Tai reiškia, kad net ir pačios agresyviausios grybinės javų ligos neturi šiai medžiagai išsivysčiusio atsparumo. Dar vienas šios veikliosios medžiagos išskirtinumas – ji buvo surasta gamtoje, išskirta iš dirvožemio bakterijų.

Pasak įmonės „Agrokoncernas“ komercijos direktoriaus Arno Radzevičiaus, tai yra ypač svarbus žingsnis agronomijos istorijoje. Paskutinė veikliųjų medžiagų grupė javų apsaugoje buvo atrasta beveik prieš dvidešimt metų. Tokios molekulės paprastai yra tiriamos apie dešimtmetį, dar panašiai tiek trunka jų registravimo procesas.

Skaičiuojama, kad nuo 2011 iki 2018 metų dėl galimo poveikio sveikatai ir aplinkai buvo nepatvirtintos arba neatnaujintos 22 veikliosios medžiagos, o tai reiškia produktų spektro sumažėjimą. Šiuo metu eilėje stovi gausybė veikliųjų medžiagų, kurių likimas sprendžiamas Europos Sąjungos Komisijoje.

Jos vertinamos atsižvelgiant į naujausius mokslinius duomenis ir tyrimų rezultatus, naudojami naujausi vertinimui reikalingi dokumentai. Todėl yra patvirtinamos ir perregistruojamos tik tos veikliosios medžiagos, kurios, remiantis naujausiais moksliniais tyrimais, nekelia pavojaus žmonių ir gyvūnų sveikatai bei aplinkai.

Įmonės „Agrokoncernas“ komercijos direktorius Arnas Radzevičius

Pasak A. Radzevičiaus, dėl ypač griežtėjančių ES reikalavimų veikliosioms medžiagoms, iš jų sąrašo sparčiai nyksta prieš tai gausiai naudotų, su javų ligomis padedančių kovoti priemonių kiekis. Paprastai augalų apsaugos produktų sudėtyje yra kelios veikliosios medžiagos, todėl išregistravus vieną ar kelias medžiagas, rinkoje dažniausiai nelieka keliolikos produktų, kurių sudėtyje jos buvo. Todėl žemdirbių bendruomenė pagrįstai nerimauja, kad kovoti su javų ligų sukėlėjais tampa vis sunkiau.

Su javų ligomis patikimai kovojančių veikliųjų medžiagų kiekis mažėja dešimtimis, o naujų ir pažangių atsiranda vienetai. Efektyviais produktais negali pradžiuginti ir biologinių produktų vystytojai. Kol kas jų siūlomų produktų veikimas yra per silpnas.

„Visi didieji augalų apsaugos priemonių gamintojai sparčiai investuoja siekdami atrasti natūralios kilmės medžiagas, skirtas javų ligų sukėlėjų kontrolei. Todėl mus džiugina faktas, kad tokioje griežtų reikalavimų aplinkoje atsiranda ir tikri deimantai – tokios veikliosios medžiagos kaip „Inatreq Active“, surastos gamtoje, ir kurių efektyvumas įrodytas tyrimais, tampa tikru išsigelbėjimu javų augintojams“, – sako A. Radzevičius.

„Inatreq Active“ veikliąją medžiaga sukūrė ilgametė „Agrokoncerno“ įmonių grupės partnerė „Corteva Agriscience“. Ši nauja medžiaga net septyniose šalyse vykstančiuose bandymuose buvo pripažinta kaip pats efektyviausias augalų apsaugos produktas, veikiantis pagrindinius javų ligų sukėlėjus. Per 8 metus, kai buvo atliekami priešregistraciniai bandymai, buvo ištirta beveik 4 tūkst. skirtingų, ypač paplitusios javų ligos septoriozės mutacijų, ir nebuvo nustatytas nei vienos jų atsparumas šiai veikliajai medžiagai.

Įmonės „Agrokoncernas“ Augalų apsaugos produktų grupės vadovė Liveta Budreckytė atkreipia dėmesį, kad „Univoq“ produkto sudėtyje esanti visiškai naujos cheminės klasės veiklioji medžiaga „Inatreq Active“ buvo surasta gamtoje ir išskirta iš dirvožemio bakterijų.

Įmonės „Agrokoncernas“ Augalų apsaugos produktų grupės vadovė Liveta Budreckytė

„Šis unikalus fungicidas yra ypatingos formuliacijos, jį paprasta naudoti, produktas pasižymi apsauginiu ir gydomuoju poveikiu, jame esančios medžiagos tolygiai padengia ir įsiskverbia į augalų lapus. O svarbiausia – javų ligų sukėlėjai neturi jokio atsparumo veikliajai medžiagai, todėl šis fungicidas geba kontroliuoti visas pagrindines javų ligas“, – paaiškina ji.

Kol vyko produkto registracijos procesas, trejus metus jis buvo tiriamas ir Lietuvoje, įmonės „Agrokoncernas“ inovacijų ir tyrimų centre „Agro ITC“. A. Radzevičiaus teigimu, vidutiniais trejų metų duomenimis, šis naujasis produktas viename hektare vidutiniškai išsaugojo 1,07 tonos sveiko derliaus priedą, lyginant su neapsaugotais pasėliais.

Nuo ligų sukėlėjų neapsaugotas derlius yra ne tik menkesnis, bet ir tampa žalingas visai aplinkai. Išplitusios bei nevaldomos augalų ligos kelia pavojų ir žmonių sveikatai, jeigu ant jų stalo patenka nekokybiški, iš ligų paveiktų javų pagaminti produktai.

„Esame vieninteliai Lietuvoje turintys tokį stiprų augalų apsaugos produktų krepšelį. Džiaugiamės, kad naujo unikalaus fungicido registracijos procesas baigėsi prieš pat prasidedant naujam sezonui. Būtent naujo produkto pagalba ūkininkai galės efektyviai kovoti su javų ligomis ir užauginti sveikesnį bei gausesnį derlių“, – sako A. Radzevičius.

Plačiau sužinoti apie naują produktą ir jo veikimo principą galite šiame vaizdo įraše: