Žmonės, kurie maitinasi daugiausiai augaliniu maistu, o kartais suvalgo mėsos ar žuvies, vadinami fleksitarais: tokią mitybą propaguojančių Europoje yra penktadalis jos gyventojų ir šis skaičius auga. Taip pat auga ir augalinės kilmės mėsos alternatyvų pasiūla bei jų kokybė. Šios mitybos gerbėjų daugėja ir Lietuvoje: jiems „Kėdainių konservų fabrikas“ siūlo augalinės kilmės produktų seriją „Moving Mountains“, iš augalinių baltymų, grybų ir daržovių sukurtą augalinę mėsos alternatyvą.

Šiuo metu „Moving Mountains“ tvarios mitybos gerbėjams tiekia jautienos skonio maltinius burgeriams, žuvies skonio pirštelius, kiaulienos skonio dešreles. Tai puikūs produktai tiems, kas seniai svajoja vartoti mažiau mėsos, bet kol kas nėra radę jai alternatyvų. Laiko stokojančiam ir užsiėmusiam žmogui dar vienas privalumas yra tas, kad šiuos produktus yra labai paprasta paruošti: išsitrauki iš šaldymo kameros, įsimeti į keptuvę, apkepi, pasirenki garnyrą arba suvoži tarp dviejų bandelės pusių – ir mėgaujiesi originaliu maistu bei puikiu skoniu.

„Moving Mountains“ produkciją mėgsta ir Lietuvos virtuvės šefai, giria šių produktų kokybę ir skonines savybes. „Moving Mountains“ burgerių galima rasti Kauno restoranuose „Pelėdinė“ ir „Šventas dūmas“, Vilniaus „Burger street“ ir „Meatbusters“. Yra buvę atvejų, kai burgerius su augaline mėsos alternatyva užsisakę restoranų klientai nepatikėjo, kad jie pagaminti ne iš tikros mėsos.

Savo tekstūra, spalva ir skoniu augaliniai „Moving Mountains“ produktai labai panašūs į mėsą, juose gausu proteinų bei vitamino B12. Skirtingai nuo tik iš sojos, žirnių ar kviečių gaminamų, „Moving Mountains“ mėsainių pagrindinis ingredientas – natūralūs grybai: gluosninė kreivabūdė, austrių grybas ir kiti, o graži „mėsiškos“ spalvos paslaptis – burokėlių sultys.

Ne tik skani, bet ir paprasta gaminti mėsos alternatyva

Augalinius „Moving Mountains“ produktus jau kelerius metus su malonumu renkasi ir modelis bei tinklaraščio „KitchenJulie“ autorė Julija Steponavičiūtė. Ji yra visavalgė, o taip pat labai mėgsta vegetariškus, veganiškus patiekalus, neįsivaizduoja savo raciono be daržovių, domisi tvaria mityba. „Fiziškai negerai jaučiuosi, jei valgau per mažai augalinės kilmės produktų, – pasakoja Julija. – Man patinka įvairovė, kuo įvairiau valgau, tuo geriau jaučiuosi.“ Ji yra išbandžiusi skirtingus augalinius mėsos pakaitalus, bet labiausiai patiko „Moving Mountains“ produkcija. Julija šio gamintojo augalinės kilmės maltinukus išpopuliarino ir savo draugų bei pažįstamų rate. „Labai gerai priėmė ir pamėgo, stebisi, kad pagaminti iš kreivabūdžių, o skonis itin artimas mėsai“, – draugų įspūdžiais dalijosi maisto gaminimo knygos „KitchenJulie“ autorė.

Jos manymu, „Moving Mountains“ maltinukas - universalus produktas: savo spalva, skoniu, išvaizda, tekstūra panašus į mėsos maltinuką, todėl jį ir norisi naudoti ten, kur ir tą, kuris iš mėsos. „Gaminti nepaprastai lengva, nes šį maltinuką gali naudoti iškart: jis būna užšaldytas, gali kepti keptuvėje, nereikia atšildyti, na, tikrai labai paprasta,“ – pasakoja Julija. Telieka pasiruošti produktus, su kuriais valgysi maltinuką ir viskas. Patiekalo pateikimo variantų irgi labai daug. „Man jis labai skanus, smagu valgyti su skirtingais garnyrais: su šviežiomis salotomis, bulvytėmis, šakninėmis daržovėmis, jų piurė, gali kepti kaip kotletą, ruošti burgerį, įsukti į duonelę, – patarimais dalijosi Julija. - Atrodo neįprastas produktas, bet kai pabandai, tai pamatai, kad labai paprasta jį paruošti.“

Ne paslaptis, kad daug žmonių, net ir norinčių pakeisti savo mitybą, valgyti daugiau augalinės kilmės gaminių baiminasi, o gal jau yra jais ir nusivylę. Kaip Juliją padrąsintų juos išbandyti „Moving Mountains“ produkciją? „Tikrai nenusivilsite skoniu, – tikina ji. – Nemaža problema, kad alternatyvos mėsai dažnai būna neskanios, keista tekstūra, gaminys yra kietas, guminis. Esu išbandžiusi nemažai sojos kepsnelių, kurie nenudžiugino. Po tokių bandymų gali pradėti žvelgti nepalankiai į tokius produktus. Tačiau, jei pasirinksite „Moving Mountains“ maltinuką, neabejoju, kad jis jums patiks: jo smagi tekstūra, jis labai skanus, dėl to verta pabandyti ir pažadu, tai taps tikrai labai gera patirtimi.“

Gaminant maistą svarbiausia kokybiški produktai

Maisto gaminimas Juliją sužavėjo dar ankstyvoje paauglystėje. Mergaitė augo su tėčiu ir močiute, abu jie skirtingai gamindavo, o jai patikdavo stebėti procesą, jame dalyvauti. „Buvo įdomu, pastebėjau, kad maistas suburia žmones, o šeima man visada atrodė laba brangi, norėjosi šilumos, todėl ir pamėgau gaminti maistą“, – prisiminimais dalijasi Julija. Ją žavėjo skoniai: visada buvo labai smalsi, noriai ragaudavo naujų dalykų, paskui pradėjo gaminti ir pati.

Gaminant maistą Julijai svarbiausia – kokybiški produktai. O paskui viskas jau pagal nuotaiką. Dažniausiai gamina paprastus patiekalus, svarbiausia, kad tie keli ingredientai būtų švieži, kokybiški, gryni. Jei pipiras, tai tik šviežiai grūstas: tik taip atsiskleidžia pipiro skonis, o ne tik aitrumas. Būna, kad kartais kyla noras pagaminti ir sudėtingesnių patiekalų, su daug sudėtinių dalių, iš įmantresnių produktų. Kaip ji renkasi receptus? „Tas pasirinkimas – tai visa ko plakinys. Gali gimti iš dienos nuotykio, kai eini gatve, pamatai violetinę spalvą, tau iškyla asociacija su violetiniu produktu, sugalvoji patiekalą, o vakare bandai jį pagaminti, – pasakoja maisto tinklaraščio autorė. – Smegenyse yra duomenų bazė iš matytų vizualų, knygų, žurnalų, socialinių tinklų, filmų, draugų receptų, ragautų patiekalų.“

Julija daug keliauja ir tai laiko dideliu privalumu: kelionės praplečia akiratį, esi lankstesnis, nes lengviau priimi naujus skonius, derinius. „Keliaudama įsikvepiu“, – teigia ji.

Grįžusi iš kelionių Julija gamino ir patiekalus su „Moving Mountains“ maltinukais. Pirmiausiai, paruošė klasikinį burgerį su čederio sūriu, majonezo padažu, keptomis bulvytėmis, daug šviežių daržovių, marinuotais svogūnais, saldžiarūgščiais agurkėliais. Antram patiekalui pasirinko maltinio kepsnį su daug įvairių skirtingų daržovių. Iškepusi trečią maltinuką Julija jį įsuko į duonelę su įvairiomis šviežiomis daržovėmis, pagardino tahini padažu. „Toks Vidurio Azijos kebabas, jausmas, kad ragauji Izraelio virtuvės“, – sako Julija.

Burgeris su „Moving Mountains“ maltiniu


Ingredientai:

  • 1 „Moving Mountains“ maltinis.
  • 1 sviestinė brioche burgerių bandelė.
  • Keli traškios salotos lapai.
  • Kelios didesnio pomidoro riekelės.
  • Keli „Kėdainių konservų“ marinuoti agurkėliai.
  • 1 čederio sūrio riekelė.
  • „Kėdainių konservų“ majonezo.
  • „Kėdainių konservų“ barbekiu padažo.
  • 1 šalotinis arba raudonasis svogūno.
  • Obuolių acto arba citrinos.

Brioche bandelę perpjaukite per pusę. Įdėkite į 180 C orkaitę ant grotelių, kad gerai apskrustų. Svogūną supjaustykite plonomis riekelėmis, užpilkite actu arba citrinos sultimis taip, kad apsemtų. Palikite pasimarinuoti bent 10 minučių.

Ant įkaitintos sausos keptuvės dėkite „Moving Mountains“ maltinį. Kepkite vidutinėje ir aukštesnėje temperatūroje, kol apskrus iš abiejų pusių, iš viso maždaug 10 minučių. Maltiniui baigiant kepti, ant viršaus uždėkite čederio riekelę ir kepkite, kol įi gražiai išsilydys.

Sluoksniuokite: apatinę brioche bandelę aptepkite barbekiu padažu. Ant viršaus kraukite salotos lapą, pomidorą, „Moving Mountains“ maltinį, kelias marinuoto svogūno riekutes bei griežinėliais supjaustytus agurkėlius. Užvožkite majonezu aptepta viršutine bandele ir iškart patiekite.

„Moving Mountains“ maltinio kepsnys su bulvėmis ir įvairiomis daržovėmis


Ingredientai:

  • 1 „Moving Mountains“ maltinis.
  • Bulvytės: virtos, keptos ar gruzdintos.
  • Keli pomidoriukai.
  • Keli šaukštai grietinės.
  • 1 šaukštas rikotos sūrio.
  • Saujelė šviežių krapų bei svogūno laiškų.
  • Garintų sojos pupelių edamame arba bet kokių kitų mėgstamų daržovių.
  • Šviežias šalotinis svogūnas arba poras.

„Moving Mountains“ maltinį iškepkite gerai įkaitintoje keptuvėje, kol apskrus iš abiejų pusių. Tai užtruks maždaug 10 minučių. Kol maltinis kepa, pomidorus susmulkinkite ir sumaišykite su šviežiomis žolelėmis, grietine, rikota, jūros druska bei pipirais. Edamame pupeles kelias minutes apvirkite arba pakaitinkite garuose.

„Moving Mountains“ maltinį patiekite su bulvėmis arba kitomis mėgstamomis šakninėmis daržovėmis, pomidorų salotomis bei edamame pupelėmis.

Tortilija su „Moving Mountains“ maltiniu, tahini ir traškiomis daržovėmis


Ingredientai:

  • 1 „Moving Mountains“ maltinis.
  • 1 didesnė tortilija.
  • švieži pomidorai.
  • 1 šalotinis svogūnas.
  • Šviežios kalendros.
  • Traškios salotos (pvz., Iceberg).
  • Kelių šaukštų sezamų sėklų pastos tahini.
  • 1 česnako skiltelė.
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus.
  • 2 šaukštai citrinos sulčių.
  • Keli šaukštai vandens.
  • Žiupsnis jūros druskos.
  • Mėgstamas čili arba salsos padažas.

„Moving Mountains“ maltinį kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje, kol apskrus iš abiejų pusių: maždaug 10 minučių. Pomidorus supjaustykite riekelėmis, salotas susmulkinkite, svogūną supjaustykite skiltelėmis. Paruoškite padažą: tahini sumaišykite su aliejumi, citrinos sultimis, druska, išspauskite česnaką. Skieskite vandeniu, kol gausite vidutinio tirštumo konsistenciją.

Tortiliją paskrudinkite orkaitėje arba ant sausos keptuvės. Sudėkite salotas, pomidorus, svogūną, perpus perpjautą „Moving Mountains“ maltinį. Apšlakstykite tahini padažu bei čili pagardu arba salsa. Pagardinkite kalendromis.