Pamokoje gali dalyvauti visi mokiniai

Japonai pasiūlė paprastą sprendimą ne tik šiai problemai, bet ir kitiems mokytojų iššūkiams, sukurdami išmaniuosius projektorius.

„Epson Europe“ Baltijos atstovybės vadovas Mantas Nemickas sako, kad išmanieji „Epson“ projektoriai šiuo metu labai populiarėja tiek Lietuvos, tiek ir kitų Europos šalių mokyklose.

Pasak jo, tai lemia keli paprasti, bet praktiški techniniai pasirinkimai, kurie sprendžia labai aktualias pamokų kokybės problemas.

„Šiuo metu mokyklose esančių išmaniųjų lentų įstrižainės yra nuo 70 iki 86 colių. Tai reiškia, kad gerai matomas vaizdas tik sėdintiems 1–3 suolų eilėse. Natūralu, kad sėdintys toliau, jei gerai neįžiūri, kas rodoma, nesusidomi ir pamokos turiniu. Žinau, jog kai kurios mokyklos šią problemą bando įveikti persodindamos mokinius, tačiau tai nėra sprendimas. Sprendimas – tinkamo dydžio ekranas. Toks, kokį siūlo „Epson“.

Šio išmaniojo projektoriaus įstrižainė – 100 colių. Tai reiškia, kad įvykdomas higienos normų reikalavimas, jog ekraną klasėje turėtų matyti pakankamai gerai ir jaustis komfortabiliai visi moksleiviai“, – aiškina M. Nemickas.

Beje, jei patalpa maža, tokio milžiniško ekrano nereikia – jį galima sumažinti iki reikiamo dydžio, net iki 60 colių.

 Mantas Nemickas

Ne programinė įranga, bet mokytojas svarbiausia

„Neretai mokyklose galima išvysti vaizdą, kai šalia įprastos lentos kabo ir ekranas. Ir tai suprantama, nes mokytojui reikia ne tik išmaniojo įrenginio, bet ir lentos, kurioje galima rašyti“, – apie mokytojų darbo realybę kalba M. Nemickas.

Pašnekovas sako, kad „Epson“ išmanieji projektoriai sprendžia ir šią situaciją: „Mokykla, įsigydama išmanųjį projektorių, iš tiesų įsigyja dvi mokymo priemones viename. Baltą lentą galima naudoti kaip įprastą lentą, o įjungus – jau kaip interaktyvų pagrindą, kuriame rodomi vaizdai iš bet kokio įrenginio –planšetės, kompiuterio, kuriuo mokytojas naudojasi.“

Dar viena svarbi detalė: išmaniojo projektoriaus gamintojai pagalvojo, kad jis būtų patogus juo besinaudojantiems, todėl mokytojai neturi gaišti laiko besiaiškindamas, kaip įvaldyti naują prietaisą.

„Mokytojai žino, kokia programinė įranga jam geriausia ir patogiausia. Tai žmogus, kuris edukuoja mūsų vaikus. Jis yra susidaręs mokymo sistemą, naudoja tik legalius programinius paketus. Todėl pririšti mokytoją prie kokios nors programinės įrangos, kurią jis dar papildomai turi įvaldyti, gaišdamas savo laiką, užuot jį skyręs pamokos turinio kūrimui, „Epson“ atrodė neprasminga. Kokia įranga mokytojas naudojasi, ta ir bus tinkama Epson projektoriui, esame atviri visiems“, – sako M. Nemickas.

Pašnekovas juokauja, kad net tokie netikėtumai, kaip dingusi elektra, nenutrauks mokymosi proceso: „Jei įprastas ekranas užgęsta, tai pamoką vis tiek galima tęsti, nes projektoriaus lentą galima naudoti kaip įprastą, ko nepavyktų su interakyviu ekranu.“

Prietaisas, kuris tausoja sveikatą

Kiekvienas, kuriam darbe tenka ilgai žiūrėti į įvairius ekranus, žino, kaip per dieną pavargsta akys.

„Japonų gamintojai sprendžia ir šią problemą. Įprasti ekranai švyti, o „Epson“ interaktyvus projektorius tik atvaizduoja vaizdą. Jau sulaukiame ir mokytojų atsiliepimų, kad net visą dieną dirbant su šiuo projektoriumi nepavargsta akys, jų neskauda“, – džiaugiasi gerais atsiliepimais M. Nemickas.

Jis pabrėžia: anksčiau projektorius turėjo būti nutolęs nuo ekrano bent tris metrus, o dabar tokio atstumo nereikia, jis gali būti arti, taip išvengiama šešėlio efektų.

Mantas Nemickas

M. Nemickas pasakoja, jog „Epson“ kompanija yra ne tik interaktyvių projektorių, bet ir interaktyvaus mokymosi pradininkė. „Neateiname pirmieji į rinką, bet ateiname su geriausiu sprendimu“, – apie šios japonų įmonės filosofiją kalba pašnekovas.

„Savo švietimo sistema itin besirūpinančioje Estijoje per metus parduodama apie 400–500 interaktyvių projektorių. Portugalijoje Švietimo ministerija taip pat įvertino „Epson“ gaminius ir dabar ten bus įrengiama daugiau nei 30 tūkst. klasių.

Stebime tendencijas, kad jau daug kur nukabinamos išmaniosios lentos, kurias keičia „Epson“ ekranai, nes gero matomumo reikia visai klasei, o ne tik sėdintiems pirmuose suoluose“, – tvirtina M. Nemickas.

Pašnekovas džiaugiasi, kad šiuos praktiškus ir paprastus interaktyvius projektorius jau atranda ir universitetai, konferencijų organizatoriai, jie įrengiami įmonių susitikimo kambariuose.

„Dar vienas svarbus dalykas – „Epson“ produkcija turi aukščiausio tvarumo sertifikatą, kuris atitinka visus žaliojo pirkimo standartus, o visai produkcijai suteikiama penkerių metų garantija. Išmanieji projektoriai tarnauja nuo 5 iki 15 metų (nes yra dvi technologijos – lempinė ir lazerinė, kuri užtikrina ilgesnį tarnavimą)“, –pabrėžia M. Nemickas.

Daugiau informacijos apie „Ateities klasė“ konkursą, dalyvių anketą ir sąlygas galite rasti čia.

Dalyvaukite ir laimėkite modernią „Epson“ įrangą savo klasei: interaktyvų projektorių, rašalinį spausdintuvą, garso kolonėles. Prizo vertė – daugiau kaip 5000 eurų!