Prasmingo darbo tikslas – švarinti aplinką

Itin darbinga Manto Stonkaus diena didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje prasidėjo ne taip ir sėkmingai. Aktorius ir visa filmavimo komanda pramiegojo, tad į naująją darbovietę visi atvažiavo kiek vėluodami.

„Šiandien dirbsim daug ir net sunkiau nei visada. Esame priemiesčio zonoje, už manęs – kalnai. Tačiau tai nėra įprasti kalnai. Jie – iš smulkintų baldų. Kitaip sakant, šiandien dirbsime didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje. Šiandien čia viską surinksime, sudėliosime ir susmulkinsime“, – entuziazmo kupinu tonu apie būsimą darbo dieną kalbėjo vyras.

Anot jo, atliekų rūšiavimas – itin svarbus darbas. Juk norime, kad mūsų planeta – Žemė, būtų patogi ir švari visiems jos gyventojams.

Kažkada aktorius žavėjosi Vokietijos „šrotais“

Savo naująjį darbą M. Stonkus pradėjo susipažinęs su būsimais kolegomis. Jie aprodė aktoriui darbo vietą bei įteikė uniformą.

„Mano senelis dirbo tolimųjų reisų vairuotoju. Lietuvai iškovojus nepriklausomybę, prasidėjo jo reisai į Vokietiją. O šioje šalyje buvo vadinamieji „šrotai“. Ten tuo metu vyko mums neregėti dalykai. Lietuviams buvo labai keista, kaip žmonės gali išmesti pompą, televizorių ar net skalbimo mašiną. Tai spėkit, kur viskas keliaudavo?“, – juokdamasis kolegai pasakojo aktorius.

Aikštelių eksploatacijos skyriaus vadovas Aurimas Uldukis komikui paaiškino, kad šiandien jo laukia operatoriaus darbas. Pagrindinės M. Stonkaus atsakomybės – priimti klientus, jiems parodyti, kur galima palikti norimas išmesti atliekas. Klientams jas atvežus, reikia patikrinti bei suskirstyti atliekas į specialius konteinerius, kuriuose – skirtingų kategorijų atliekos.

„Šioje aikštelėje viskas privalo būti išrūšiuota. Tai reikalinga tam, kad atliekos, jas suskirsčius pagal kategorijas, pasitarnautų dar kartą. Juk iš perdirbtų atliekų galima pagaminti daiktus, kurie galės toliau tarnauti“, – aktoriui aiškino naujasis kolega A. Uldukis.

Jis aprodė ir konteinerius, kuriuose – skirtingos atliekos. Pavyzdžiui, aikštelėje galima rasti kartono preso konteinerį, plastiko konteinerį, statybinių atliekų konteinerį.

„Apie statybinių atliekų konteinerį galite ir nepasakoti. Aš dar pagalvojau, ar tik nebus čia daiktų iš mano paties statybų“, – juokėsi aktorius.

Anot ilgamečio aikštelėje dirbančio specialisto A. Uldukio, kiekvienam žmogui prieš pradedant atlikti namuose remontą vertėtų pagalvoti, kur bus dedamos statybinės atliekos. Jis pabrėžė, kad itin dažnai pasitaikanti situacija, kuomet žmonės remonto metu viską sukrauna į maišus, o kur juos dėti – nežino.

Aikštelėje – net visiškai nauji daiktai

M. Stonkus įdėmiai klausėsi apie atliekų rūšiavimo kelią. Jis klausinėjo, kaip smulkinami baldai, su dideliu susidomėjimu apžiūrinėjo išmetimui atiduodamus, žmonėms nebereikalingus elektroninius prietaisus, kitus daiktus. Labiausiai jį sudomino pavojingų atliekų konteineris, kuriame – įvairios degios bei apsinuodijimą galinčios sukelti medžiagos.

„Na, apsižiūrėjome, kur visi daiktai sudėti. Dabar jau galime laukti klientų. Vis tik, man įdomu, ar į šią aikštelę yra žmonės atvežę daiktų, kurie yra labai brangūs?“ – kolegos klausė aktorius.

Aikštelės operatorius Kęstutis Jakutis prisiminė, kad yra buvę atvejų, kuomet žmonės išmetimui atvežė visai naujas mašinos padangas, visiškai nenaudotą šaldytuvą. Pastarasis buvo pristatytas net su pirkimo dokumentais. Žmonės sugalvojo šaldytuvą išmesti, mat jiems netiko jo aukštis. Taip pat pasitaiko, kad į atliekų aikštelę žmonės atveža visai naujas lovas, spintas.

„Negi tai priežastis gerą daiktą išmesti? Kodėl žmonės gerų daiktų neatiduoda, kažkam nepadovanoja?“, – retoriškai klausė nustebęs M. Stonkus.

Vis dėlto, aikštelės operatorius komiką nuramino – jei išmetimui yra atvežami naudoti tinkami daiktai, jų niekas nesusmulkina. Tokie daiktai yra atiduodami į „Dėk‘ui“ stoteles. Iš jų nemokamai pasiimti reikiamų daiktų gali visi norintys.

„Prisimenu ir atvejį, kuomet atvežtoje nebereikalingoje lovoje suradome 350 eurų. Laimei, ją atvežę žmonės tą pačią dieną susiprato ir atvyko jų ieškoti. Pinigai buvo išgelbėti“, – prisiminė K. Jakutis.

Jis atskleidė, kad kartais į aikštelę tenka iškviesti ir policijos pareigūnus. Anot jo, labai apmaudu, bet pasitaiko klientų, kurie neklauso operatoriaus nurodymų ir atvežtas šiukšles iškrauna netvarkingai ar ne toje vietoje.

Lietuviai – vis sąmoningesni ir atsakingesni

Atvykus pirmajam M. Stonkaus klientui aktorius jį maloniai sutiko bei pasidžiaugė, kad žmogus jam nebereikalingas automobilio padangas tvarkingai susikrovė į bagažinę ir atvežė išmesti.

„Vietoj to, kad šiukšles mestų į ežerą arba paliktų jas pamiškėje, atsakingas žmogus atvežė jas į šią aikštelę. Čia jas surūšiuosime ir perdirbsime. Džiugu, kad lietuviai tampa vis protingesni ir veža atliekas ten, kur ir reikia“, – sakė žinomas vyras.

Jis su džiaugsmu atvežtas padangas nunešė prie kitų, taip pat perdirbimui jau atrinktų padangų. M. Stonkus pasidžiaugė pirmuoju sėkmingu darbu bei klientui nuoširdžiai palinkėjo geros dienos.

Vos po kelių akimirkų M. Stonkus pasitiko ir antrąjį klientą. Jis atvažiavo su mašina, kurios bagažinėje buvo sudėti išmetimui paruošti cemento mišinio maišai.

„Šis mišinys keletą metų gulėjo nenaudojamas, sušlapo. Pavasaris, tad pats laikas švarintis bei atsikratyti nereikalingų daiktų“, – aktoriui sakė atliekas atvežęs vyras.

M. Stonkus klientui padėjo iškrauti ir sudėti į specialų konteinerį cemento mišinio maišus. Tai padaręs aktorius nuskubėjo pas kitus klientus, kuriems taip pat pravertė jo pagalba. Jie atvežė medieną bei nebereikalingus, jau sulūžusius baldus. Aktoriui padėjus viską sunešioti į specialius konteinerius, žmonės negailėjo jam padėkos žodžių.

Įdomiausia darbo dalis – atliekų smulkinimas

Aptarnavęs klientus M. Stonkus nekantravo pamatyti ir kitą šio darbo pusę – atliekų smulkinimą. Jis nustebo sužinojęs, kad net automobilių padangos yra susmulkinamos ir perdirbamos, iš jų gaminami įvairūs kilimėliai, vaikų žaidimų aikštelių danga. Aktorius netramdė džiaugsmo gavęs galimybę pasivažinėti su technika, skirta surinkti atliekas, jas sustumdyti į vieną vietą.

„Man sakė, kad aš dar esu nemokša ir negaliu liestis prie visų šių aparatų, skirtų perdirbimui. Viskas suprantama, tai – pavojinga. Visgi operatorius, net ir sėdint šalia jo, man spėjo papasakoti, kad šios atliekos – labai degios. Jis prisiminė, kad drauge su baldų atliekomis kartais patekdavo pavojingų medžiagų – baterijų, automobilių sėdynių su saugos pagalvėmis, kurios savo mechanizme turi parako“, – nustebęs aikštelių eksploatacijos skyriaus vadovui A. Uldukiui pasakojo aktorius.

M. Stonkui aikštelės atstovas paaiškino, kad būtent todėl yra itin svarbu pačioje pradžioje, vos atvežus atliekas, jas kruopščiai išrūšiuoti. Pasitaiko, kad tarp išmetimui atvežtų daiktų randama degių baterijų, kitų kenksmingų daiktų, galinčių sukelti gaisrą.

Aikštelėje – net atliekų muziejus

Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje tikrai yra ką pamatyti. Viena įdomiausių vietų – atliekų muziejus. Jame – galybė keistų, išskirtinių bei savo istoriją turinčių daiktų.

„Kiek matau, čia yra net buvusios Lietuvos Respublikos prezidentės nuotrauka. Matyt kažkuri valdžia nuotrauką pašalino. Vis tik, džiugu, kad ji nėra sunaikinta ir čia rado garbingą vietą“, – apžiūrinėdamas muziejuje esančius daiktus sakė M. Stonkus.

Aktorius nustebo pamatęs ir molbertą. Anot jo, tokį patį turėjo jo tėtis. Šį daiktą garsus vyras atsimena iš savo vaikystės. Įvairios monetos, patefonai, unikalūs žaislai bei senoviniai buities prietaisai. Tai, tik keletas įdomių daiktų, kuriuos galima išvysti šiame muziejuje.

„Mane šioje vietoje apima nostalgija. Atrodo, kad visus daiktus esu kažkada kažkur matęs. Kiek įvairių indų, laikrodžių...“, – apžiūrinėdamas žmonių atvežtas atliekas nusistebėjimo neslėpė žinomas vyras.

Jis patikino, kad šioje vietoje galėtų net vesti ekskursijas. Pamatyti, anot jo, čia išties yra ką.

„Norėčiau visiems priminti, kad kasdien rūšiuoti atliekas yra labai svarbu. Nebereikalingų daiktų šiukštu negalima išmesti pakelėse, miškuose. Atvežkite jas į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles“, – ragino M. Stonkus.

Dar veikiančius, tačiau nebereikalingus daiktus jis patarė pristatyti į specialias – „Dėk‘ui“ stoteles. Čia juos galės pasiimti žmonės, kuriems šių daiktų reikia.

„Gyvename apsikrovę daiktais. Žmonių pasaulyje vis daugėja, tad daugėja ir daiktų. Išvadas ir pokyčius reikia daryti ne ateityje, o dabar. Taip kursime šviesesnę ir švaresnę ateitį“, – sakė aktorius ir ragino saugoti Lietuvą, jos gamtą ir mūsų visų vaikų ateitį.