Druskininkuose esantis „Tech Spa“, įkurtas bendrovės „Tech Zity“, buvo viena pirmųjų darbuotojų poreikius darbostogoms pastebėjusių ir į jas sureagavusių erdvių Lietuvoje. Čia atvykstančių laukia renginių erdvės, privačios darbo arba atviros bendradarbystės vietos, vadinamoji co-living erdvė, susitikimų kambariai. Visos šios vietos gali būti pritaikomos prie konkrečių komandos poreikių.

„Daugėjant įmonių dirbančių hibridiniu būdu, pastebime, kad ieškant produktyvumo komandoms norisi pakeisti aplinką, todėl čia atvyksta ir tie, kuriems trūksta įkvėpimo kasdienėms užduotims, ir tie, kurie nori strateginius sprendimus priimti atsiriboję nuo įprastos aplinkos“, – pasakoja „Tech Spa“ idėjos autorius ir įkūrėjas Darius Žakaitis. Būtent darbostogoms pritaikytos erdvės dažnai padeda atrasti balansą tarp kokybiško poilsio ir produktyvaus darbo.

Anot jo, prie darbostogų populiarumo prisideda ir augantis dėmesingumas emocinei sveikatai, kai ieškoma priemonių, padedančių išvengti perdegimo, susikaupusio nuovargio, tad aplinkos pakeitimas yra vienas iš galimų sprendimų.

Nenutolti nei nuo miesto, nei nuo gamtos

Atvykstantys darbostogauti dažnai nenori nutolti nuo miesto ir visų jo siūlomų privalumų – restoranų, kultūrinių renginių ir kitų pramogų vietų bei gamtos, ypač šiltuoju sezonu, kai vakarus norisi leisti piknikaujant ant pievutės, mėgaujantis pasivaikščiojimais ar darbo dieną užbaigiant maudynėmis ežere. „Būtent tai ir siūlome pas mus atvykstantiems darbostogautojams, čia jų laukia ir bendruomenės vadovė, kuri prireikus padeda susiplanuoti dienotvarkę ar susiorganizuoti pramogas visai komandai, kad būtų lengva skirti savo dėmesį darbui ir poilsiui, o papildomi rūpesčiai neblaškytų“, – privalumus išskiria „Tech Spa“ koordinatorė Justina Lekavičienė.

Pasak jos, pastebima, kad darbostogas išbandžiusios komandos čia sugrįžta reguliariai. Rutinos patirti neleidžia ir nuolat atnaujinama siūlomų pramogų programa, pavyzdžiui, šiais metais šiltuoju sezonu taip pat planuojami koncertai, kitos veiklos. Taip pat geru oru džiaugtis padeda ir „Smoke by Chef Viking“ komanda, „Tech Spa“ kiemelyje darbostogautojus lepinanti aukščiausios kokybės brandinta mėsa ir kitais grilio patiekalais, kurių ingredientai atkeliauja iš Lietuvos ūkių.

Darbostogų Lietuvoje privalumas, kad yra aišku, ko tikėtis vykstant ir prireikus grįžti, biuras ar namai yra lengvai pasiekiami, nuo Druskininkų iki didžiųjų miestų kelios valandos kelio automobiliu arba autobusu.

Kambariuose svečiai randa viską, ko reikia kokybiškam poilsiui. Tiesa, dažnai nustembama, jog „Tech Spa“ kambariuose nerasite rašomojo stalo, šis sprendimas priimtas sąmoningai, mat kambarys yra poilsio, o ne darbo zona. Už kambario durų galima rasti socializacijos ir laisvalaikio zoną, o vienas iš pastato aukštų skirtas tik biurui, kuriame yra visa reikalinga įranga, patogios darbo vietos ir susitikimų kambariai.

Individualios trukmės

„Darbostogų metu ypač svarbus darbo ir poilsio balansas, tad pastebime, kad daugelis atvykę čia aktyviausiai darbuojasi 8–15 valandomis, taip pavakarė būna išnaudojama čia esančioms pramogoms. Gauname atsiliepimus, kad išvykstantys jaučiasi turiningai praleidę laiką – po darbų suspėjama ir į masažus, ir į pramogas „Snow arenoje“, o svarbiausia – dėl to nereikia daryti kompromisų aukojant produktyvumą“, – pastebi J. Lekavičienė.

Pasaulyje vis labiau populiarėja ilgesnės darbostogos, pavyzdžiui, kelių savaičių trukmės, tačiau Lietuvoje vis dar dažniausiai apsiribojima poros dienų aplinkos pakeitimu. „Pastebime, kad dažniausiai darbo aplinką keičia tie, kuriems reikia didesnio nei įprastai susikaupimo. Pavyzdžiui, planuojantys kelių dienų strategines sesijas, kurių metu aptariami rezultatai, numatoma tolimesnė įmonės veikla ar esantys intensyviame projekto vystymo laikotarpyje, pavyzdžiui, organizuoja sau produkto kūrimo stovyklą, įprastai trunkančią apie penkias dienas, tokiu metu visa komanda atsiriboja nuo kitų darbų ir susikoncentruoją į paskutinius kūrimo ir produkto testavimo etapus“, – pasakoja J. Lekavičienė.

Pastebima, kad darbostogos sparčiai populiarėja, o šiais laikais, kai darbuotojų stygius pastebimas daugelyje sektorių, įmonių atstovai imasi unikalių sprendimų, kurie padėtų ne tik pritraukti savo srities profesionalų, bet ir stengiasi juos išlaikyti. Šiandien daugumai darbuotojų jau rūpi ne tik darbo vieta ar pareigos, jie nori jaustis bendruomenės dalimi, dirbti emociškai saugioje aplinkoje, tad įmonės ieško būdų, kaip sukurti bendruomenę, kurioje gerai jaustųsi darbuotojas, o darbo procesai vyktų sklandžiai.

Tokie trumpesni ar ilgesni bendri kolegų aplinkos pakeitimai stiprina komandiškumą, suartina ir padeda puoselėti produktyvumą. „Įvairios išvykos, aplinkos pakeitimas atneša ženkliai daugiau vertės tiek darbine, tiek poilsio ir bendrystes prasme, tad investicijos į darbostogas atsiperka“, – akcentuoja J. Lekavičienė.