„Laidoje bandysime paaiškinti technologijų, kurias sutinkame internete, telekomunikacijoje, svarbą ir veikimą. Tam pasitelksime eksperimentus, įvairiausius vaizdingus pavyzdžius, kad parodytume, koks gyvenimas yra su technologijomis ir koks būtų be jų. Bandysime kūrybiškai pažvelgti į tokias temas, kaip, pavyzdžiui, „Volte“ technologija, kuri dar daugeliui neaiški, tačiau jei žiūrėsite laidą, sužinosite“, – kviečia G. Raibytė.

Gyvename technologijų apsuptyje, jų vis daugėja, o drauge su jomis – ir mitų. Kokius jų galima paneigti?

„Žmonijos istorijoje technologijos ir mitai – įprastas dalykas. Nuo pat pirmųjų automatizuotų technologijų, kurios buvo įdiegtos gyvenime, žmonės visad jautė baimę tam, ką sunkiai galėjo suvokti. Mitų užtenka ir dabar, pavyzdžiui, 5G ryšiu galima platinti virusus, šis ryšys kenkia, sukelia vėžį ir pan. Tai, sakyčiau, gal netgi ne mitai, o sąmokslo teorijos. Tačiau jų visad buvo, ypač kalbant apie naujausias ryšio technologijas. Juk ir 2G buvo aptarinėjamas plačiai ir apkalbamas, kaip ir 3G, 4G. Tas pats bus, kai kada nors turėsime 6G. Tai normalus procesas.

Todėl ir reikia žmonėms aiškinti, nes kai tu žinai, kaip viskas veikia, mažiau bijai. Natūralu baimintis to, ko nesupranti. Man atrodo, jog ši laida yra vienas iš būdų, kaip tai (paaiškinti žmonėms procesus – red.) padaryti“, – sako laidos kūrėja.

Be to, technologijos taip persmelkusios mūsų gyvenimą, jog kartais nesuvokiame, kaip funkcionuotų aplinka, jei tų technologijų nebūtų.

„Be technologijų gyvenimas būtų daug sudėtingesnis ir sunkesnis. Technologijos kuriamos ir diegiamos tam, kad galėtume gyventi savo gyvenimą, tarkim, atsiliepti skambinančiajam, bet ir toliau naršyti internete arba nebenurašinėti elektros skaitiklių parodymų, nes viską padaro už mus išmanūs skaitikliai.

Taigi technologijos palengvina gyvenimą, ir reikia padaryti taip, kad visuomenė jas geriau suprastų ir jų nesibaimintų. Tada nebepasiduos sąmokslo teorijoms, taip pat ir interneto sukčiams, kurie gali išvilioti pinigų. Tokiu būdu gyvensime geriau, būsime saugesni ir atsparesni įvairioms grėsmėms

Kibernetinis saugumas yra didelis iššūkis visose srityse. Kuomet tobulėja technologijos, tobulėja ir vadinamoji „blogoji pusė“, kuri nori panaudoti technologijas savo reikmėms: pasisavinti pinigus, panaudoti asmeninius vartotojų duomenis ir pan.

Todėl informacinis ir technologinis raštingumas padeda žmonėms nuo tų grėsmių apsisaugoti“, – „Delfi ryto“ laidoje kalbėjo G. Raibytė.