Vienkartinę išmoką panaudojo investicijai

Ne paslaptis, jog II pakopos pensijų sistema buvo sukurta siekiant skatinti visuomenę taupyti savo senatvės pensijai papildomai. Toks kaupimo modelis padeda prisidurti prie senatvės pensijos, gaunamos iš Sodros.

Žinoma, jaunoji karta, kuri tik dabar įsilieja į darbo rinką ar įsilies ateityje, galės II pakopos pensijų fonduose kaupti visą savo darbingąjį amžių – apie 40 metų. Tad dar tik užaugs toji karta, kuri pamatys, kokius vaisius duoda kaupimas II pensijų pakopoje, nes bus joje kaupę nuo pirmosios darbo dienos iki paskutiniosios.

Vis dėlto bendrovės „Allianz Lietuva gyvybės draudimas“ finansų patarėja Laura Jankevičienė tikina, jog net ir tie, kurie pensijai pradėjo kaupti prieš dešimtmetį, gali susikaupti sumą, kuri taps finansine atspirtimi sulaukus pensijos ir padės išvengti nejaukaus momento, prašant finansinės savo vaikų paramos.

„Viena mano klienčių, ponia Janina, kaupti II pakopos pensijų fonduose pradėjo darbingam amžiui artėjant į pabaigą, mat norėjo sukaupti kapitalo, kuris, sulaukus pensinio amžiaus, leistų pragyventi oriau, neprašant artimųjų pagalbos ir nestokojant savo kasdieniams poreikiams. Sulaukusi pensinio amžiaus, sustabdė pensijų kaupimo sutartį ir sukauptą daugiau nei 4 tūkst. eurų siekiančią sumą atsiėmė vienkartine išmoka. Žinoma, ji šiuos pinigus galėjo išnaudoti kelionei, sveikatos reikėmės ir pamiršti, jog buvo ką sutaupiusi. Tačiau moteris domėjosi, kaip turimą sumą įdarbinti, kad ir toliau turėtų finansinį ramstį“, – pasakoja L. Jankevičienė ir priduria, jog šios klientės tolimesnis pinigų panaudojimas – tikras finansinio raštingumo pavyzdys.

Kadangi moteris turi sodybą, vienkartine išmoka atsiimtus pinigus ji investavo į sodybos atnaujinimą, remontą ir dabar ją nuomoja asmeninėms šventėms, renginiams. Tai, pasak „Allianz Lietuva“ finansų patarėjos, moteriai leidžia kiekvieną mėnesį prisidurti pinigų papildomai prie gaunamos Sodros pensijos ir jos investicija atsipirko – mat sprendimas pensijai taupyti su „Allianz Lietuva“ ir atsiimtų pinigų įdarbinimas neša finansinės naudos iki šiol.

„Taigi, priimtas sprendimas pradėti kaupti pensijai net ir sulaukus penkiasdešimties pasiteisino su kaupu“, – sako L. Jankevičienė.

Ir toliau investuoja senatvės poreikiams

„Allianz Lietuva“ finansų patarėja akcentuoja, jog itin svarbu užsitikrinti bent kelis pajamų šaltinius, kurie leistų gyventi oriai sulaukus pensijos. Viena pensijos dalis bus ta, kurią asmuo gaus iš Sodros. Tačiau kaupiantieji II pakopos pensijų fonduose užsitikrina ir antrąjį pajamų šaltinį.

Priklausomai nuo sukauptos sumos II pakopos pensijų fonduose, asmuo sukauptą kapitalą gali atsiimti arba vienkartine, arba periodinėmis išmokomis. Kalbant apie šiai dienai kaupiančiuosius II pakopos pensijų fonduose, žmogus, uždirbęs didesnį nei vidutinį atlyginimą ir sukaupęs, tarkime, 70 tūkstančių eurų kapitalą, sumą, viršijančią 64,8 tūkstančius eurų, gali atsiimti vienkartine išmoka.

„Na, o minėta klientė pasinaudojo dar vienu būdu (trečiuoju) užsitikrinti finansinį saugumą sulaukus pensinio amžiaus – kaupti ateičiai per gyvybės draudimą. Kiekvieną mėnesį gaunamas pajamas iš sodybos nuomos moteris ne tik naudoja kasdienėms pragyvenimo išlaidoms padengti, bet dalį tų pajamų ir toliau skiria periodinėms draudimo įmokoms mokėti, mat yra sudariusi VIP pensinio draudimo sutartį su „Allianz Lietuva“. Taigi ji ir toliau kaupia kapitalą ateičiai, o kaupiama suma yra paveldima“, – finansinio saugumo privalumus vardija L. Jankevičienė ir priduria, jog nepriklausomai nuo amžiaus, finansinį saugumą ateičiai galima užsitikrinti pasirinkus tinkamus taupymo įrankius, kurie, sulaukus pensinio amžiaus leis gyventi oriai ir būti užtikrintiems dėl savo finansinės ateities.

Šaltinis
Projektas „Gyvenk drąsiai kartu su Allianz“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)