„Baltijos ir Amerikos klinikos“ gydytoja chirurgė-proktologė Natalja Zaks pažymi, kad statistiniai skaičiai gali būti ir didesni, nes daugelis žmonių, sergančių hemorojumi, nesikreipia į gydytoją, todėl nustatyti tikslų ligos paplitimą gali būti ganėtinai sunku.

„Nepaisant to, kad žmonės nedrįsta kreiptis į gydytoją dėl ištyrimo, hemorojus yra bene dažniausia priežastis, dėl kurios pacientai praveria gydytojo proktologo kabineto duris. Įdomu tai, kad neseniai atliktas vokiečių tyrimas atskleidė, jog tarp žmonių, turėjusių išangės problemų ir galvojusių, kad tai hemorojus, prognozė pasitvirtino tik 18 proc. atvejų. Tai tik dar kartą įrodo, kad patiems nereikėtų nustatinėti ligų net ir tais atvejais, jei ligos simptomai panašūs į hemorojaus“, – pataria gydytoja N. Zaks.

Gydytoja pažymi, kad hemorojus atsiranda tada, kai tiesiosios žarnos ar išangės venos patinsta ir įvyksta uždegimas, kuris sukelia diskomfortą, niežėjimą išangės srityje, taip pat gali būti ir nežymus kraujavimas. Į pastarąjį simptomą būtina atkreipti ypatingą dėmesį, nes kraujavimas gali būti ir tiesiosios žarnos vėžio simptomas.

Nors hemorojus gali būti gydomas įvairiais metodais, pastaraisiais metais gydymas lazeriu tampa vis populiaresnis.

Pasak gydytojos N. Zaks, hemorojaus gydymas lazeriu yra inovatyvus, minimaliai invazinis gydymo būdas, kuris gali būti taikomas II ir III laipsnio hemorojaus šalinimui. Hemorojaus laipsnį gali nustatyti tik patyręs gydytojas proktologas.

Pirmasis laipsnis – pats paprasčiausias. Jis matomas tik proktoskopu (instrumentas, kuriuo apžiūrima tiesioji žarna), nesukelia jokių simptomų. Antrojo laipsnio hemorojus pasižymi deginimu, kraujavimu, o trečiojo laipsnio hemorojus sukelia pacientui skausmą, niežėjimą. Besituštinant mazgai iškrenta iš išangės, reikia juos atstatyti.

Pats sudėtingiausias yra ketvirtojo laipsnio hemorojus. Tuomet pasireiškia hemorojinių mazgų iškritimas iš išeinamosios angos (net ir atstačius mazgus, šie vėl iškrenta), dažnai ir gausiai kraujuojama, pacientas jaučia skausmą. Šio tipo hemorojus gydomas tik chirurginiu būdu šalinant hemorojinius mazgus.

„Lazerinis hemorojaus gydymas yra puiki galimybė pacientams, kurie nori greito, efektyvaus gydymo. Tai labai veiksmingas hemorojaus gydymo metodas, kurio sėkmės rodiklis viršija 90 proc.,“ – sako gydytoja.

Gydymo lazeriu procedūra atliekama taikant vietinę, arba bendrinę nejautrą. Procedūros metu pacientas nejaučia jokio skausmo, o procedūra trunka vos 30 minučių. Lazerio spinduliais veikiami hemorojiniai mazgai, o aplinkiniai audiniai lieka nepaliesti, nepažeidžiama ir tiesiosios žarnos gleivinė. Po procedūros pacientas keletą valandų stebimas palatoje, gali atsistoti, vaikščioti ir, jei viskas gerai, išleidžiamas į namus.

Natalija Zaks

Palyginti su tradicine hemorojaus šalinimo operacija, kurios metu pašalinamas pažeistas audinys, gydymas lazeriu yra su mažesne invazija. Jis taip pat turi mažiau šalutinių poveikių ir mažesnę komplikacijų riziką.

„Taikant lazerinį gydymą, nereikia daryti pjūvio, siūti, todėl pacientai patiria mažiau skausmo ir kraujavimo, – sako gydytoja N. Zaks. – Taip pat yra mažesnė infekcijos ir kitų komplikacijų rizika.“

Po hemorojaus gydymo lazeriu svarbu laikytis gydytojo rekomendacijų, kad būtų užtikrintas sklandus ir greitas sveikimas. Štai keletas jų:

  1. Ilsėtis ir vengti sunkios veiklos – nekelti svorių, atidėti bet tokią fizinę veiklą kelias dienas po operacijos.
  2. Jei reikia, išgerkite skausmą malšinančių vaistų: po operacijos gali atsirasti tam tikras diskomfortas ir skausmas.
  3. Jei yra patinimas, galima naudoti ledo paketus.
  4. Patariama valgyti daug skaidulų turinčių produktų ir gerti daug skysčių. Tokia mityba padeda išvengti vidurių užkietėjimo.
  5. Nepamirškite vizito pas gydytoją po tam tikro laiko.
  6. Jei prasideda kraujavimas ar pajutote kokių kitų neįprastų simptomų po procedūros, nedelsiant kreipkitės į gydytoją.


Svarbu pažymėti, kad šios rekomendacijos gali skirtis, priklausomai nuo konkretaus atvejo, individualių poreikių ir atlikto gydymo.

Norint išvengti hemorojaus, gydytoja pataria vengti vidurių užkietėjimo, mažiau stangintis tuštinantis. Taip pat labai svarbi teisinga ir subalansuota mityba, fizinė veikla. Jei dirbate sėdimą darbą, gydytoja N. Zaks rekomenduoja atlikti specialius pratimus, kurie taip pat gali padėti išvengti hemorojaus.