Nėrė aklai – pasekmės visam gyvenimui

Ilgametė „Allianz Lietuva“ patarėja, finansų konsultantė Elena Malinauskienė dalijasi skaudžia, neatsargaus kliento elgesio pramogaujant prie vandens telkinių istorija.

„Prieš keletą metų mūsų klientas, trijų jaunuolių tėvas nusprendė, jog jam gyvybės draudimo sutartis nėra reikalinga. Jis neserga, atsargus – traumos jį aplenkia. Tačiau prakalbus apie gyvybės draudimo sutarčių nutraukimą vaikams patariau neskubėti ir išlaikyti sutartis bent iki jaunuoliai baigs pirmąją studijų pakopą. Juk vaikai judrūs, neturi tokių stiprių savisaugos instinktų, ne visuomet pamatuoja galimas rizikas. Tėtis atsižvelgė į mano patarimą ir vaikų sutartis paliko galioti. Visa laimė, kad jis įsiklausė į mano žodžius, jau netrukus suprato draudimo naudą“, – prisimena E. Malinauskienė.

Allianz Lietuva finansų patarėja Elena Malinauskienė

Patarėja pasakoja, jog vienas kliento vaikų dar tą pačią vasarą neatsargiai nėrė nuo lieptelio, vandenyje pasitaikė akmuo ir vaikui atsitrenkus buvo smarkiai sužaloti kaklo slanksteliai. Vaikas vos nepaskendo.

„Deja, ištraukimas iš vandens atsikvėpti neleido. Tėvai jaunuoliui iškvietė greitosios medicinos pagalbą, jis buvo nugabentas į ligoninę, kur tėvai išgirdo, jog diagnozuotas visiškas neįgalumas. Man baisu net įsivaizduoti, kaip turėjo jaustis šeima, planavusi atžalą netrukus išleisti į studijas. Pramoga virto tragedija. Tuo metu „Allianz Lietuva“ klientui išmokėjo daugiau nei 15 tūkst. eurų siekiančią išmoką. Manau, jog tai yra tvirta finansinė atrama tiek rūpinantis geriausiu gydymui savo vaikui, tiek reabilitacijos galimybės, o šiuo atveju – ir psichologine pagalba“, – pasakoja finansų ekspertė.

Gyvybės draudimas svarbiau nei naujas išmanusis telefonas

Pasak E. Malinauskienės tik labai maža visuomenės dalis gali sau leisti neturėti gyvybės draudimo, traumų ar kritinių ligų apsaugų.

„Tai yra vos keli procentai pasaulio žmonių. Verslo magnatai, kurie gali sau leisti keliauti aplink pasaulį jachtomis, turi ne vieną ir ne du pelno, pajamų šaltinius. Visiems kitiems gyvybės draudimas turėtų būti tokia pat būtinybė, kaip išmanusis telefonas. Tiesą sakant – net didesnė būtinybė. Nes naujausio modelio telefonas nepadės patyrus rimtą traumą ar susirgus sunkia liga. O štai draudimo išmoka iš tiesų tampa finansiniu ramsčiu“, – įsitikinusi finansų ekspertė.

Kokie pavojai tyko vandenyje?

Ne tik skendimai, bet ir galvos bei nugaros traumos yra pagrindinės nelaimės, tykančios prie vandens ir turinčios sunkiausias pasekmes. Sunkios traumos gali būti nardymo į vandenį pasekmė, ypač kai nardoma sekliuose vandenyse.

Pasak „Allianz Lietuva“ Draudimo rizikos skyriaus vadovo, gydytojo traumatologo – ortopedo Šarūno Žemaičio, drumstas vanduo taip pat didina galimybę atsitrenkti į vandenyje esančius akmenis, polius bei traumuoti galvą ar stuburą. Stuburo pažeidimas – tai dažna kojų ar visų keturių galūnių paralyžiaus priežastis.

Šarūnas Žemaitis, Allianz Lietuva, Draudimo rizikos skyriaus vadovas, gydytojas traumatologas, ortopedas

Paklaustas, ar visuomet stuburo lūžimas sukelia pilną ar dalinį paralyžių, ekspertas tikina, jog tai priklauso nuo pažeidimo aukščio (kaklas, krūtinė, juosmuo), lūžimo pobūdžio, kvalifikuotos pagalbos suteikimo laiko.

„Jeigu įvyksta stuburo slankstelių poslinkis arba lūžusio slankstelio kauliniai fragmentai suspaudžia nugaros smegenis ar šakneles – pasekmės dažniausiai būna sunkios, o gydymas sudėtingas. Galutinis rezultatas priklauso nuo to, kaip greitai atlaisvinamos suspaustos struktūros ir stabilizuojamas stuburas. Tačiau net ir tokiais atvejais gali likti nuolatinis dalinis ar pilnas neurologinis deficitas“, – sako Š.Žemaitis.

Gydytojas akcentuoja, jog lengvesni stuburo sužalojimai (patempimai, sumušimai) dažniausiai sugyja per 2-3 savaites nepalikdami pasekmių. Tačiau slankstelių lūžių, dalinio ar pilno paralyžiaus atvejais gali prireikti ne tik ilgo gydymo ir reabilitacinio laikotarpio, bet ir nuolatinės artimųjų priežiūros ir kantrybės.

„Gydymas, reabilitacija kainuoja nemažai pinigų ir laiko. Jeigu traumą patiria vaikai, tėvai neretai priversti imti nedarbingumą gana ilgam laikui. Šioje vietoje itin vertinga turėti gyvybės draudimo, traumų draudimą, mat išmokos padeda stabilizuoti šeimos finansinį būvį“, – tikina Š. Žemaitis.

Pramogos prie vandens – tik išmokus taisykles

Gydytojas traumatologas – ortopedas dalijasi keliomis svarbiomis taisyklėmis, kurias būtina išmokti norint saugiai mėgautis vandens pramogomis.

  • Stenkitės nesimaudyti vienas, tegul bent jau nuo kranto jus stebi kitas žmogus.
  • Neperženkite savo galimybių ribos plaukiant per toli nuo kranto.
  • Saugokitės vandens srovių, povandeninių objektų.
  • Prieš nardant, patikrinkite gylį, venkite nardyti, jeigu vanduo drumstas.
  • Prie vandens telkinių ne vieta alkoholiniams gėrimams, taip tik didinate skendimo ir traumų riziką sau.

Medikas atkreipia dėmesį ir į kitą svarbų dalyką. „Jeigu jau taip nutiko, kad jūsų bičiulis ar šeimos narys nesilaikė saugumo taisyklių, beatodairiškai nėrė į vandenį ir įtariate, jog pažeistas žmogaus stuburas, slanksteliai, beatodairiškai gabenant nukentėjusį į gydymo įstaigą, galite dar labiau traumuoti sužalotą vietą ir pakenkti stuburo smegenims. Įtarus stuburo slankstelių lūžimą, geriau kuo greičiau kviesti greitąją medicinos pagalbą, o iki jai atvykstant stabilizuoti nukentėjusiojo kaklą, suteikti jam stabilią gulimą padėtį“, – pataria „Allianz Lietuva“ draudimo rizikos skyriaus vadovas.

Lietuvos banko duomenimis, „Allianz Lietuva“ per dešimtmetį savo gyvybės draudimo klientams nelaimės atveju išmokėjo daugiausiai rinkoje, 38,8 mln. eurų (Lietuvos bankas, 2013-01-01–2022-12-31).

Išmokos „Allianz Lietuva“ gyvybės draudimo klientams nelaimės atveju nuo veiklos pradžios iš viso sudaro 52 mln. eurų („Allianz Lietuva“, 2022-12-31).

Šaltinis
Temos
Projektas „Gyvenk drąsiai kartu su Allianz“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją