Didžiausias pasiekimas – iškovotas kelialapis

Šaulė R. Bučinskytė jau daugybę metų sėdi neįgaliojo vežimėlyje, tačiau tai nesutrukdė moteriai siekti sportininkės karjeros. Ji – viena perspektyviausių bei geriausius rezultatus iškovojančių šaulių Lietuvoje. To įrodymas – iškovotas kelialapis į 2024 metų Paryžiaus paralimpines žaidynes.

„Jau vien patekimas į šias žaidynes – aukščiausias įvertinimas, kuris nepaprastai džiugina. Norėdamas dalyvauti paralimpinėse žaidynėse, privalai iškovoti aukštą vietą. Patekti į šį laukiamiausią sporto pasaulio renginį – labai sudėtinga“, – pasakoja pašnekovė.

Iki paralimpinių žaidynių liko pusmetis, tačiau pasiruošimas joms jau vyksta – visas Raimedos laikas yra suplanuotas, sudarytas griežtas treniruočių režimas.

„Aiškiai žinau, kada ir kiek turiu treniruotis. Viskas privalo būti sustyguota: treniruotės, mityba, laisvalaikis, kurio, beje, ne tiek daug ir lieka“, – atskleidžia sportininkė.

 Raimeda Bučinskytė (Jūratės Povilaitienės nuotr.)

Knygos vietoj vakarėlių

Ir nors gali pasirodyti, kad sportininkai privalo atsisakyti visų malonumų, šaulė su tuo nesutinka. Ji įsitikinusi – profesionalūs sportininkai iš kasdienybės turi pašalinti tik tuos dalykus, kurie nėra sveiki bei naudingi fizinei ir emocinei būklei. Pavyzdžiui, R. Bučinskytė atsisako kvietimų į vakarėlius. Anot jos, šie tiesiog blaško.

Šiuo metu šaulė treniruojasi 4 dienas per savaitę – dažniausiai jos laukia dvi treniruotės per dieną. Tačiau sportininkė pabrėžia, kad besiruošiant varžyboms svarbu stebėti savo kūną, jo reakciją į patiriamą krūvį. Negalima persitempti, nes tai pridarys daugiau žalos nei naudos.

„Taip pat negalima valgyti nesubalansuoto maisto. Pavyzdžiui, aš į varžybas vežuosi net savo pusryčius. Tokiu būdu užsitikrinu, kad organizmas nepatirs jokio šoko“, – pasakoja šaulė.

Režimas, anot jos, tiesiog būtinas, kad sportininkas nesiblaškytų bei galėtų susikoncentruoti į tikslą.

„Ruošdamasi varžyboms, aš atsisakau net ir socialinių tinklų, kurie tik išbalansuoja. Juk visai nebūtina stebėti, kaip kažkas atostogauja, smagiai leidžia laiką, linksminasi. Aš tada skaitau knygas. Manau, kad geriau negauti labai greito dopamino, o verčiau jį užsidirbti. Juk greiti malonumai nieko gero nesuteikia“, – pabrėžia pašnekovė.

Širdyje smarkiau įstringa ne pergalės, o nepasisekę startai

Sunkus darbas, pastangos, lūkesčiai – tiek visko sportininkai sudeda į pasirengimą varžyboms. Tačiau kaip jaustis, jei visgi nepasiseka iškovoti medalio? R. Bučinskytė atvira – nesėkmės jai suteikia labai daug skausmo.

„Aš labai išgyvenu. Net jei pradedu racionaliai dėlioti, kad pasaulinėse varžybose susitinka 30 geriausių sportininkų iš skirtingų šalių, o medaliai tik trys, neiškovojus prizinės vietos būna apmaudu. Net ir dabar, prisiminusi kelis savo startus, galėčiau apsiverkti. Tai – labai skaudu“, – teigia šaulė.

Vis dėlto ji įsitikinusi, kad tikras sportininkas yra tas žmogus, kuris net ir neiškovojęs medalio randa savyje jėgų vėl stengtis bei įsipareigoja dar daugiau dirbti.

 Raimeda Bučinskytė pasaulio čempionate Peru (asmeninio archyvo nuotr.)

„Neišvengiamai turi rasti stiprybės susitaikyti. Privalai tęsti darbus, iš naujo pradėti ruoštis varžyboms. Tai nėra lengva užduotis, tačiau privalai stengtis“, – pabrėžia pašnekovė.

„Allianz Lietuva“ iniciatyva padeda keisti visuomenės požiūrį

Besiruošiantiems varžyboms sportininkams itin svarbus ir visuomenės palaikymas. R. Bučinskytė – „Allianz Lietuva“ ir Lietuvos paralimpinio komiteto inicijuojamo projekto „Negalią keičia supergalia“ ambasadorė. Šio projekto tikslas – trinti tam tikras tebevyraujančias stigmas apie negalią, parodyti, kad apribotos galimybės netrukdo pasiekti stulbinančių rezultatų.

„Labai šaunu, kad įmonės skiria dėmesio sportininkams. Ypač malonu, kad tas dėmesys nukreiptas į mus, paralimpiečius. Juk mes esame mažiau matomi bei pastebimi visuomenėje. Įmonių finansinis įsitraukimas įrodo, kad esame svarbūs, reikalingi, mumis tiki“, – sako šaulė.

R. Bučinskytei labai svarbi ir galimybė projekto metu bendrauti su Lietuvos moksleiviais, pasakoti jiems apie savo karjerą bei negalią.

„Esu tikra – tokiu būdu keičiame ir visuomenės požiūrį. Verslo sektorius gali smarkiai prisidėti prie stigmų naikinimo. Mes, sportininkai, jausdami palaikymą norime tik dar labiau stengtis, eiti pirmyn, nenuvilti tų, kurie mumis tiki“, – teigia pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Projektas „Gyvenk drąsiai kartu su Allianz“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją