Spuogai dažnam primena paauglystėje patirtas problemas, tačiau su jomis kasdien susiduria ir nemaža dalis suaugusiųjų. Dėl kokių priežasčių praėjus brendimo laikotarpiui vis dar tenka susidurti su spuogų problemomis, kodėl moteris jos vargina dažniau nei vyrus ir ką tokiu atveju daryti – patarimais dalijasi Lazerinės ir estetinės dermatologijos klinikos „Estetus“ gydytojas dermatovenerologas Andrius Jurėnas.

„Spuogų problemą vyresniame amžiuje gali sukelti tam tikrų hormonų disbalansas, uždegiminės žarnyno ligos, endokrininės sistemos pažeidimai (pavyzdžiui, hipofizės ar antinksčių funkcijos sutrikimai), tam tikri vartojami vaistai. Taip pat įtakos turi netinkama mityba, patiriamas stresas, žalingi įpročiai, oro tarša. Dažnai aknė gali būti nulemta ir ginekologinių ligų ar būklių, pavyzdžiui, policistinio kiaušidžių sindromo, ar susijusi su menstruacijomis, perimenopauze, menopauze, nevaisingumo gydymu, tam tikrų kontraceptikų vartojimu ar nėštumu. Įtakos spuogų atsiradimui turi ir genetika – jeigu tėvai ar vienas jų sirgo akne, tikėtina, kad jos simptomai pasireikš ir atžaloms“, – pasakoja A. Jurėnas.

Gydytojas dermatovenerologas tęsia, kad spuogai sulaukus vyresnio amžiaus gali varginti ir dėl kitų priežasčių, kurias galima sieti su netinkama odos priežiūros rutina ar naudojamomis nekokybiškomis, komedogeninėmis priemonėmis, kurios nėra pritaikytos pagal odos tipą ir esamą būklę. Aknės bėrimus paskatinti gali ir gausesnis prakaitavimas, netinkama higiena, todėl rekomenduojama po sporto iškart nusiprausti po tekančiu vandeniu, vengti dėvėti sintetinius, aptemptus rūbus.

Išdygę spuogai

Paklaustas, kaip dažnai abi lytys susiduria su spuogais, A. Jurėnas atsako: „Moterims vėlyvoji aknė pasireiškia dažniau dėl įvairių ginekologinių priežasčių ar dėl gausiau naudojamų kosmetikos priemonių, tačiau spuogų problema pasireiškia ir vyrams, tik rečiau.“

Gresiančios pasekmės

Gydytojas dermatovenerologas pasakoja, kad sulaukus vyresnio amžiaus spuogai dažniausiai pasireiškia veido srities U zonoje – ant skruostų ar apatinio žandikaulio. Jų gali būti ir kitose kūno vietose: pečių lanko juostoje ar ant krūtinės. Pastebėjus juos, būtina kreiptis profesionalios pagalbos ir nesistengti problemos spręsti savarankiškai.

„Jeigu dėl aknės laiku nesikreipiama pagalbos ar ji gydoma netinkamai – gresia rimtos pasekmės, pavyzdžiui, atrofiniai randai ar použdegiminė hiperpigmentacija, pasireiškianti rusvos, rudos spalvos dėmėmis buvusių spuogų vietoje. Šios problemos ne tik sunkiau gydomos, bet ir reikalauja daugiau laiko bei finansinių resursų“, – įspėja A. Jurėnas.

Gydytojas dermatovenerologas Andrius Jurėnas

Tyrimai reikalingi ne kiekvienam

Apsilankius pas gydytoją, pirmiausia įvertinama paciento odos būklė ir aknės pažeidimo sunkumas, turimos gretutinės ligos ar būklės, vartojami vaistai ir tai, ar žmogus gali ir nori vartoti aknės gydymui skirtus medikamentus. Taip pat atsižvelgiama į moters vaisingą amžių bei aknės sukeltą psichloginę naštą. Nuo šių faktorių visumos priklauso, koks individualus gydymo planas bus sudarytas.

„Įprastai, žmonės yra linkę manyti, kad aknės gydymui reikalingi įvairūs tyrimai, tačiau jie skiriami tik tam tikrais retais atvejais. Pavyzdžiui, ginekologinis ar endokrininis ištyrimas rekomenduojamas tik jei yra papildomų nusiskundimų – sutrikęs mėnesinių ciklas, padidėjęs veido ar kūno plaukuotumas“, – aiškina A. Jurėnas.

Tinkamo gydymo rezultatas

Anot gydytojo dermatovenerologo, individualiai parengiamą gydymo planą dažniausiai sudaro kompleksinis gydymas. Siekiant geriausių rezultatų, įprastas medikamentinis aknės gydymas dažnai kombinuojamas su įvairiomis estetinėmis gydomosiomis procedūromis – lazeriu, fotodinamine šviesa, intensyvia pulsine šviesa ar rūgštimis. Jeigu sisteminis gydymas pacientui nėra reikalingas, jis vartoti vaistų negali dėl kontraindikacijų ar nenori dėl galimų šalutinių reiškinių – spuogų problemą kartais išspręsti galima taikant tik gydomąsias estetines procedūras.

„Spuogų gydymui gali būti atliekama procedūra su pulsiniu dažų lazeriu, kuris ne tik sumažina odos paraudimą ir slopina aknės sukeltus uždegiminius bėrimus, bet ir stimuliuoja kolageno gamybą, dėl šių priežasčių oda greičiau gyja nei taikant tik medikamentinį gydymą. Pulsinis dažų lazeris naudingas ir tais atvejais, kai reikia panaikinti aknės sukeltas pasekmes – raudonus randus ir rusvas, rudas dėmes“, – pasakoja A. Jurėnas.

Jis tęsia, kad fotodinaminės šviesos terapija slopina aknės bakterijų dauginimąsi ir veiksmingai sumažina odos riebalų hipersekreciją, todėl sumažėja odos porėtumas, pagražėja tekstūra, oda mažiau riebaluojasi. Su spuogais kovoti padeda ir įvairios gydomosios rūgštinės procedūros, kurios mažina odos riebalų sekreciją, veikia antimikrobiškai bei šalina ir aknės sukeltas hiperpigmentines dėmes, skaistina odą.

Problemą galima pamiršti visam gyvenimui

Pasak A. Jurėno, visos aknės gydomosios estetinės procedūros yra itin populiarios ne tik dėl savo poveikio, bet ir dėl kelių priežasčių. Pirma – jos dažniausiai trunka iki 30 minučių ir yra neskausmingos. Antra – jų poprocedūrinis laikotarpis itin trumpas, o tai reiškia, kad pacientas gali iš karto grįžti į įprastą gyvenimo ritmą. Trečia – šios procedūros nepalieka stiprių ar matomų odos sudirgimų, kurie gali kelti diskomfortą.

„Įprastai į paciento aknės gydymo planą įtraukiamas 3–5 procedūrų kursas, tačiau jų skaičius gali kisti priklausomai nuo individualios problemos. Be dermatovenerologo paskirto gydymo kartais reikalingas ir kitų gydytojų specialistų ištyrimas. Tinkamai parinktas gydymo planas ir kosmetinės odos priežiūros priemonės ne tik padės greičiau įveikti šią ligą ar jos sukeltas pasekmes, bet ir greičiau sumažins aknės sukeltą patiriamą psichologinę naštą“, – priduria „Estetus“ klinikoje dirbantis gydytojas dermatovenerologas.