Unikalus skonis iš „Šventųjų namų“

Pirmasis Dardžilingo arbatos derlius jau pasiekė Lietuvą – svetingas ir visad maloniai kvepiančias „Skonis ir kvapas“ parduotuves. Gegužės mėnesį – vėloka, tiesa? Tačiau tam yra paaiškinimas.

„Kuomet auginimo sąlygos tinkamos, pirmieji arbatos lapelių skynimai dažniausiai prasideda vasario mėnesio pabaigoje, o pats darbymetis piką pasiekia kovo mėnesio pabaigoje ir tęsiasi apie mėnesį. Tačiau šįmet dėl užplūdusio pavasarinio lietaus arbatos lapeliai išsiskleidė tik kovo antrojoje pusėje, taigi arbatos derliaus sezonas prasidėjo kiek vėliau“, – apie šių metų pirmąjį arbatos derlių pasakoja „Skonis ir kvapas“ rinkodaros vadovas Marius Mikulevičius.

Šįmet „Skonis ir kvapas“ vėl pasirinko Dardžilingo regiono Rišihato (Risheehat) sodus, kuriuose auginama ekologiška arbata. Sodo pavadinimas reiškia „Šventųjų namai“. Jį supa du upeliai ir miškas, o aplinkui vietinių auginami apelsinmedžiai, kardamonai ir gėlės (ypač čia populiarūs anturiai ir jurginai) dirvai teikia unikalių skonio komponentų. Tai stačiausios topografijos Dardžilingo sodas, kuris driekiasi nuo 760 m iki 1460 m virš jūros lygio bei užima apie 250 hektarų plotą.

Pirmojo derliaus Dardžilingo arbata iš Rišihato yra lengva ir kvapni, gėrimas puodelyje – vaiskios auksinės spalvos. Ši arbata pasižymi vaisių natomis – nuo tropinių iki citrusinių vaisių, o mėgaujantis išryškėja žaliosios citrinos žievelės aromatas.

Dardžilingas užaugina apie 8,5 mln. kilogramų arbatos

Dardžilingo regione Šiaurės Indijoje auginama arbata garsėja visame pasaulyje kaip „arbatos šampanas“. Dėl vyraujančių klimatinių sąlygų, dirvožemio, stačių sodų šlaitų ir kruopštaus rankinio darbo 87-iuose Dardžilingo arbatos soduose užauginamos unikalios arbatos skonio nepavyksta atkartoti jokioje kitoje pasaulio vietoje.

Čia arbatkrūmiai duoda keturis derlius per metus ir kiekvienas jų turi savitą, tik jam būdingą skonį. Pirmojo skynimo arbatos subręsta kovo–gegužės mėnesiais, ir tai – pats švelniausias, gėlėmis dvelkiantis derlius iš visų. Arbatos mėgėjui pirmojo skynimo Dardžilingo arbatų ragavimas – tai kasmetė pavasario šventė.

Dardžilingas užaugina maždaug 8,5 mln. kilogramų arbatos, tačiau iš jų tik 20 proc. yra to pirmojo – ypatingo ir laukiamo – derliaus. Jums atrodo neįtikėtinai daug? Tačiau viskas atsiskleidžia palyginimuose.

Štai netoliese esantis Asamo regionas užaugina 630–700 mln. kilogramų arbatos. Žinoma, šis regionas didesnis ir turi dešimteriopai daugiau arbatos sodų, plyti žemumose, kur drėgna ir šilta, tad ir arbata auga gerokai greičiau. Dėl tokio klimato nauji arbatlapiai atauga per keturias, penkias dienas.

Kalnuose augantys arbatmedžiai (tokie yra Dardžilinge) sezono metu naują lapelį užaugina maždaug per savaitę. Be abejo, ir arbatos auginimui tinkamo ploto kalnuose yra mažiau, tad nenuostabu, kad Dardžilingas yra retesnė ir brangesnė arbata. Ir ne tik dėl mažo kiekio, bet ir dėl savo skonio bei aromato.

Daugiausia arbatos išgeriama visai ne Anglijoje

Iš viso pasaulyje užauginama ir pagaminama apie 6,5 mln. tonų arbatos ir yra sakoma, jog arbata – antras populiariausias gėrimas pasaulyje po vandens.

Nors Anglijoje gyvuoja popietės arbatėlės tradicijos, visgi daugiausia arbatos išgeriama Turkijoje – čia tenka 3,15 kg arbatos žmogui per metus. Antroje vietoje Airija – 2,19 kg ir trečiojoje atsiduria Jungtinė Karalystė – 1,94 kg žmogui per metus. Skaičiuojama, kad kasdien pasaulyje išgeriama 3 mlrd. puodelių arbatos!

„Lietuvoje skaičiuojama apie 300 g arbatos žmogui per metus. Tai nedidelius skaičius, palyginti su daug arbatos geriančiomis šalimis, tačiau džiugina tendencijos – Lietuvoje auga pirkėjų smalsumas šiam produktui, reiklumas kokybei. Klientai domisi ir kilmės šalimis, kreipia dėmesį į arbatlapių kokybę, dažniau renkasi birią arbatą, paisydami tvarumo ir atsakingo vartojimo tendencijų“, – pastebėjimais dalijasi „Skonis ir kvapas“ atstovas M. Mikulevičius.

Iš kilogramo lapelių – 500 puodelių arbatos

Dardžilingas yra labai lengva arbata, nereikėtų jos ruošti su pienu. Be to, nepatartina ir saldinti – nei cukrumi, nei medumi. Tai arbata, kuria reikia mėgautis gryna. O jei labai kažko prie jos norite, tai lengvas desertas nepakenks.

Vienam puodeliui naudojama maždaug 2 g arbatos, tad iš kilogramo lapelių galima pasigaminti 500 puodelių kvapniojo gėrimo.

Tinkamas arbatos paruošimas:

  • Pasemkite 2 g (1 a. š.) arbatos lapelių 1 puodeliui arbatos (150–200 ml).
  • Pirmą kartą užvirinkite geriamą vandenį (tik ne mineralinį ar mineralizuotą – jis visiškai netinka arbatai ruošti).
  • Neplikykite arbatlapių verdančiu vandeniu – atidarę arbatinį leiskite bent 5 min. pastovėti, kad vandens temperatūra šiek tiek nukristų (iki 95 ar net 85 laipsnių). Plikant vėsesniu vandeniu, išryškės subtilesni gėrimo skonio niuansai. P. S. Idealu, jei turite virdulį, kuriame galima nustatyti norimą vandens užvirimo temperatūrą.
  • Inde, kuriame plikote arbatą, arbatlapiai turi išbūti ne ilgiau kaip 5 minutes. Jei arbatlapius paliksite, jau po 5 min. arbata ims sparčiau tamsėti ir apkars. Jei išimsite arbatlapius anksčiau nei po 3 min., arbata bus ypač švelni, bet ne tokio išraiškingo skonio.