„Eurocash1“ vadovas Lietuvoje Ernestas Petrauskas pastebi, kad dronų naudingumas pastaruoju metu dažniau minimas kalbant karo temomis, tačiau šių įrenginių funkcionalumas nuolat plečiasi ir gali būti efektyviai panaudotas taikiais tikslais, pvz., teikiant saugos paslaugas.

Termovizoriais, vaizdo kameromis, prožektoriais ir garsiakalbiais aprūpinti dronai efektyviau nei žmonės gali atlikti patruliavimą bei atgrasymą, todėl juos ekonomiškai racionaliau naudoti saugant dideles, nelygaus reljefo teritorijas šviesiuoju ir, ypač tamsiuoju, paros metu. Aptikę pažeidėjus, dronai gali užkardyti piktavalių veiksmus – informuoti juos apie aptiktą pažeidimą, skatinti nutraukti neteisėtus veiksmus, stebėti ir fiksuoti pažeidėjų judėjimą. Kol į įvykio vietą atvyksta saugos darbuotojų ekipažas, dronai sukaupia naudingų įkalčių. Teikdama šią paslaugą, „Eurocash1“ pasirinko dronus, galinčius savarankiškai, be žmogaus pagalbos, pasikeisti bateriją ir būti ore praktiškai visą parą.

„Kauno tiltams“ dronai padeda saugoti didesnį nei 100 km ruožą, o apsaugai išleisti dvigubai mažiau

Pirmųjų užsakovų patirtis parodė, kad drono naudojimas gali sumažinti apsaugai skirtą mėnesio biudžetą iki 50 proc., pasitelkiant mažiau apsaugos darbuotojų ir perduodant saugumo užtikrinimą saugos bendrovei.

Apsaugą dronais prieš keletą savaičių užsakė didžiausia transporto infrastruktūros statybos bendrovė Baltijos šalyse „Kauno tiltai“. Naujame objekte statybų įmonė turi daugiau kaip šimto kilometrų darbų ruožą, kuriame svarbu užtikrinti statybų proceso ir materialaus turto saugumą. Nors šis objektas stebimas vaizdo kameromis, jame ne visur gali privažiuoti automobiliai, o apsaugos darbuotojų samdymas tokiam dideliam plotui kainuoja ypač brangiai. Be to, jiems tektų nuolat įveikti ilgus patruliavimo maršrutus, o galimybes greitai reaguoti į pažeidimus ribotų saugomų teritorijų plotas, nelygus vietovės reljefas ir kintančios oro sąlygos.

„Ieškojome modernesnio sprendimo nei fizinė objekto apsauga ir susidomėjome „Eurocash1“ pasiūlymu pasitelkti dronus, – pasakoja „Kauno tiltų“ vadovas Aldas Rusevičius. – Mums svarbu, kad informaciją apie pažeidimus gauname iš karto, nereikia patiems kontroliuoti apsaugos darbuotojų, o dronų atliekami vaizdo įrašai fiksuoja, kas vyksta mūsų objektuose.“

Šiuo metu „Eurocash1“ saugo 25 „Kauno tiltų“ objektus, iš kurių – 4 gamybinės bazės. „Kauno tiltai“ šios saugos bendrovės paslaugomis naudojasi beveik 12 metų.

Kauno tiltai Eurocash apsauga dronais

Daugėjant elektrinių parkų auga susidomėjimas dronų apsauga – juos naudoja prevencijai ir atgrasymui

„Saugos paslaugomis dažniausiai domisi statybos ir gamybos įmonės, turinčios daug objektų, dideles gamybines patalpas ir teritorijas, kuriose saugo medžiagas bei produkciją. Lietuvoje sparčiai augant saulės elektrinių skaičiui, dronai gali tapti nepakeičiama priemone, užtikrinančia jų saugumą. Profesionaliai įrengti dronai gali efektyviau ir ekonomiškai naudingiau saugoti objektus tiek darbo metu, tiek po jo“, – aiškina E. Petrauskas.

E. Petrauskas taip pat pastebi, kad saulės elektrinėms dronai gali suteikti papildomos naudos – atlikti jų inspekciją. Su termovizoriumi galima greitai pamatyti, kurie saulės moduliai tapo nebeefektyvūs ir mažina bendrą elektrinės generuojamą pajėgumą.

„Eurocash1” vadovo teigimu, daugiausia papildomos vertės saugumo paslaugose dronai suteikia statybos bei kelių tiesimo įmonėms, gamykloms, miškininkystės bei žemės ūkio bendrovėms, o bet kuriuo paros metu kokybiškai atliekamas patruliavimas tampa efektyvia prevencine priemone.

„Apsauga dronais domisi ir privačių namų bendrijos, – sako E. Petrauskas. – Pastaraisiais metais didmiesčiuose ir aplink juos pastatyta dešimtys gyvenviečių, kurios bendrai sprendžia teritorijos apsaugos klausimus – jos taip pat svarsto pasinaudoti dronų privalumais saugant gyvenviečių ramybę.“

Pasak E. Petrausko, apsaugoje naudojami dronai gali stebėti priskirtą teritoriją iš kelių kilometrų aukščio. Užfiksavę pažeidimą arba nurodžius operatoriui, dronai gali nusileisti ir tapti matomi bei girdimi žmonėms, atkreipdami jų dėmesį.

„Žinojimas, kad vaizdas yra fiksuojamas, disciplinuoja tiek saugomų teritorijų darbuotojus ir gyventojus, tiek potencialius pažeidėjus. Pastebėjome, kad pradėjus naudoti dronus, sumažėja bandymų kėsintis į turtą ir pašalinių žmonių mėginimų patekti į dronais saugomas teritorijas, – pasakoja E. Petrauskas. – Kiekvienam objektui kuriame individualų saugos algoritmą, kuris numato garsinę komunikaciją su pažeidėjais, saugos ekipažo atvykimą ir kitus veiksmus.“

1200 darbo vietų Lietuvoje sukūrusios „Eurocash1“ pajamos pernai augo beveik trečdaliu (29 proc.) ir pasiekė 22,7 mln. Eur. Įmonės vadovo teigimu, didžiausią įtaką bendrovės augimui darė dviejų saugos įmonių įsigijimas 2021 m. viduryje bei jų integravimas į „Eurocash1”. Be to, buvo pradėta dirbti su naujais klientais apsaugos sprendimų montavimo ir techninės priežiūros, inkasacijos, fizinės saugos bei elektroninės saugos srityse. Taip pat sparčiai auga naudojimasis privačių seifų paslauga „Eurocash1 Vaults” – prieš keletą metų bendrovė Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje atidarė technologiškai pažangiausių seifų saugyklų tinklą.