„Kai kuriems iš mūsų tiesiog ima ir pasiseka. Numatyti, ar esate vienas iš laimės paukštės palytėtųjų, yra neįmanoma. Tačiau išeitis yra. Jūsų elgesys ir įpročiai gali užtikrintai nuvesti į vietą, kurioje laimės bus gerokai daugiau nei esate kada nors jautę. Išties sėkmė yra visai ne rezultatai, nuolatinis veikimas ar krūvos pinigų. Didžiausia sėkmė yra vidinė ramybė", – pasakoja vienas garsiausių pasaulio dvasinių lyderių Šri Šri Ravi Šankaras, kuris visai netrukus, jau gegužės 30 dieną, atvyksta Vilnių. Čia vyksiančiame renginyje išminčius dalinsis savo įžvalgomis apie laimę ir ramybę, mokys medituoti, kvėpuoti, o taip pat atsakinės ir į asmeninius klausimus.

  Mental Health konferencija Danijojos Parlamente, Twitter @SriSri nuotr.

Šri Šri Ravi Šankaro patarimai, garantuojantys sėkmingą gyvenimą, iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti paprasti. Savo išmintimi jis vienodai dosniai dalijasi tiek su įtakingiausiais pasaulio šalių vadovais, tiek su paprastais žmonėmis. Milijonai jo patarimus taikančių tvirtina, kad kasdienybė išties pradeda smarkiai keistis.

  Šankaras diskusijoje Harvardo Universitete, Twitter @SriSri nuotr.

1. Be galo svarbus sėkmingo gyvenimo elementas – meditacija. Galite išbandyti vieną, tik šiek tiek jūsų pastangų ir laiko pareikalausiantį patarimą. Pasižadėkite sau medituoti tam tikrą laikotarpį ir pasižiūrėkite, kur jus tai nuves. Jūsų savijauta smarkiai pasikeis, pasaulis prašviesės ir pradės daug labiau sektis. Ramesnės mintys – šviesesnė kasdienybė, o sėkmė labiausiai myli tuos, kurie jaučiasi laimingi.

 Šankaras Vilniuje, 2018, The Art of Living Lietuva nuotr.

2. Ar yra koks nors greitesnis kelias į sėkmę? Bandymai rasti trumpesnius kelius į sėkmę, deja, apkarpo pačią sėkmę. To atspindį galime pamatyti žvilgtelėję į žmones, kurie nori staigiai praturtėti. Juk būna - kartais jiems ima ir pasiseka. Galbūt pavyksta laimėti loterijoje, galbūt pinigai atkeliauja kaip paveldėjimas. Tačiau kaip greitai jie juos išleidžia? Kaip žemai jiems pasibaigus nukrenta? Daug geriau, jei vidinis progresas vyksta lėtai, stabiliai ir užtikrintai, neieškant trumpesnių kelių.

 Šankaras Vilniuje, 2018, The Art of Living Lietuva nuotr.

3. Ar svarbiausia gyvenime – rezultatai? Kas jei tokie? Juk tai, geriau pagalvojus, tik mūsų mintys, kurios nenurimsta besistengiant suprasti, ar įdėjome visus 100 procentų į vieną ar kitą projektą, o gal, vis dėl to, stengėmės nepakankamai? Būdami čia ir dabar, visuomet į savo veiksmus sutelksite maksimalias pastangas ir taip jausitės padarę viską, ką galėjote. Neprisiriškite prie rezultato, juk tai tik dar viena iliuzija, tikinanti, kad viską kontroliuojate. Tuo pačiu sau priminkite, kad laikas bėga labai greitai. Kaip manote, ar verta tiek laiko praleisti matuojant rezultatus? O kas nutiktų, jei vietoj to savo energiją nukreiptumėte į dabartį? Pažadu, tai išbandę, liksite nustebinti.

 Meditacijos kursai Vilniuje 2018, The Art of Living Lietuva nuotr.

4. Kas yra sėkmingas gyvenimas? Nereikia įsivaizduoti, kad sėkmė yra kažkas, ką pavyks pasiekti tolimesnėje ateityje. Sėkmė yra visas gyvenimas. Kiekviena diena, kurią praleidi būdamas laimingas, kiekviena diena, kurią praleidi besišypsodamas arba diena, kurią praleidi visiškai pasitikėdamas savimi – tai ir yra didžiausia įmanoma sėkmė.

 Interviu TV3 televizijai, The Art of Living Lietuva nuotr.

5. Ką daryti, kad pasaulis kasdien būtų įdomus? Bent 20 minučių per dieną skirkite savo vidui – meditacijai, jogai, dvasinės literatūros skaitymui – ir tai garantuos nuolatinį entuziazmą kasdienybėje. Viskas vėl taps nauja ir įdomu. Plečiant sąmonę, net ir pačios neįdomiausios užduotys tampa lengvai įveikiamos, o nuobodžiausias laikas pavirsta nuostabia galimybe medituoti.

  Šankaras su RedCross prezidentu Ženevoje, Twitter @SriSri nuotr.

6. Ar verta save lyginti su kitais? Šiame pasaulyje, apžvelgus jo istoriją, galime matyti, kad čia jau gyveno tūkstančiai iškilių asmenybių – Kleopatra, Aleksandras Didysis, Aristotelis ir daugelis kitų. Ir kur jie visi nukeliavo? Į kapus. Prisiminkite, kad net ir žmonės, kuriems jaučiate pavydą, čia bus neamžinai. Ir jūs čia – neamžinai. Viskas šiame gyvenime yra laikina. Visi iš šios žemės anksčiau ar vėliau iškeliausime. Tai prisiminus, viduje kažkas pasikeičia, ar ne? Didesnės vidinės perspektyvos sukūrimas, pažadu, visiškai išlaisvina nuo pavydo ir pykčio.

 Šankaras su prof. V. Landsbergiu, 2018, The Art of Living nuotr.

7. Viena iš svarbiausių pamokų kelyje į asmeninę laimę – atsiduoti nuoširdžiai pagalbai kitam. Į šį pasaulį atkeliaujame kaip kiekvieną smulkmeną mylintys vaikai. Tik vėliau, augdami, dėl patirtų iššūkių, norą padėti kitiems ir savo nuoširdumą paslepiame po įvairiais kiautais, kurie dažniausiai ir trukdo jaustis laimingais. Gera žinia yra ta, kad tyra širdis po apsauginiu kiautu slepiasi pas kiekvieną iš mūsų. Telieka iš naujo atrasti kelią iki jos, o pagalba kitam būtent link širdies ir veda.

 Meditacijos kursai Vilniuje, 2018, The Art of Living Lietuva nuotr.

Šri Šri Ravi Šankaras į Vilnių atvyksta jau gegužės 30 dieną. Čia jis dalinsis savo žiniomis ir apie sėkmę ir apie intuicijos svarbą mūsų kasdienybėje. Susitikimas vyks "Compensa" koncertų salėje. Pigesni bilietai – iki gegužės 20 dienos. Juos ir daugiau informacijos rasite čia: https://rb.gy/q6m9x