Šį kartą M. Stonkus turėjo galimybę vienai dienai tapti įmonės „Eltel“ darbuotoju. Pagrindinės šios įmonės veiklos – telekomunikacinių tinklų projektavimas, statyba bei priežiūra. Ir nors aktorius yra išbandęs ne vieną įdomią profesiją, jam teko pripažinti, kad tai bus pirmasis kartas statant, montuojant bei prižiūrint mobiliąsias bazines stotis.

Į darbo vietą – tik po išsamių teorinių mokymų

Laidos pradžioje humoristas pasidžiaugė, kad darbo dieną praleis „Eltel“ bendrovėje, turės galimybę pasivažinėti po įdomiausius objektus, juos prižiūrėti bei galbūt net išmokti montuoti įrangą. Atvykusį į įmonę M. Stonkų pasitiko draugiški kolegos, kurie papasakojo apie telekomunikacijos specialisto darbo specifiką. Vis tik, humoristui buvo paaiškinta, kad prieš pradedant dirbti tokį atsakingą darbą – būtina įgyti reikiamų žinių. Tad tik po teorinių mokymų bei gauto sertifikato galima imtis praktinių užduočių.

„Esame tarptautinė įmonė, galime pasidžiaugti tuo, kad Europoje veikiame net septyniose šalyse. Paprastai paaiškinant mūsų veiklą, galime įsivaizduoti du, skirtinguose miestuose esančius žmones, kurie turi mobiliojo ryšio telefonus. Jei pirmasis žmogus surenka mobiliojo telefono numerį, signalas keliauja iki artimiausio telekomunikacijų bokšto. Šią informaciją šis bokštas priima, požeminiais optiniais tinklais ją perduoda miesto, kuriame yra antrasis žmogus, ryšio centrui. Ta informacija tokiu būdu pasiekia ir antrąjį žmogų, kuriam pirmasis skambina“, – sudėtingą veiklą paprastai nupasakojo naujasis aktoriaus kolega.

Jis pabrėžė ir tai, jog įprastai mokymai trunka savaitę laiko. Jų metu darbuotojui yra suteikiamas bazinis žinių paketas, kurį jis privalo žinoti prieš pradėdamas darbus. Mokymai apima tokias sritis kaip: darbų sauga, įvadinis instruktažas, supažindinimas su darbo įrankiais, korinio ryšio samprata, esminių dažniausiai daromų klaidų analizė, teoriniai ir praktiniai aukštalipių bei elektrosaugos mokymai. Po mokymų kiekvienam įmonės darbuotojui yra išduodama apsaugos įranga. Tai būtina, mat turi būti užtikrintas maksimalus saugumas.

Po mokymų M. Stonkui buvo įteiktas pažymėjimas. Tai – įrodymas, kad aktorius susipažino su saugaus darbo principais bei būsimo darbo pareigybe ir atsakomybėmis. Humoristui buvo įteiktas ir šiame darbe būtinas šalmas bei speciali apranga. Gavęs šiuos atributus aktorius nuskubėjo susipažinti su kitais kolegomis bei išgirsti, kokie iššūkiai jo dar laukia.

Patys gražiausi Lietuvos vaizdai – iš aukščiausių objektų darbo vietos

„Eltel“ įmonėje darbuotojais išties rūpinamasi puikiai. M. Stonkui buvo suteikta ne tik speciali apranga, tačiau ir visas krepšys įvairaus maisto bei vandens. Aktorius pasidžiaugė, kad per pietų pertrauką turės galimybę ir sočiai papietauti. Prieš išvykstant į objektą, humoristas susipažino su skyriaus vadovu bei turėjo galimybę net sukti „Eltel“ laimės ratą. Jis aktoriui buvo sėkmingas bei prognozavo puikią darbo dieną.

„Naujokai, pradėję šį darbą, visada labai žavisi Lietuvos gamta, vaizdu iš aukščiausių bokštų. Vis tik, dieną pradėsime važiuodami į mūsų pagrindinį sandėlį. Ten yra suvežta visa įranga, kurios mums prireiks“, – važiuojant pasakojo naujasis M. Stonkaus kolega.

Atvažiavus į sandėlį vyrai susiruošė darbui objekte: susikrovė reikiamus daiktus, pasitikrino, ar turi visas priemones. Humoristas turėjo galimybę pamatyti net išmontuotą stotį, apžiūrėti radijo siųstuvą.

„Mums projekto vadovas atsiunčia savaitės darbų planą. Mes turime galimybę pamatyti, kokius objektus darysime, kokios įrangos prireiks. Visų medžiagų sąrašą persiunčiame atsakingiems asmenims, jie viską suruošia. Mes atvykę reikiamas priemones susikrauname į automobilį ir vykstame dirbti“, – pasakojo M. Stonkui kolega.

Pasiruošę visas priemones darbui vyrai išvyko į pirmąjį objektą, kuriame jų jau laukė kiti kolegos.

Tikslumo ir kruopštumo reikalaujantis darbas

Pirmajame objekte M. Stonkaus laukė neeilinė užduotis – jam teko drauge su kolegomis išmokti pakelti specialią anteną. Užduoties metu humoristas racijos pagalba bendravo su aukštai bokšte esančiu „Eltel“ darbuotoju.

Patyrę kolegos aktoriui pademonstravo, kaip turi būti atliekamas darbas, paaiškino, kokių klaidų negali pasitaikyti. M. Stonkus sužinojo, kad antena visada tvirtinasi dvejomis vietomis prie bokšto, yra uždedami ir specialūs laikikliai. Antena jungiasi prie aparatūros specialaus kabelio pagalba.

Atliekant kruopštų darbą M. Stonkus sužinojo, kad šiandien jį apmokantis kolega Vytautas šioje įmonėje dirba net 22 metus.

„Turbūt esate matę ne vieną naujoką, kuriam dreba rankos taip pat, kaip ir man šiandien“, – juokėsi aktorius.

Jis labai susižavėjo šiuo darbuotoju, kuris itin profesionaliai sugebėjo paaiškinti kiekvieną užduotį. M. Stonkus sužinojo, kad šis jo kolega – ne tik ilgametis įmonėje dirbantis darbuotojas, tačiau ir buvęs pedagogas.

„Tikrai jaučiausi lyg mokinys, prie kurio vis prieina mokytojas ir pasitikslina, ar viskas aišku, ar nereikia pagalbos bei paaiškinimo. Vytautas man papasakojo daug įdomių ir naudingų dalykų, supažindino su transformatorine“, – džiaugėsi aktorius.

Kolegos jam paaiškino, kad šis darbas reikalauja itin didelio kruopštumo. Jei jungtys bus sujungtos netinkamai, visas darbas bus bergždžias ir niekas neveiks. M. Stonkui buvo pademonstruotas ir telefoninio ryčio radijas.

„Šis radijas anksčiau būdavo konteineryje – specialioje didelėje spintoje, kurioje būdavo galima rasti ir siųstuvą, imtuvą, visą įrangos valdymą. Tačiau tai nebuvo itin ekonomiška, reikėdavo labai daug kabelių. Šiuo metu beveik visa aparatūros dalis nukelta į viršų, o čia, žemai, jungiasi tik kelių metrų kabeliai. Tai itin patogu, mat reikiamas signalas „nueina“ optinių kabelių pagalba“, – pasakojo ilgametis įmonės darbuotojas Vytautas.

M. Stonkus pabrėžė, kad šiems darbuotojams visa ši informacija – lengvai suprantama, mat jie dirba daugybę metų. Vis tik jam tai pasirodė itin sudėtinga.

Tobulėjant įrangai visiškai pasikeitęs ir darbo pobūdis

Kolega Vytautas aktoriui papasakojo, kad seniau norint užkelti anteną į bokšto viršų reikėdavo nemenkai paplušėti. Tekdavo traukti virvę, kol antena kildavo aukštyn. Šiuo metu ši užduotis nemenkai palengvinta – mechanizuotas aparatas traukia virvę, taip antena pakyla aukštyn. Būtent šį procesą teko pakoordinuoti aktoriui, kuris su šia užduotimi susitvarkė puikiai.

Pakabinus anteną M. Stonkui buvo pristatyta antroji užduotis – jam teko pakeisti stotyje baterijas, kurių pagalba dingus elektros maitinimui, tam tikrą laiką būtų tiekiama energija. Atlikus šią užduotį aktorius galėjo šiek tiek atsipūsti – papietauti su kolegomis, pasikalbėti apie jų darbinę patirtį.

Pietaujant su „Eltel“ darbuotojais M. Stonkus labiausia domėjosi, kaip vyrai įveikia aukščio baimę, o galbūt jos niekada ir neturėjo.

„Tokio dalyko, kaip aukščio baimė – tiesiog nėra. Yra tik baimė nukristi. Tačiau kai dėvi visas saugos priemones, žinai, kad nenukrisi, todėl nebebijosi ir aukščio“, – sakė kolega Vytautas.

M. Stonkus šią būseną prilygino aktoriaus darbui. Anot jo, jų dažnai klausiama apie jaudulį prieš spektaklius.

„Žinoma, prieš premjerą kažkokią baimę jaučiu, mat nežinia, kaip viskas klostysis. Tačiau kai įpranti ir žinai, kas laukia, jaudulys nėra labai didelis“, – pasakojo aktorius.

Sužavėjo galimybė dirbti gamtoje

Bepietaujant M. Stonkus ir jo kolegos gavo naują užduotį – vykti į objektą, kuriame įvyko gedimas. Atvykę į naująją darbo vietą vyrai „apsiginklavo“ visomis reikiamomis priemonėmis ir nuskubėjo išsiaiškinti, kas nutiko.

„Vienuolikti metai dirbu šį darbą. Net nežinau ar kada norėčiau jį keisti į kažkokį kitą. Šiame darbe daugybė įdomių iššūkių, turiu galimybę dirbti ofise prie kompiuterio, tačiau išvažiuoju ir į objektus“, – pasakojo darbo dieną su aktoriumi leidęs „Eltel“ darbuotojas.

Sėkmingai sutvarkę gedimą M. Stonkus ir jo kolega įsitikino, kad problema išspręsta.

„Romantiškoji darbo dalis baigėsi. Pabuvome aukštai, pažiūrėjome, kaip žmonės gyvena, ką dirba visą dieną. Šis darbas – labai geras, man patiko, kad laiką leisti galima gamtoje, džiaugtis šviežiu oru. Šiandien mane supo išsilavinę ir protingi žmonės. Tai – pati ilgiausia mano darbo diena, reikėjo įveikti daugiausiai kilometrų. Visgi vertėjo!“ – laidos pabaigoje sakė aktorius M. Stonkus.