Nuo 2019 m. gegužės mėn. VIPA nepriėmė naujų paraiškų daugiabučių namų atnaujinimo lengvatinėms paskoloms gauti, tačiau artimiausiu metu ši situacija pasikeis. Įgyvendinant 2021–2027 m. investicijų programą, Lietuvos Respublikos Aplinkos ir Finansų ministerijos ketina skirti 192 mln. eurų Europos Sąjungos lėšų įnašą į Daugiabučių namų modernizavimo fondą (DNMF). Pakeitus DNMF sutartį ir papildžius nauju įnašu, 2023 m. rugpjūčio–rugsėjo mėn. VIPA ketina skelbti naują kvietimą teikti paraiškas lengvatinėms paskoloms gauti.

„Nuo pat VIPA veiklos pradžios įgyvendinamomis veiklomis aktyviai prisidedame prie žemiausio energetinio efektyvumo pastatų atnaujinimo, įgyvendinant Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą, kurios tikslas – sumažinti šiluminės energijos sąnaudas, racionaliai naudoti energijos išteklius, užtikrinti efektyvų būsto naudojimą, gerinti gyvenamąją aplinką bei gyventojų gyvenimo kokybę. Džiaugiamės, kad vėl galėsime prisidėti prie šios programos ir kviečiame gyventojus bei projektų administratorius susipažinti su paskolų teikimo sąlygomis ir reikalavimais energetiniams projektams įgyvendinti“, – sako Žaneta Maskaliovienė, VIPA Būsto investicijų skyriaus vadovė.

Paskelbus kvietimą teikti paraiškas paskoloms gauti, paraiškų teikimas bus vykdomas per VIPA pareiškėjų zoną, kurią galima rasti www.vipa.lt, o netrukus ir www.invega.lt interneto svetainėje.

Nuo pat veiklos pradžios VIPA, užtikrindama finansavimą daugiabučiams namams atnaujinti, pasirašė daugiau nei 1 tūkst. paskolos sutarčių už 446,4 mln. eurų ir išmokėjo 376,5 mln. eurų. VIPA duomenimis, projektus įgyvendino apie 130 skirtingų projektų administratorių, o apie 950 daugiabučių renovacijos darbai jau baigti. Daugiabučių statybos rangos darbams atlikti projektų administratoriai pasitelkė 262 rangovus, iš kurių kiekvienas atliko darbus vidutiniškai iki 60 VIPA finansuojamų daugiabučių atnaujinimo projektų. Atnaujinti daugiabučiai kasmet sutaupo po 280 GWh – į aplinką išmetama 55 tūkst. tonų mažiau CO2.

Fondas pritraukė milijonines lėšas

Didžioji VIPA valdomų projektų portfelio dalis – apie 54 proc. skirta daugiabučių namų modernizavimui teikiant ilgalaikes lengvatines paskolas. Per 2013–2015 m. laikotarpį buvo įgyvendinami daugiabučių atnaujinimo projektai, finansuoti Europos investicijų banko (EIB) kontroliuojamo JESSICA fondo lėšomis. VIPA, kaip finansų tarpininkas, pirmąją JESSICA lėšomis finansuojamą daugiabučio atnaujinimo paskolos sutartį pasirašė 2013 m. gruodžio 31 d. Iš viso JESSICA lėšomis buvo pasirašyta 115 paskolų sutarčių už 29,8 mln. Eur.

2015 m. pavasarį su Finansų ir Aplinkos ministerijomis pasirašyta Daugiabučių namų modernizavimo fondo (DNMF) steigimo sutartis fondui skyrus 74 mln. Eur Europos regioninės plėtros fondo lėšų, VIPA papildomai pritraukė dar 353 mln. Eur: gautos lėšos iš Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (EBRD), Europos Tarybos vystymo banko (CEB), valstybės perskolintos lėšos, finansuotos Lietuvos Respublikos Vyriausybei sėkmingai išleidus žaliąsias obligacijas. Iš viso iš DNMF pasirašyta 980 paskolos sutarčių už 414,84 mln. Eur.

Žaneta Maskaliovienė, VIPA Būsto investicijų skyriaus vadovė

Paskolos sutarties reikalavimai ir kitos sąlygos

Lengvatinės paskolos daugiabučiams namams atnaujinti teikiamos projektų administratoriams – bendrojo naudojimo objektų valdytojams, savivaldybės programos įgyvendinimo administratoriams ir tiems juridiniams asmenims, kuriems butų ir kitų patalpų savininkų pavedimu patikima administruoti daugiabučio namo modernizavimo projektą. Pagrindiniai lengvatinės paskolos teikimo reikalavimai – daugiabučiai namai privalo būti pastatyti pagal statybos leidimus, išduotus iki 1993 m., siekiantys aukštesnės energetinės klasės (B, A), taip pat tie, kurie renkasi organinę renovaciją, pateikus su APVA pasirašytą Valstybės paramos sutartį.

Vienas pagrindinių reikalavimų yra tas, kad sprendimą dėl daugiabučio atnaujinimo turi priimti ne mažesnė kaip 55 proc. daugiabučio butų ir kitų patalpų savininkų dauguma. Taip pat butų ir kitų patalpų savininkų, turinčių daugiau kaip 60 kalendorinių dienų pradelstų mokėjimų daugiabučio komunalinių paslaugų teikėjams, kurių bendras pradelstų įsiskolinimų dydis viršija 200,00 eurų, skaičius neturėtų būti didesnis nei 10 proc. visų butų ir kitų patalpų savininkų.

Paskolos sutartį pasirašo projekto administratorius būsto savininkų naudai arba patys savininkai savo vardu. Paskola suteikiama 20 metų laikotarpiui su fiksuotomis 3 proc. metinėmis palūkanomis statybos darbų išlaidoms padengti. Verta žinoti, jog nėra reikalavimo pradiniam įnašui, taip pat nėra taikomi jokie su paskolos administravimu susiję mokesčiai.

Už laiku nesumokėtos paskolos įmoką taikomi 0,04 proc. delspinigiai už kiekvieną pradelstą dieną. Paskolos grąžinimą arba kartu ir palūkanų grąžinimą galima atidėti, kol vykdomi rangos darbai. Palūkanos pagal pasirašytą paskolos sutartį pradedamos skaičiuoti nuo pirmosios išmokos rangovui ir skaičiuojamos tik nuo išmokėtos sumos, o ne nuo sumos, dėl kurios pasirašyta paskolos sutartis.

„Naujam kvietimui bus taikomos pakoreguotos paraiškos formos, kurios bus pristatytos paskelbus kvietimą teikti paraiškas finansavimui gauti. Kiekvienam daugiabučiui namui teikiama atskira paraiška ir pasirašoma atskira paskolos sutartis, o kartu su paraiška privaloma pateikti gyventojų balsavimo dokumentus bei kitą privalomą informaciją“, – teigia Būsto investicijų skyriaus vadovė.

Daugiabučių namų atnaujinimas kelsis į INVEGĄ

Atkreipiame dėmesį, kad Vyriausybės sprendimu kuriant konsoliduotą Nacionalinę plėtros įstaigą VIPA tapo UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) įmonių grupės nare. Šiuo metu vyksta INVEGOS ir VIPOS konsolidacijos procesas, reorganizavimo būdu VIPĄ prijungiant prie INVEGOS. Pasibaigus šiam procesui INVEGA perims visas VIPA teises ir pareigas.

Pabrėžiama, jog visa VIPA veikla tęsiama įprastai. Jeigu butų ir kitų patalpų savininkų balsavimo dėl daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) dokumentuose finansuotoju nurodyta VIPA, toks balsavimas bus tinkamas ir INVEGA perėmus visas VIPA teises ir pareigas, o lengvatinės paskolos sutarties šalis bus INVEGA.

„VIPA išlaiko nuoseklumą ir ketina sukauptą ekspertinę patirtį, resursus panaudoti tolimesnėje veikloje INVEGA sudėtyje. Įsipareigojimai klientams ir partneriams išlieka, visos paslaugos bus toliau nuosekliai teikiamos. Atitinkamai DNMF valdymas, atsakomybės ir finansavimo teikimas pasibaigus integracijos procesui bus perduotas INVEGAI. Visų jungiamų įmonių veiklų, žmogiškųjų išteklių bei kitų resursų integracija vykdoma taip, kad nebūtų jokių trukdžių klientams“, – pabrėžia Žaneta Maskaliovienė.