„Niekada nesureikšminu jokio laimėjimo, jei išvis patekimą į šį reitingą galima vadinti laimėjimu. Visgi tame įžvelgiu pliusų. Atliktos apklausos, o kartu ir šis indeksas rodo, kad visuomenės nuomonė apie mus, prekybininkus, gerėja. Manau, kad savo komunikavimu prie to kažkiek esu prisidėjęs ir aš“, – apie garbingą dešimtąją vietą verslo lyderių reitinge kalbėjo D. Dundulis.

Prestižinis įtakos reitingas yra sudaromas įvertinus asmens žinomumą, gyventojų palankumą jam ir pasisakymų žiniasklaidoje skaičių. Būtent bendravimas su žiniasklaidos priemonėmis yra tapęs pagrindine D. Dundulio komunikacijos su visuomene forma.

„Tiesą pasakius, anksčiau vengdavau ir net bijodavau bendrauti su žiniasklaida, tačiau vėliau supratau, jog viešumas yra kur kas geriau nei bandymas slapstytis, vengimas išsakyti savo poziciją. Jei ištinka kažkokia probleminė situacija, turi atvirai apie tai kalbėti, bandyti spręsti.

O kada prasidėjo mano aktyvesnis bendravimas su žiniasklaida, sunku ir pasakyti – vienas, kitas drąsesnis komentaras, ir šiandien žurnalistai jau žino, kad gali į mane kreiptis, ir jei tik turiu laiko, visada mielai jiems atsakau“, – tikina D. Dundulis.

Pasisakymuose netrūksta kritikos

„Norfos“ vadovo nuomonę žiniasklaidoje galima rasti apie praktiškai visus Lietuvoje vykstančius procesus, susijusius su prekybos sektoriumi. Kodėl D. Dundulis yra taip dažnai cituojamas žurnalistų?

„Manau, jog žiniasklaidai patinka, kad kalbu be išvedžiojimų – taip, kaip iš tiesų yra. Neretai ir pats paskaitau ar paklausau kitų specialistų komentarų, nuomonių. Bent jau man susidaro toks įspūdis, jog kartais žmogus kalba daug, dėsto, analizuoja, tačiau galiausiai taip ir lieka neaišku, ką jis norėjo pasakyti“, – pastebi pašnekovas.

Tačiau D. Dundulį mėgsta tikrai ne visi. Verslininkas dėl savo aštrių pasisakymų ne kartą yra užsitraukęs konkurentų ar net valdžios atstovų nemalonę. Visgi bendrovės „Norfa“ vadovas to per daug nesureikšmina, pasak jo, kalbėti be užuolankų – tai jo būdas išsakyti savo nuomonę.

„Kartais pasitaiko, kad per aštriai pasisakau, bet sutikime – liaudžiai patinka „prieskoniai“. Žinoma, tie, į kuriuos yra nukreipta kritika, tikrai nebūna patenkinti, galbūt, kažką esu ir įžeidęs, dėl to labai atsiprašau. Visgi manau, jog stipresnis tonas duoda didesnį impulsą pokyčiams ir pasiekia daugiau žmonių. Kalbėdamas pernelyg švelniai, to nepasieksi“, – įsitikinęs verslininkas.

Kalba patirtis

Tai, kad D. Dundulis yra vienintelis į verslo nuomonės lyderių Lietuvoje dešimtuką patekęs mažmeninės prekybos atstovas, leidžia teigti, jog šio sektoriaus atstovai nėra linkę aktyviai komunikuoti viešojoje erdvėje. Spėlioti, kodėl konkurentai stokoja viešumo, verslininkas nėra linkęs, tačiau sako, jog drąsa toli gražu – ne pagrindinis dalykas, leidžiantis laisvai reikšti savo nuomonę.

„Kalbėti viešai reikia drąsos, tačiau jos neužtenka. Būtina turėti ir ką pasakyti, o svarbiausia, kad tai būtų faktais paremta informacija. Tikiu, kad per visus šiuos metus versle apie prekybos sektorių ir procesus, vykstančius šalyje, sukaupiau nemažą žinių bagažą. Negaliu sakyti, kad tikrai 100 procentų viską žinau, pasitaiko ir netikslumų, nepasitvirtinusių prognozių, bet daugeliu atveju, kad ir kaip kažkam dėl to skaudėtų, esu teisus“, – teigia pašnekovas.

O kad kalbėti apie aktualius dalykus viešai yra būtina, anot D. Dundulio, puikiai iliustruoja visai neseniai „Žinių radijuje“ vykusi diskusija apie Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlymą pardavinėti pasibaigusio galiojimo termino produktus.

„Iki tol jau buvo tokių kalbų, kad mes, prekybininkai, norime apnuodyti tautą. Niekas iš prekybos sektoriaus apie tai nepasisakė, nors mes toli gražu nesame tokio žingsnio šalininkai. Pasisakiau, kodėl esu prieš ir kad man toks sprendimas yra nepriimtinas. Vėlgi, tai yra mano pozicija, mano nuomonė ir aš naudojuosi galimybe ją išsakyti. Gal mano mintis girdėjo vos 0,1 proc. Lietuvos gyventojų, bet faktas, kad girdėjo, ir tai yra svarbu“, – sako D. Dundulis.

D. Dundulio pasiteiravus, kaip ir kiek jis pats yra linkęs reaguoti į kritiką, verslininkas sako, kad į piktus komentarus jis jau seniai nekreipia dėmesio, o į bergždžias diskusijas tiesiog nesileidžia.

„Anksčiau skaidydavau praktiškai visus komentarus po straipsniais ar reportažais, kuriuose būdavau cituojamas. Dabar komentarų sumažėję, nes portaluose nebegalima komentuoti anonimiškai. Būtent anonimiškumas žmonėms leisdavo kalbėti bet ką. Galiu pasakyti, kad apie 90 proc. tokių komentarų būdavo tiesiog neadekvatūs. Jei kažkas parašo „Dundulis – dundukas“, tai nėra apie ką ir diskutuoti, viskas apie tą žmogų man ir taip aišku“, – juokiasi pašnekovas.

Tačiau, jei kritika yra argumentuota, D. Dundulis sako visada besistengiantis pagrįsti savo nuomonę, o jei yra keliama problema – ją išspręsti.

„Retai, tačiau tenka paskaityti ar išgirti ir tikrai sveikos kritikos. Galbūt kažkas nenori pasisakyti tiesiogiai, tai savo nuomonę išsako komentaruose, anonimiškai – tai normalu. Iš žmonių pasisakymų esu išsprendęs ne vieną problemą. Tai dar vienas pliusas“, – teigia „Norfos“ vadovas.

Didesnis žinomumas – mažiau privatumo

Verslo nuomonės lyderių indekso reitingas yra sudaromas ne tik pagal asmens pasisakymus žiniasklaidoje, bet ir pagal populiarumą visuomenėje bei gyventojų palankumą jam. D. Dundulio pasiteiravus, ar šiandien jis jaučiasi labiau žinomas, vyras pripažįsta sulaukiantis daugiau dėmesio.

„Tiesą pasakius, jausdavausi geriau, kai buvau mažiau žinomas. Kodėl? Sunku pasakyti, galbūt visi norime būti kažkiek nematomi. Negaliu sakyti, kad dabar gatvėje visi mane atpažįsta ir puola sveikintis, tačiau tikrai dažniau tenka pamatyti į mane nukreiptus žvilgsnius“, – šypsosi verslininkas.

Tuo metu darbo aplinkoje D. Dundulį visi žino, kaip teisingą, sąžiningą ir ramiai į kylančius iššūkius reaguojantį vadovą.

„Tose „Norfos“ parduotuvėse, kuriose dažniausiai lankausi, darbuotojai yra pripratę, niekas nerodo perdėto dėmesio, bendrauja kaip su eiliniu klientu. Tokia pati atmosfera vyrauja ir mūsų biure. Tuo labiau, kad ir aš pats nesu linkęs, pavadinkime, kažkaip kabinėtis, priekaištauti. Žinoma, jei yra problema – pasakau, tačiau be jokios isterijos, ramiai ir argumentuotai“, – tikina jis.