„Rožinė – lėtinė liga, kuri yra besikartojanti ir neišgydoma. Jos metu vargina įvairūs uždegiminiai procesai, kurie dažniausiai pasireiškia kapiliarų lygmenyje. Norint kovoti su šia nemalonia būkle – svarbiausia ją kuo tiksliau atpažinti bei jokiu būdu nesumaišyti su akne. Šių ligų gydymas – absoliučiai skirtingas“, – sako ilgametę patirtį sukaupusi gydytoja dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė.

Specialistė sutiko pasidalinti svarbiausiomis taisyklėmis, kurių pagalba galima sumažinti šios ligos simptomus bei sėkmingai pasiekti jos remisiją.

Liga skirstoma į keturias formas: kaip jas atpažinti?

Dermatovenerologė teigia, kad dažnai jai tenka susidurti su situacija, kuomet į konsultaciją atėjęs pacientas labai nustemba, kad jam įtariama rožinė.

„Ši liga gali būti įvairių formų. Standartiškai išskiriamos keturios formos. Pirmoji išsiskiria paraudusia oda, išryškėjusiais kapiliarais. Tai – klasikinė rožinės forma, pasitaikanti dažniausiai. Antroji – labiau uždegiminė. Ja sergant žmogus skundžiasi atsiradusiais rožiniais spuogais. Ši forma – itin klastinga. Jos metu atsiranda spuogai, tad pacientams atrodo, jog tai – aknė. Vis tik, šie spuogai – kiek kitokie ir norint juos gydyti, būtina tiksliai ligą atpažinti“, – pasakoja pašnekovė.

Ji pamini ir trečiąją ligos formą – akių rožinę. Ji taip pat gana sudėtinga ir nemaloni. Paskutinioji forma gali būti vadinama „Burkimo“. Jos metu pacientą vargina paburkusi nosis, tačiau gali būti patinęs ir visas veidas.

„Rožine dažniau serga moterys. Galima teigti, kad apie 70 procentų pacientų – būtent jos. Vis dėlto, nors moterys ir serga daug dažniau, vyrų sergamumas – žymiai sunkesnis. Būtina paminėti ir tai, kad kuo anksčiau pacientui prasidėjo ši liga, tuo, greičiausiai, sunkesnė jos eiga bus. Kuo vėliau rožinė prasidėjo, tuo lengvesnė jos forma, galimai, bus“, – teigia medikė.

Rožinę provokuojantys veiksniai: vieni – įgimti, kitus galima kontroliuoti

Dermatovenerologė A. Dumbliauskienė paaiškina, kad visi žmonės gimsta jau turėdami tam tikrą odos tipą ir polinkį sirgti tam tikromis ligomis.

„Rožine liga sergama kapiliarų lygmenyje. Gimęs žmogus gali būti linkęs į tokio tipo susirgimus. Vis tik, ar jie išsivystys, įtakos turės ir aplinkybės. Ligą iššaukia tai, kas kapiliarus skatina išsiplėsti ir viskas, kas juos skatina spazmuoti“, – sako pašnekovė.

Anot jos, kapiliarus skatina išsiplėsti buvę ir esami nudegimai saulėje. Ultravioletiniai spinduliai – vienas svarbiausių veiksnių. Tad saulė, prakaitas, karštis, aktyvus sportas, pirtys, aštrus maistas, sūkurinės vonios, pomėgis stovėti karštame duše ir gerti karštus gėrimus bei valgyti karštą maistą – rožinę iššaukiantys veiksniai.

„Neretai pasitaikanti situacija: žmogus ėmė sportuoti, tad džiaugiasi gražėjančiomis kūno linijomis. Vis dėlto, jis pastebi, kad akivaizdžiai pablogėjo jo veido odos būklė. Rožinė gali paūmėti, kai žmogus užsiima aktyvia fizine veikla, pavyzdžiui – bėgioja lauke. Taip kenčia jo oda“, – supažindina specialistė.

Taip pat ji pamini ir tai, kad šiai ligai paūmėti „padėti“ gali ir alkoholis, ypatingai – gazuoti svaigieji gėrimai. Net ir toks sveikintinas dalykas, kaip slidinėjimas kalnuose – gali būti itin neigiamas užsiėmimas, mat juo užsiimant susideda ne vienas veiksnys, skatinantis ligos paūmėjimą. Dermatovenerologė paaiškina, kad šis sportas ne itin tinka sergant rožine, mat žmogus „pakyla“ į kalną, o ten – labai aktyvi saulė. Tada leidžiasi nuo jo prieš stiprų vėją. Skirtingos temperatūros neigiamai veikia odą, ji kenčia nuo stipraus vėjo. Jei atostogų metu žmogus dar ir pasimėgauja pirtimi, sūkurine vonia – tikėtina, kad rožinė paūmės. Visi šie veiksniai išplečia kapiliarus.

„Kapiliarus spazmuoja šaltis, vėjo gūsiai. Taip pat neigiamai veikia ir stresas, hormonai. Nors sergančiam žmogui tai gali skambėti beviltiškai, nusiminti nereiktų. Visų malonumų atsisakyti tikrai nerekomenduoju. Tačiau tam tikrais dirgikliais mėgautis vertėtų ligos remisijos metu, o esant rožinės paūmėjimui – riboti tai, kas gali skatinti paūmėjimą“, – teigia ji.

Specialistė pabrėžia, kad nėra vienintelio dirgiklio, kuris turi įtakos šiai ligai. Dažniausiai ji išsivysto palaipsniui. Vis tik, svarbiausia, anot jos, išmokti „pajusti“ savo veidą ir pasiekti, kad ligos pablogėjimai vargintų kuo rečiau, o pagerėjimai truktų kuo ilgiau.

„Pablogėjimai gali kankinti kas keletą mėnesių, o gali pasitaikyti ir net kas keletą metų, o gal net rečiau. Kasdienė odos priežiūros rutina bei dirgiklių ribojimas – dalykai, kurie padės ilgiau džiaugtis tenkinančia odos būkle“, – sako specialistė.

Kasdienės odos priežiūros rutina: kokios priemonės – būtinos, o ko geriau vengti

Šiuo metu rinkoje – daugybė įvairiausių produktų veido odos priežiūrai. Vis dėlto, kartais dėl nežinojimo žmonės įsigyja priemones, kurios yra visiškai netinkamos, sergant tam tikra liga.

„Prieš renkantis priemones odai, svarbu išsiaiškinti, ar varginantys simptomai – tikrai dėl rožinės ligos. Ji gali būti supainiojama su kitomis ligomis, kurias gydant reikalinga visiškai kitokia veido odos priežiūra. Išsiaiškinus diagnozę, galima pradėti naudoti tinkamiausias priemones, kuomet reikia – taikyti medikamentinį gydymą“, – pasakoja specialistė.

Anot jos, rožinė dažniausiai supainiojama su akne. Vis dėlto, jei sergant akne naudojami įvairūs rūgštiniai šveitikliai, kovojant su rožine – jie nerekomenduojami.

„Visos naudojamos priemonės sergant rožine turi būti labai švelnios. Prausikliai privalo būti be jokių šveičiamųjų medžiagų. Kai pacientą kankina ligos paūmėjimas – veido odos priežiūros priemonės privalo būti labai švelnios. Geriausia rinktis švelnius prausiklius, skirtus raustančiai odai. Taip pat gali būti naudojamas micelinis vanduo, su kuriuo yra nuvalomas makiažas“, – vardija medikė.

Ji pabrėžia, kad taip pat itin svarbus tinkamas odos drėkinimas. Pacientams rekomenduojama rinktis drėkinančias priemones, kurios mažina odos paraudimą.

„Priemonių sudėtyje verta ieškoti ingredientų, kurie stiprina kapiliarus, mažina odos sudirgimą, paraudimą. Būtent tokių priemonių dėka oda pamaitinama. Galima rinktis kremus, įvairias kaukes. Svarbu nepamiršti skaityti etikečių, bei ieškoti informacijos, kad produktas skirtas paveiktai odai“, – sako pašnekovė.

Remisijos metu užtenka kokybiškų priemonių, paūmėjus ligai – svarbu kreiptis pagalbos

Gydytoja dermatovenerologė teigia, kad vien tinkamų priemonių kovojant su šia liga – gali neužtekti. Svarbu suprasti, kad kokybiškos priemonės – itin svarbios, tačiau ligos paūmėjimo metu dažniausiai prireikia ir vaistų, kuriuos turi paskirti medikas.

„Esant ligos paūmėjimui, joks prausiklis ar kremas uždegimo neišgydys. Vis tik, esant palaikomajai būklei, kokybiški kremai gali padėti. Jų dėka sumažinamas paraudimas, pasiekiamas didesnis komfortas“, – įsitikinusi A. Dumbliauskienė.

Ji sako, kad galima išskirti keturias rūgštis, kurias rekomenduotina naudoti, sergant rožine. Tai – azelaino, migdolo, gintaro ir askorbo rūgštys. Jos – švelnios, tad tinka kapiliarams „treniruoti“. Pacientams šios rūgštys, anot gydytojos, dažniausiai rekomenduojamos, kuomet liga yra remisijoje.

„Svarbu vengti stiprių rūgščių. Pirmenybę vertėtų teikti paraudimą mažinančioms priemonėms, kurios yra švelnios. Vis tik, universalaus recepto gydant rožinę – nėra. Tad tik medikas gali įvertinti esamą situaciją ir paskirti efektyviausią gydymą, esant stipriems uždegiminiams procesams“, – sako pašnekovė.

Specialios, paraudimą mažinančios priemonės – itin naudingos sergant rožine

„Bioderma“ laboratorijoje yra kuriamos įvairios veido odos priežiūros priemonės, skirtos skirtingų poreikių vartotojams. Išgirdęs nemalonią odos ligos diagnozę, žmogus gali pasimesti, tačiau svarbu nieko nelaukiant pradėti ieškoti būdų, kaip ligą sutramdyti.

Specialios priemonės, skirtas rožine sergantiems žmonėms, tai itin švelnios sudėties produktai, maitinantys odą bei mažinantys paraudimą, tinimą, išsiplėtusius kapiliarus.

Ilgo poveikio priemonė „Sensibio AR“ yra skirta būtent raustančiai odai. Ši priemonė suteikia ypatingą komforto pojūtį, užkerta kelią raudoniui bei mažina jo intensyvumą. Priemonėje esantys raminantys ingredientai mažina nemalonų kaitimo pojūtį.

„Sensibio AR BB“ kremas – puiki priemonė nuo paraudimų. Joje esančios veikliosios medžiagos reguliuoja biologinį veiksnį, atsakingą už kraujagyslių išsiplėtimą. Taip pat svarbu ir tai, kad šis kremas apsaugo nuo ultravioletinių spindulių. Priemonė padeda išlyginti veido odos spalvą, suteikia spindesio. Sudėtyje esantys enoksolonas, alantoinas, rapsų aliejus – intensyvių raminančių medžiagų derinys, padedantis sumažinti kaitimo jausmą. Odą palepina ir sudėtyje esantys glicerinas bei rapsų aliejus, kurie drėkina.

„Sensibio H20 AR“ – dermatologinis, paraudimą mažinantis micelinis vanduo, kuris valo, pašalina makiažą bei ramina odą. Jis tinka net pačią jautriausią odą turintiems žmonėms. Jo dėka mažėja paraudimas, išsiplėtę kapiliarai. Sudėtyje esantis agurkų ekstraktas nuramina odą, o riebiųjų rūgščių esteriai natūraliai padeda atstatyti odos hidrolipidinį sluoksnį.

„Photoderm AR SPF50+“ – kremas, skirtas raustančiai odai, kurią būtina apsaugoti nuo ultravioletinių spindulių. Šis kremas pasižymi raminamuoju poveikiu, mažina raudonį, stiprina odos gynybines funkcijas. Sudėtyje esantis vitaminas E natūraliai saugo nuo oksidacinės pažaidos. Ši priemonė – puikus pasirinkimas vasarą, kuomet norisi apsisaugoti nuo saulės.