Kaunietė Lina teigia, kad kelionės į Norvegiją pas pusseserę nepamirš niekada. Jau pirmąjį viešnagės vakarą ji paslydo ir nukrito vonioje, o ryte suprato, kad būtina nedelsiant kreiptis į medikus. Tik išgirdusi giminaitės priminimą pasiimti visus dokumentus, įskaitant draudimo polisą, Lina su siaubu suvokė, kad besiruošiant kelionei iš galvos visiškai išgaravo mintys apie draudimą.

„Mes daug kartų su dukros šeima keliavome po Europą, kiekvieną sykį mūsų visų draudimu pasirūpindavo dukra. Tačiau tąkart į kelionę vykome dviese su vyru ir, deja, pamiršome apsidrausti. Niekam nelinkėčiau tiek rūpesčių, kiek man teko patirti po šios kelionės“, – skaudžia patirtimi dalinasi Lina.

Ligoninėje Linai buvo suteikta pirmoji pagalba, o lūžusi koja – sugipsuota. Sužinoję, kad skrydis atgal į Lietuvą numatytas po kelių dienų, gydytojai nusprendė moterį kelioms paroms hospitalizuoti.

Grįžtančiai į Lietuvą Linai teko brangiai mokėti už naujus bilietus, nes reikėjo išsipirkti specialias vietas. Be to, teko užsisakyti specialią palydą oro uostuose Osle ir Vilniuje. Lūžusios kojos gydymas Lietuvoje užtruko beveik pustrečio mėnesio. Kai atrodė, kad nemalonumai beveik pamiršti, šeimos ramybę sutrikdė Valstybinės ligonių kasos (VLK) atsiųstas raštas – jame buvo reikalaujama, kad Lina grąžintų 70 tūkst. kronų (apie 6000 Eur) už gydymą Norvegijos klinikoje. Tokios sumos neseniai į pensiją išėjusi moteris neturėjo, todėl šeimos nariams teko liūdnai svarstyti įvairius variantus – nuo paskolos iki sodybos pardavimo.

Tik po atkaklaus keletą mėnesių trukusio susirašinėjimo su klinika bei VLK Linos šeimai pavyko įrodyti, kad Norvegijoje suteiktas gydymas atitiko būtinosios pagalbos reikalavimus, todėl gydymo išlaidas turi padengti VLK.

„Džiugu, kad viskas pasibaigė gerai, tačiau mūsų šeimai šie įvykiai kainavo išties daug nervų, – sako p. Lina. – Puikiai suprantu, kad jei būčiau apsidraudusi, nebūčiau patyrusi tiek nuostolių ir streso.“

Draudimo polisą pataria įtraukti į būtiniausių daiktų sąrašą kelionėse

Komentuodama šį atvejį, draudimo portalo draudimas.lt aptarnavimo grupės vadovė Donata Norkuvienė priminė, kad Europos Sąjungos (ES) ir Europos ekonominės erdvės (EEE) šalių piliečiai traumų ar susirgimų atvejais gali pasinaudoti Europos sveikatos draudimo kortele, kurią reikia užsisakyti Valstybinėje ligonių kasoje. Tačiau su šia kortele galima kreiptis tik į valstybines gydymo įstaigas ir gauti tik būtinąją pagalbą. Kitų išlaidų ši kortelė nekompensuoja ir jas gyventojai privalo padengti patys.

„Kelionėse gali nutikti kur kas įvairesnių įvykių, galinčių sukelti nuostolių – juos padengia tik kelionių draudimas. Be to, esant svetimoje šalyje gydymas valstybinėse ligoninėse dažnai nėra patogiausias variantas, o už gydymąsi privačiose klinikose ar vaistus tektų susimokėti patiems arba, turint draudimą, išlaidas atlygintų draudimo bendrovė“, – teigia D. Norkuvienė.

Pasak draudimo ekspertės, prieš kelionę pirmiausia reikia pasirūpinti medicininių išlaidų užsienyje draudimu, jei svetur tektų kreiptis medikų pagalbos. Be to, kelionių draudimas paprastai apima ir repatriacijos išlaidas, jei kelionėje įvyktų nepataisomas įvykis, pvz., žūtis autokatastrofoje arba kalnuose. D. Norkuvienė teigia suprantanti, kad dauguma žmonių nenoriai mąsto tokiomis temomis, tačiau, pasak ekspertės, būtent draudimas atlygina didžiulius nuostolius, kuriuos patirtų artimieji, jei jiems tektų prisiimti žuvusio giminaičio palaikų pargabenimo rūpesčius.

Ekspertė taip pat primena, kad patyrus traumą ar kitaip susižeidus, gydymą neretai tenka tęsti ir grįžus namo, kurį laiką gali būti apribotas darbingumas, o vietoje atlyginimo tektų gauti ligos išmoką. Šiuo atveju itin praverčia nelaimingų atsitikimų kelionėje draudimas. Jis užtikrina papildomą vienkartinę išmoką, todėl finansiniai nuostoliai tampa mažesni ir galima ramiai sveikti. Tokia draudimo apsauga ypač rekomenduojama tiems keliautojams, kurie planuoja aktyviai leisti laiką svetur, pvz. sportuoti, važinėti dviračiais arba kopti į kalnus.

Priklausomai nuo kelionės pobūdžio patartina pagalvoti ir apie bagažo praradimo riziką bei keliautojo civilinę atsakomybę. Netekus lagamino su kelionės daiktais, draudimas kompensuotų prarastų daiktų ir naujų pirkinių kainą, jei tektų įsigyti būtiniausių drabužių, avalynės, higienos priemonių ir kitų daiktų. O civilinės atsakomybės draudimas ypač praverstų, jei pats keliautojas, jo vaikai arba naminiai gyvūnai netyčia padarytų žalos kitiems – pvz., sugadintų kitiems priklausantį turtą.

Pasak D. Norkuvienės, civilinės atsakomybės draudimo išmokas turistai yra gavę už tokius įvykius, kurių patys net numatyti negalėjo – pvz., netyčia apvertę lentyną su brangiais kvepalais parfumerijos parduotuvėje, atsitrenkę į kitus keliautojus ir juos sužaloję arba aplieję sultimis kitų poilsiautojų drabužius restorane.

Keliones kartais tenka atidėti, tačiau išlaidas padengs draudimas

„Kitas svarbus aspektas – turėdami kelionių draudimą, gyventojai gali apsidrausti nuo kelionės nutrūkimo rizikos. Staigi liga, artimų giminaičių susirgimas arba netektis, atšauktas skrydis lėktuvu arba laiku negauta viza – dėl šių priežasčių gali tekti keisti kelionės datas arba maršrutą, pirkti naujus bilietus, keisti viešbučių rezervavimą. Papildomai patirtas išlaidas gali padengti kelionių draudimas“, – teigia draudimo specialistė.

Kelionėse, ypač išvykstant į kai kurias rizikingas ar turistų lankomas vietas, deja, galima tapti nusikaltimo auka. Keliaudami žmonės atsipalaiduoja ir kartais neįvertina aplinkos, elgiasi patikliai ir praranda atsargumą, todėl pasitaiko atvejų, kai turistai būna apvagiami arba net apiplėšiami. Dalies įmonių teikiamas kelionių draudimas numato tokių nuostolių kompensavimą. Visais atvejais apie tokius įvykius iškart privalu pranešti vietos policijai.

„Nors ne visada galite kontroliuoti, kas vyksta jūsų kelionėse, dalį streso galite pašalinti įsigiję kelionių draudimą. Priklausomai nuo kelionės pobūdžio ir šalies, kelionių draudimas paprastai kainuoja nuo pusantro euro per dieną, tačiau gali sutaupyti šimtus ir net tūkstančius eurų netikėto incidento ar ligos atveju. Kai pagalvojate, kiek galite prarasti, jei svečioje šalyje susirgtumėte, nutiktų nelaimė ar jūsų bagažas būtų sugadintas, draudimo įmoka palyginti yra visai nedidelė. Norėdami sutaupyti ir rasti geriausią pasiūlymą, pasidomėkite skirtingų draudimo bendrovių sąlygomis ir kainomis. Kuo tolimesnė ir sudėtingesnė kelionė laukia, tuo svarbiau apdrausti visas galimas rizikas“, – pataria draudimas.lt ekspertė.