Vis dėlto, ją vis dar supa nemažai klaidingų įsitikinimų ir baimių, kurios neleidžia moterims priimti sprendimo ir džiaugtis išsvajota dailia krūtine. „SV Plastic“, viename Lietuvos žinomiausių plastinės chirurgijos centrų, operuojantis specialistas dalinasi įžvalgomis – kokius klaidingus įsitikinimus verta pamiršti, kokios tendencijos vyrauja šiandien ir kaip parenkami kiekvienai pacientei idealiai tinkantys implantai.

Apie šiandienos tendencijas: laimi natūralumas ir racionalūs sprendimai

Skirtingų estetinės medicinos sričių specialistai sutaria – šiandien laimi natūralumas, savitumą ir natūralias proporcijas išlaikantys pokyčiai. Krūtų didinimas implantais nėra išimtis. „Nebėra tokios tendencijos, kuo didesnė krūtinė, tuo geriau. Dabar visos nori natūraliai atrodančio rezultato. Būtent todėl apie 70–80 procentų pasirenkamų implantų yra anatominės formos. Tokiais implantais vidutiniškai krūtinės apimtis didinama iki C, C plius ar D dydžio“, – paklaustas apie krūtų didinimo implantais tendencijas dalinasi dr. Ernest Zacharevskij. Jis pabrėžia, kad natūralus variantas tikrai įmanomas, svarbiausia – tinkamai parinkti implantą.

Kalbėdamas apie pokyčius šioje srityje, specialistas užsimena, kad naujos tendencijos formuojasi ne tik dėl pakitusio grožio standartų suvokimo, bet ir medicininių tyrimų. „Implantų kartos atsinaujina, stengiamasi, kad jie būtų kuo lengvesni, nedirgintų audinių. Estetinė sritis vystosi itin greitai, tačiau tam, kad gautume patikimus, statistiškai pagrįstus medicininių tyrimų rezultatus, kartais turi praeiti daugiau nei 10 metų. Per pastarąjį dešimtmetį buvo labai daug įvairiausių diskusijų ir pasikeitimų, ypač dėl implantų paviršiaus ir tūrio užpildų“, – pasakoja gydytojas. Kaip pavyzdį jis pateikia implantų grublėtu paviršiumi populiarumo bei naudojimo sumažėjimą – tyrimai atskleidė, kad tokio tipo gaminiai siejami su didesne implanto kapsulės komplikacijų rizika.

Individualiai tinkamiausių implantų parinkimas – rezultatą galite pamatyti dar iki operacijos

Šimtus krūtų didinimo operacijų atlikęs chirurgas sako, kad viskas prasideda nuo profesionalios, išsamios konsultacijos. Pirmiausia, išklausomi pacientės norai ir lūkesčiai. Vis dėlto, jeigu norite išties natūraliai atrodančio varianto, dr. Ernest Zacharevskij skatina atsižvelgti į profesionalų rekomendacijas: „Kartais norai yra nelabai realūs, tuomet itin svarbu paaiškinti, kodėl norimas variantas nėra tinkamas. Viską galima įdėti į žmogaus kūną, bet klausimas – kas bus toliau ir ar nebus rimtų komplikacijų?

Matavimai ir modeliavimas – padailintos krūtinės rezultatą galite pamatyti dar prieš operaciją

Žinomas specialistas sako, kad dauguma pacienčių šiandien į konsultaciją ateina jau detaliau pasidomėjusios procedūra ir galimybėmis, žinančios, ko nori. Individualiai tinkančius implantus pasirinkti padeda pacientės anatomijos vertinimas, kurio metu svarbus ne vienas momentas. „Viena pacientė yra 156 cm ūgio, kita – 179 cm. Abiem pacientėms gražią krūtinę suformuos visiškai skirtingi implantai. Čia jau prasideda individualūs matavimai – reikia įvertinti, kiek audinių būtų aplink implantą, kur jį įdėti, po liauka ar raumeniu, kokį pjūvį atlikti. Visi šie dalykai sprendžiami konsultacijos metu“, – pasakoja pašnekovas.

Atliekami ne tik matavimai, bet ir modeliavimas. Gydytojas įvardina kelis skirtingus būdus, kuriais galima atlikti modeliavimą ir leisti pacientei pamatyti, kokio rezultato galima tikėtis: „Modeliavimą galima atlikti naudojant specialius matuoklius – jie įsideda į liemenėlę ir imituoja krūtinę su neva jau įdėtu implantu. Taip pat šis procesas atliekamas kompiuterinėmis programomis – pacientė nufotografuojama ir tuomet kompiuterinė programa simuliuoja vaizdą, kaip atrodytų pacientės krūtinė su tam tikro dydžio ir formos implantais.“

Implantai – ne tik norinčioms didesnės krūtinės?

Implantai dažnai siejami tik su didesniu dydžiu, tačiau ar tikrai procedūra aktuali tik tada, kai norima didesnės krūtinės? „Jeigu mes kalbame apie implantus apskritai, jie yra naudojami tiek estetikoje, tiek rekonstrukcijoje. Taigi, tai nebūtinai turi būti didinimas – implantai naudojami ir atkuriant simetriją ar krūtinę po onkologinių operacijų, koreguojant įgytas ar įgimtas deformacijas“, – gydytojas skatina pamiršti stereotipus, pažvelgti į implantų teikiamas galimybes plačiau.

Specialistas sako, kad tai tik viena iš daugelio klaidinančių nuomonių, jų yra kur kas daugiau – nuo neva neišvengiamo implanto apčiuopimo iki atsirasiančio poreikio atsisakyti itin aktyvaus gyvenimo būdo ir pan. „Kartais į konsultacijas ateinančios pacientės jau turi tam tikras nuostatas. Blogiausia, kai prisiskaitoma įvairiausių socialinių tinklų konsultančių nuomonių, patirčių ir neva žinių. Bet implantų pasirinkimas yra labai individualus“, – tęsdamas mintį apie procedūrą supančius mitus pabrėžia plastinės chirurgijos gydytojas.

Apie nemalonius pojūčius: jautrumo praradimas ir apčiuopiamas implantas

Interneto platybėse pasigirsta nuogąstavimų – neva implantai keičia krūtų jautrumą, pojūčius, kai kurioms atsiranda „tirpimo“ jausmas. Gydytojas skuba priminti, kad po operacijos tokie pojūčiai yra normalus: „Nejautrumas gali atsirasti po operacijos, priklausomai nuo to, kaip yra įdėtas implantas ir koks pjūvis buvo daromas. Bet tai yra praeinantys dalykai ir jutimai atsigauna.“ Jeigu viskas atliekama tinkamai, specialistas patvirtina – tai galimi trumpalaikiai simptomai, kurie praeina.

Kita pacienčių baimė, kurią specialistas dažnai išgirsta konsultacijų metu – o kas, jei implantas bus apčiuopiamas? Gyd. dr. E. Zacharevskij atsako: „Čia labiau kalbame apie atvejus, kai pacientės norimas implantas yra didesnis, nei ji realiai galėtų turėti tokią krūtinę pagal savo anatomiją. Kartais taip nutinka ir tuomet, kai pacientė yra itin liekna ir turi nedaug audinių, kurie apgaubtų implantą. Tačiau, vėlgi, tokiu atveju profesionalas turėtų pasiūlyti sprendimą – hibridinį krūtinės didinimą. Tuomet mes krūtinę padidiname implantais ir nuo tam tikrų pačios pacientės kūno vietų nusiurbtais riebalais.“ Didinant krūtis hibridiniu būdu, riebalinis audinys apgaubia implantą, tad šis nėra apčiuopiamas.

Implantai ir aktyvus gyvenimo būdas – misija įmanoma

Šiandien daugelis gyvena gana aktyvų gyvenimo būdą, jau nė nekalbant apie profesionalų sportą. Ar implantai netrukdys sportuoti ir nereikės varžyti savęs itin aktyviose veiklose? Plastinės chirurgijos gydytojas pasakoja, kad pacientės neretai nerimauja dėl fizinės veiklos po implantacijos ir gijimo laikotarpio. „Tikrai nemaža dalis pacienčių palaiko aktyvų gyvenimo būdą ar net yra profesionalios sportininkės, sėkmingai siekiančios rezultatų varžybose. Be abejo, tokiu atveju geriau rinktis nedidelius implantus“, – nuramina ir patarimu dalinasi profesionalas.

Ne, implantacija netrukdo žindyti krūtimi

„Tai labai aktualus ir dažnai moterų užduodamas klausimas, – pastebi dr. Ernest Zacharevskij ir priduria, kad implantacija neturi įtakos žindymui. – Pats į krūtinę implantuotas implantas jokio poveikio liaukai neturi, nes su šia nėra jokio kontakto – liauka lieka virš implanto. Aplink implantą susiformuoja vadinamoji kapsulė, jungiamasis audinys, kuriuo organizmas izoliuoja vadinamą svetimkūnį.“ Specialistas sako, kad nors žindymui implantai įtakos neturi, pats žindymas gali keisti krūtinės formą.

„Niekada negalime prognozuoti, kaip atrodys krūtinė po nėštumo ir žindymo. Jeigu moteriai prieš nėštumą atliekama krūtų didinimo implantais operacija, dažnai matome tokią situaciją – pats implantas lieka savo vietoje, tačiau krūtinė nusileidžia žemyn. Nusileidus krūtinei, implantas sukuria viršutinio poliaus pakilimą. Tokiu atveju reikalinga revizinė krūtų pakėlimo operacija“, – dėsto pašnekovas.

„Girdėjau, toks implantas nėra saugus sveikatai?“ – gydytojo komentaras

Specialistas pripažįsta, kad yra tam tikrų įsitikinimų, susijusių ir su implantų medžiagomis, užpildais, tiksliau – jų saugumu. Tačiau šie įsitikinimai nebūtinai atspindi medicininių tyrimų įžvalgas. Ir atvirkščiai, yra itin svarbių tyrimų, į kurių rezultatus profesionalai privalo atsižvelgti. Inovatyvios klinikos pasitelkia naujausias technologijas, o jose dirbantys gydytojai nuolat domisi srities naujovėmis bei atliekamais medicininiais tyrimais, analizuoja skirtingus atvejus, ryšį tarp tam tikrų komplikacijų bei pacientų būklės ir kt.

Pirmasis žingsnis – profesionali, visus pacientės klausimus atsakanti konsultacija

Sveikatai nesaugių sprendimų besibaiminančioms pacientėms reikėtų daugiau dėmesio sutelkti į srities profesionalų pasirinkimą, tinkamo implanto parinkimą ir monitoringą po procedūros. „Kalbant apie saugumą ar konkrečiai, pavyzdžiui, daugelio minimą silikoną – jei implantas neplyšęs, jis yra visiškai saugus. Būtent todėl moterims po implantacijos rekomenduojama bent kartą metuose atlikti echoskopiją, kurios metu įvertinama liaukos būklė, implantų padėtis, galimi plyšimai, skysčiai ir pan. Žinoma, jei implantas yra įplyšęs, per pusmetį būtina jį pašalinti, nes silikonas gali patekti į limfmazgius, sukelti lėtinius skausmus“, – sako dr. E. Zacharevskij.

Pasiruošti operacijai labiau reikia emociškai, o ne fiziškai

Žinoma, kaip ir prieš kiekvieną intervencinę chirurginę procedūrą, reikia pasiruošti fiziškai – atlikti medicininius tyrimus, atkreipti dėmesį į gyvenimo būdą, žalingus įpročius, galbūt vartojamus vaistus. Tačiau apie tai informacijos netrūksta, o ir ypatingo specifinio pasiruošimo krūtų didinimui implantais dažniausiai nereikia. Psichologinis pasiruošimas ir sprendimo tvirtumas – kita tema. Klausiame gydytojo – kaip jaustis ramiau, kaip pasiruošti emociškai?

„Aš manau, kad tvirčiau žmogus jaučiasi tik tada, kai pasikonsultuoja su gydytoju, gauna profesionalią ir išsamią konsultaciją. Kai yra pasitikėjimas gydytoju, kuris atliks procedūrą, nebelieka daugelio klausimų, atsiranda nusiteikimas operacijai, pasiruošimo jausmas. Svarbiausia – kokybiška konsultacija“, – svarsto daug patirties implantų didinimo srityje sukaupęs chirurgas. Jeigu yra daug dvejonių ir klausimų, galbūt kartu su specialistu nuspręsite, kad operacijai dar ne laikas arba yra kitų sprendimo būdų.

Svarstančioms apie krūtų didinimą implantais, gydytojas primena – kiekvienas esame skirtingi, tad nereikia pasikliauti kitų patirtimis, o ypač interneto platybių komentatoriais. „Jeigu vienai pacientei tinka implantas lygiu paviršiumi, tai kitai pacientei reikia implanto, kuris suauga su audiniais (poliuretaninis paviršius). Lygiai tas pats ir su formomis – jos skirsis pagal kiekvienos pacientes anatomines savybes ir kitus niuansus“, – primena dr. Ernest Zacharevskij. Panašu, kad efektyviausias būdas gauti objektyvius bei profesionalius atsakymus į rūpimus klausimus ir sužinoti, kokie implantai labiausiai tiktų jums, yra konsultacija su srities ekspertais.