Nuolat tobulėjant saulės energijos technologijoms, ji tampa vis svarbesniu energijos šaltiniu.Šios rūšies energijos naudojimą remia ir politinės iniciatyvos, kurios skatina atsinaujinančiųjų energijos išteklių naudojimą visame pasaulyje. Taigi, Kinija, JAV ir Indija, atitinkamai investavusios 126,6 mlrd., 40,5 mlrd. ir 11,3 mlrd. dolerių į saulės energijos technologijas, yra kelrodžiais pagal investicijas ir gamybos pajėgumų plėtrą. Kartu su daug žadančiais energijos kaupimo technologijų patobulinimais saulės energijos sektorius didina savo, kaip energijos šaltinio, patikimumą ir atveria kelią stabiliam ir ekonomiškai efektyviam aplinkos tvarumui.

Tikėtina, kad ši tendencija išliks, nes vis daugiau šalių siekia atsisakyti iškastinio kuro. Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) prognozuoja, kad iki 2025 m. atsinaujinančioji energija sudarys 35 proc. pasaulio elektros energijos gamybos. Saulės energijos technologijoms tobulėjant, jos tampa vis ekonomiškesnės ir efektyvesnės, todėl tai yra perspektyvi investavimo galimybė.

Kaip investuoti į saulės energiją?

Dabar apžvelkime keletą akcijų, kurias parinko „Freedom Finance Europe“ investicinių tyrimų vadovas Maxim Manturov.

„Sunrun Inc.“ (NYSE: SUN) yra pirmaujanti saulės energijos paslaugų gyvenamosioms patalpoms teikėja, siūlanti namų savininkams galimybę naudotis švaria, atsinaujinančia energija ir padedanti jiems sumažinti sąskaitas už energiją.

Konkretūs veiksniai, lemiantys galimą augimą.

„Sunrun“ įgijo konkurencinį pranašumą naudodamasi savo technologine platforma ir klientų įtraukimo kanalais. Gera kokybės ir patikimumo reputacija suteikia „Sunrun“ priemonių pritraukti ir išlaikyti klientus.

„Sunrun“ gauna pajamas iš kelių šaltinių, įskaitant saulės energijos įrenginius, energijos kaupimo sistemas ir energetikos paslaugas. Tai padeda sumažinti riziką ir užtikrina kelis pajamų srautus.

Dėl šių veiksnių vidutinė tikslinė kaina yra 39,3 (apytikriai 112 proc. galimas vertės padidėjimas).

„Array Technologies“ (NASDAQ: ARRY) yra žinoma tvarios energijos sprendimų tiekėja, daugiausia dėmesio skirianti didelių saulės energijos projektų saulės sekimo sistemų projektavimui ir gamybai. „Array Technologies“ produktai didina saulės baterijų plokščių energijos išeigą sekdami saulės judėjimą dangumi.

Konkretūs veiksniai, lemiantys galimą augimą.

„Array Technologies“ specializuojasi saulės sekimo sistemų subsektoriuje, kurio augimo tempas 36 proc. didesnis nei bendrame saulės energijos sektoriuje.

Dėl „Array Technologies“ sekimo įrenginių energijos gamyba padidėja 25 proc., o sąnaudos padidėja palyginti nedaug – 11 proc.

Kartu šie veiksniai lemia didėjantį investuotojų susidomėjimą saulės energijos sekimo įrenginių pramone, o tai įrodo „Array“ 2022 m. lapkričio mėn. ataskaita, kurioje pelnas pasiekė rekordines 515 mln. dolerių pajamas.

Dėl šių veiksnių vidutinė tikslinė kaina yra 27,2 (apytikriai 38 proc. galimas vertės padidėjimas).

„Enphase Energy“ (NASDAQ: ENPH) yra pirmaujanti saulės energijos pramonės mikroinverterių sistemų tiekėja. Bendrovės sukurta mikroinverterių technologija didina energijos gamybą ir gerina fotovoltinių sistemų patikimumą.

Konkretūs veiksniai, lemiantys galimą augimą.

Pagrindinė „Enphase Energy“ stiprybė – technologinės naujovės gaminant produktus, skirtus saulės energijos įrenginiams veikti efektyviau, taip pagerinant bendrą sistemos našumą ir patikimumą.

Bendrovė „Enphase Energy“ įsitvirtino kaip mikroinverterių rinkos lyderė ir užima daugiau kaip 50 proc. pasaulinės rinkos. „Enphase Energy“ gauna įvairių pajamų, tarp jų iš mikroinverterių, energijos kaupimo sistemų ir energijos sąnaudų stebėsenos programinės įrangos.

Be to, „Enphase“ plečia savo veiklą su firminiais elektromobiliams skirtais įkrovikliais, kurie šiuo metu gaminami Meksikoje ir turėtų būti pradėti pardavinėti pirmąjį šių metų pusmetį.

Vertinant iš pagrindinės perspektyvos, „Enphase Energy“ klesti dėl rekordinių ketvirčio pajamų – 724,7 mln. dolerių. Geri bendrovės ketvirčio rezultatai išsiplėtė į visus 2022 m. – pajamos padidėjo 68,2 proc. Tai lėmė 397,3 mln. dolerių grynąjį pelną – daugiau nei dvigubai didesnį nei 2021 m., kai grynasis pelnas siekė 145,4 mln. dolerių. Bendrovė tikisi, kad pirmojo ketvirčio pajamos atitiks 2022 m. ketvirtojo ketvirčio pajamas ir pranoks Volstrito lūkesčius.

Dėl šių veiksnių vidutinė tikslinė kaina yra 300 (apytikriai 57 proc. galimas vertės padidėjimas).

„SolarEdge Technologies“ (NASDAQ: SEDG) yra pasaulyje pirmaujanti išmaniųjų energetikos technologijų sprendimų tiekėja. Bendrovė siūlo įvairius produktus ir paslaugas, įskaitant energijos kaupimo ir atsargų sistemas, elektrinių transporto priemonių komponentus ir įkrovimo galimybes, namų energijos valdymo sistemas, tinklo paslaugas ir virtualias elektrines bei ličio jonų baterijas.

Konkretūs veiksniai, lemiantys galimą augimą.

„SolarEdge Technologies“ įsitvirtino kaip išmaniųjų energijos technologijų rinkos lyderė ir užima daugiau nei 70 proc. pasaulinės rinkos. Stiprus bendrovės prekės ženklas, pažangios technologijos ir puikus klientų aptarnavimas padėjo jai sukurti lojalių klientų bazę ir išlaikyti pramonės lyderio pozicijas.

„SolarEdge Technologies“ turi ilgametės patirties diegiant naujoves išmaniosios energetikos technologijų srityje. Bendrovės patentuota nuolatinės srovės optimizuotų inverterių technologija, suderinta su debesų kompiuterija pagrįsta stebėjimo ir valdymo platforma, sukėlė revoliuciją saulės energijos įrenginių veikime, užtikrindama didesnį efektyvumą, patikimumą ir našumą.

SEDG aktyviai veikia Europoje, kurioje vykdoma palanki alternatyviosios energijos politika. Tai dar labiau prisideda prie bendrovės augimo, todėl ji tampa vis patrauklesnė ilgalaikėms investicijoms.

Dėl šių veiksnių vidutinė tikslinė kaina yra 366 (apytikriai 30 proc. galimas vertės padidėjimas).

„Tesla“ (NASDAQ: TSLA) yra pirmaujanti elektrinių transporto priemonių ir švarios energijos bendrovė, kuri daugiausia dėmesio skiria pasauliniam perėjimui prie tvarios energijos. „Tesla“ turi visas galimybes pasinaudoti didėjančiu pasaulio dėmesiu švarios energijos sprendimams ir augančia elektrinių transporto priemonių paklausa.

Konkretūs veiksniai, lemiantys galimą augimą.

Pagrindinė „Tesla“ stiprybė yra jos proveržio technologija, kuri leido sukurti pramonėje pirmaujančias elektrines transporto priemones, energijos kaupimo sistemas ir saulės energijos sprendimus. Ši technologija padėjo „Tesla“ išsiskirti iš tradicinių transporto priemonių pramonės ir energetikos bendrovių.

„Tesla“ įsitvirtino kaip elektromobilių rinkos lyderė. Stiprus bendrovės prekės ženklas, novatoriškos technologijos ir puikus klientų aptarnavimas padėjo jai sukurti lojalių klientų bazę, išlaikyti pramonės lyderio pozicijas ir gebėjimą kontroliuoti kainas.

Bendrovė „Tesla“ pajamas gauna iš įvairių šaltinių, tarp jų iš elektrinių transporto priemonių, energijos kaupimo sistemų, saulės energijos sprendimų ir energijos gamybos bei kaupimo produktų. Kadangi „Tesla“ toliau diegia naujoves ir optimizuoja, jos pajamos ir pelningumas turėtų toliau augti. Nepaisant laikinų rinkos svyravimų, „Tesla“ akcijos turi puikų ilgalaikį potencialą.

„Tesla“ investavimo tezė grindžiama pažangiomis technologijomis, lyderyste rinkoje, didėjančia švarios energijos paklausa, diversifikuotais pajamų šaltiniais ir palankia reguliavimo aplinka. Tai užtikrina nuolatinį bendrovės augimą ir sėkmę pereinant prie tvarios energetikos.

Dėl šių veiksnių didžiausia tikslinė kaina yra 300 (apytikriai 63 proc. galimas vertės padidėjimas).

Žaliosios energijos patrauklumas auga

Galiausiai, jei atsinaujinančiosios energijos paklausa ir toliau augs dabartiniu tempu, žaliosios energijos akcijos bus patrauklios, ypač investuotojams, planuojantiems kapitalizuoti savo turtą ilguoju laikotarpiu. Investicijos į alternatyviosios energijos bendroves gali atnešti didesnę nei rinkos grąžą dėl padidėjusios žaliosios energijos paklausos, išaugusių teisėkūros ir finansinių iniciatyvų ir padidėjusio energijos vartojimo.

Vis dėlto priimdami sprendimą investuotojai taip pat turėtų apsvarstyti tokios sparčiai augančios pramonės šakos riziką. Visgi bendrovės turės ilgą laiką rodyti didelį pajamų augimą, kad jų akcijų kainos augtų esant didelei infliacijai ir didėjant palūkanų normoms, taip pat laiku gauti vyriausybių paramą, kad būtų galima greičiau pereiti prie švarios energijos.

Investicijos į atsinaujinančiąją energiją – tai ne tik finansinės grąžos potencialas, bet ir būdas paremti perėjimą prie tvaresnės ateities.

Kapitalo praradimo rizika. Ankstesni investicijų rezultatai ir ateities prognozės negarantuoja grąžos ateityje.