, būna gydomi ligoninėje, ši paslauga padeda sudėti finansinius saugiklius esamajam momentui. Išmokos tėvams palengvina finansinę naštą vaikui susirgus, prireikus nedarbingumo ar papildomos reabilitacijos. Taip pat į gyvybės draudimo sutartį „Studentas" įeina draudimas vaiko žūties atveju, dėl nelaimingo nutikimo.

Kitas itin svarbus šios paslaugos aspektas – kapitalo kaupimas, būtent ir yra orientuotas į tėvų numatomą vaiko ateitį, į jūsų svajones. Tam tikra įmokų dalis yra investuojama iki vaikas sulauks pilnametystės, arba kito tėvų numatyto amžiaus (pavyzdžiui, iki 20 ar 25 metų) ir gali būti skiriama tiek mokamoms studijoms, tiek kitų tuo metu aktualių poreikių patenkinimui, vaiko savarankiško gyvenimo pradžiai.

Ar gyvybės draudimo sutartis vaikui gali padėti užtikrinti, jog kritiniu atveju, netekus tėvų, vis tiek bus pasirūpinta saugesne vaiko finansine ateitimi, bus sukauptas kapitalas savarankiško gyvenimo pradžiai?

Tikriausiai žinote taisyklę, jog lėktuve deguonies kaukę pirmiausia turime užsidėti sau, kad galėtume pasirūpinti esančiu greta, tiesa? Taip yra ir su vaiko gyvybės draudimo sutartimi. Mes galime apdrausti vaiką nuo traumų, sunkių, net kritinių ligų, tačiau nemažiau svarbu pasirūpinti ir jo finansine ateitimi tuo atveju, jeigu vaikas netektų vieno ar abiejų tėvų.

Būtent dėl to, sudarant „Allianz Lietuva" gyvybės draudimo sutartį „Studentas" vaikams, apdraustaisiais nurodomi tėvai arba vienas iš jų. Nes jie yra tie žmonės, kurie rūpinasi vaiku ir jo gyvenimo poreikiais kasdien. Taip pat toks gyvybės draudimas užtikrina, jog net ir netekus tėvų, vis tiek būtų pasirūpinta vaiko finansine ateitimi sulaukus pilnametystės ar kito sutartyje numatyto amžiaus.

Allianz Lietuva vyresnioji patarėja Nijolė Tirevičienė

Ne visi klientai noriai diskutuoja šiuo klausimu, tačiau visi, jį aptarę, išeina žinodami, jog savo vaiko ateitimi pasirūpino net jei jų pačių vieną dieną neliktų.

Kokius finansinius saugiklius turės vaikas, jei nutikus nelaimei, neteks vieno iš tėvų, ar net abiejų?

„Allianz Lietuva" užtikrina, jog sudarius gyvybės draudimo sutartį vaiko naudai, tėvų noras suteikti finansiškai stabilius pamatus vaiko savarankiškai gyvenimo pradžiai bus išpildytas.

Vaikui netekus, pavyzdžiui, abiejų tėvų – apdraustųjų – jis nelieka be finansinės apsaugos. Įmokų mokėti nebereikia, o suma, sukaupta sutartyje yra toliau investuojama.

Antras itin svarbus aspektas tai, jog vieno iš tėvų mirties atveju draudimo liudijimo vertė padidinama iki draudimo sumos, kuri jau buvo numatyta sudarant sutartį, o žūties atveju ji dvigubinama. Jeigu sudarant sutartį pasirenkama papildoma apsauga dėl mirties nelaimingo nutikimo metu abiem tėvams ir tai įvyksta – draudimo liudijimo suma trigubinama ir toliau investuojama.

Kad būtų lengviau suprasti, pateiksiu pavyzdį. Tarkime, tėvai sudarė gyvybės draudimo sutartį „Studentas" vaiko naudai, kad būtų sukauptas kapitalas jo ateičiai. Apdraustuoju šioje sutartyje yra vaiko tėtis, tačiau nelaimingo nutikimo metu vaikas tėčio neteko. Į šią sutartį buvo sumokėta kiek daugiau nei 1 tūkst. eurų, tikėtina, jog sutarties pabaigoje vaikui išmokėta suma sieks apie 19 tūkst. eurų. Kodėl? Pagal šią sutartį, tėvo netekties atveju, sukauptos lėšos yra didinamos iki draudimo sumos, o įmokų mokėti toliau nereikia. Lėšas toliau investuosime iki vaikui sueis draudimo sutartyje pasirinktas amžius, o išmokėta suma sutarties laikotarpio pabaigoje bus išties nemenka paspirtis vaiko savarankiško gyvenimo pradžiai, ko ir siekė tėvai sudarydami šią sutartį.

Kaip žinoti, jog draudimo išmoka pasieks patį vaiką? Kad ji neatiteks, tarkime, globėjams, ir vaiko ateičiai kaupiami pinigai nebus panaudoti kitiems tikslams?

Ši paslauga sukurta taip, kad sutarties pabaigoje sukauptas kapitalas atitenka tik vaikui ne anksčiau, nei sulaukus pilnametystės. Globėjui, jei toks atsirastų, nėra perleidžiamas, nėra išmokamas vaiko ateičiai kaupiamas kapitalas, mat globėjas įsipareigoja rūpintis kasdieniais vaiko gyvenimo poreikiais.

Tėvų pagrindinis tikslas – suteikti finansiškai stabilią pradžią savarankiškam gyvenimui. Jie sudarydami gyvybės draudimo sutartį vaiko naudai galvoja apie jo ateitį, kas bus po dešimties, penkiolikos metų ir daugiau, tą „Allianz Lietuva" ir užtikrina.

Tėvai, būdami atsakingi už vaiko ateitį tokio pobūdžio sutartimi iš anksto pasirūpina, kad vaikas turėtų pradinį finansinį kapitalą savarankiškam gyvenimui ir laimingu atveju – jeigu bus visi gyvi ir sveiki, ir kritiniu atveju – jeigu vaikas tėvų netektų.

Šaltinis
Temos
Projektas „Gyvenk drąsiai kartu su Allianz“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją