Natūrali, žydinti pieva yra vienas iš svarbių Lietuvos kraštovaizdžio elementų, tačiau tokių pievų plotai mažėja. Pievos, kuriose gausiai auga skirtingi augalai, yra būtinos medų nešančioms bitėms ir kitiems augalus, taip pat ir maistinius, apdulkinantiems vabzdžiams, todėl jų turėtų atsirasti ir viešosiose miestų erdvėse, ir privačiuose gyventojų sklypuose.

Pasak bendrovės „Husqvarna Lietuva“ rinkodaros vadovės Linos Linkės, žema, lygi, išpuoselėta veja yra labai gražu, tačiau kiekviename sode galėtų atsirasti vietos ir bent nedidelei natūralios gamtos oazei, kurioje tarpsta gyvybiškai būtini vabzdžiai apdulkintojai.

„Apie naudingųjų vabzdžių svarbą aiškinti nereikia, visi suprantame, kad nuo jų priklauso ir auginamas derlius, ir mes. Todėl raginame Lietuvos gyventojus prisijungti prie mūsų iniciatyvos, skirtos bioįvairovei didinti „Veja – ne dykuma. Pamaitink bitę!“, ir savo sklypuose sukurti bent nedideles gyvybės oazes. Tikimės, kad nauja „Husqvarna“ vejos robotų funkcija padės siekiant šio tikslo“, – sako L. Linkė.

Jos teigimu, nors dešimtadalis vejos ploto gali atrodyti smulkmena, sunkiai pakeisianti bendrą situaciją, tačiau atsižvelgiant į tai, kad apie 20-30 proc. miestų teritorijų sudaro privatūs kiemai ir juose esantys žalieji plotai, kiekvieno prisidėjimas yra svarbus.

Bendrovė „Husqvarna“ yra atlikusi Europos Sąjungos (ES) šalyse esančių privačių vejų tyrimą, kurio duomenimis, bendras vejos plotas privačiuose soduose yra 2,5 mln. hektarų (ha). Vadinasi, jei kiekvienas ES sodo savininkas nepjautų bent 10 proc. savo sklypo vejos ir leistų augti natūraliai pievai, šis plotas sudarytų daugiau kaip 250 tūkst. ha.

Rinkai pristatydama „Rewilding mode“ režimą, bendrovė tikisi nustatyti naują privačių sodų standartą, kai laukines pievas primenančios zonos tampa natūralia bet kurios vejos dalimi. Ši funkcija leidžia ir toliau didžiąją dalį vejos pjauti trumpai, automatiškai nepjaunant 10 proc. vejos.

Iš pradžių, pasitelkusi palydovinę informaciją ir išmatavusi bendrą sklypo vejos plotą, vejos roboto programa apskaičiuoja, kokią dalį galima palikti nepjaunamą. Vėliau pagal tai naudotojai pasirenka, kurioje sklypo vietoje, jų manymu, labiausiai tiktų augti pievai ir mobiliojoje programėlėje pažymi ribas, kurių laikydamasis vejos robotas ten nedirba.

Pasak L. Linkės, jei gyventojai nori, kad pieva jų sklype užimtų didesnę nei 10 proc. dalį, jie gali lengvai pakeisti „Rewilding mode“ zonos dydį mobiliojoje programėlėje.

Naujoji „Rewilding mode“ funkcija veikia „Automower®“ robotų vejapjovių modeliuose 405X, 415X ir 435X AWD, taip pat NERA modeliuose 430X ir 450X. Skaičiuojama, kad šiuo metu pasaulyje iš viso yra instaliuota apie 150 tūkst. „Husqvarna“ vejos robotų, palaikančių naująją funkciją.

Kol kas tokią funkciją turi tik „Husqvarna“ gaminami robotai vejapjovės, tačiau tikimasi, kad šiuo pavyzdžiu netruks pasekti ir kiti vejos robotų pramonės dalyviai bei savo gaminiuose įdiegs režimus, leidžiančius nesudėtingai prisidėti prie laukinės gamtos atkūrimo.