Kodėl svarbu susigrąžinti mokesčius?

Kaip Lietuvoje, taip ir kitose Europos valstybėse, pasibaigus mokestiniams metams visi legaliai dirbantys asmenys yra įpareigoti užpildyti metines pajamų deklaracijas. Šis procesas privalomas, net jei asmuo dirbo tik mėnesį ar du ir to nepadarius ateityje galima sulaukti baudos už mokestinių prievolių nevykdymą. Tuo tarpu užpildžius ir pateikus pajamų deklaraciją šalies, kurioje dirbote, mokesčių inspekcijai, mokesčius galite net atgauti! O užsienio šalių statistika rodo, kad net 9 iš 10 deklaracijas pateikusių asmenų atgauna permokėtus mokesčius.

Ką reikia žinoti apie mokesčių grąžinimą?

Kiekvienoje Europos šalyje mokesčių grąžinimo procesas šiek tiek skiriasi, tad išmanyti juos visus vis kitoje šalyje dirbančiam asmeniui – praktiškai neįmanoma. Tačiau yra keli itin svarbūs dokumentai, kurių prireikia pateikiant metines deklaracijas. Kai pasibaigia darbo sutartis ar baigiasi mokestiniai metai, kiekvienas darbdavys išduoda formą, kurioje nurodomi asmens sumokėti mokesčiai bei gautos pajamos. Ši pažyma būtina norint pateikti mokesčių deklaraciją. Pažymas darbdaviai gali įteikti asmeniškai, atsiųsti paštu, nurodytu adresu ar el. paštu. Jei šių formų negavote pasibaigus darbo sutarčiai ar mokestiniams metams – susisiekite su savo buvusiu darbdaviu.

Norint sėkmingai deklaruoti mokesčius reikalinga ir pažyma iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Lietuvoje. Joje turite nurodyti pajamas, uždirbtas Lietuvoje, jos turi būti patvirtintos, o originalas yra pateikiamos užsienio šalies mokesčių inspekcijai.

Svarbu žinoti, kad Europos šalių mokesčių grąžinimas gali užtrukti. Kiekvienos šalies mokesčių inspekcijos dirba skirtingu tempu, skiriasi jų apkrovimas bei darbuotojų skaičius, todėl laiko tarpas, per kurį asmuo atgauna permoką, gali svyruoti nuo 4 iki 8, kartais ir 9 mėnesių.

Su kokiomis problemomis susiduriama pateikiant deklaracijas?

Dažnas atvejis, kad asmenį nuo deklaracijos pateikimo stabdo kalbos barjeras. Neretai dirbantieji Vokietijoje, Nyderlanduose ar Skandinavijos šalyse nemoka šių šalių kalbų, todėl mokesčių deklaracijos pateikimo procesas gerokai sunkėja.

„Pasitaiko atvejų, kai žmogus, rodos, sėkmingai pateikia deklaraciją, gauna patvirtinimą iš mokesčių inspekcijos, o gavus paskaičiavimą nustemba – pasirodo, ne tik kad neatgaus permokėtų mokesčių, o dar ir liko skoloje“ – nemaloniomis klientų patirtimis dalijosi įmonės RT TAX direktorius Žydrūnas Janušauskas. Įmonės vadovas teigia, kad tuomet sulaukia nusigandusių žmonių skambučių, su klausimu ar galima jiems padėti. „Dažniausiai problemą išspręsti pavyksta. Pasiekiame, kad žmogui skolos neliktų, o pasitaiko atvejų, kad ir permoką atgauna“ – teigia Ž. Janušauskas.

Įmonės vadovas atkreipia dėmesį, kad svarbu ne tik išmanyti procesus, bet ir pateikti reikiamus dokumentus bei tikslią informaciją: tik nurodžius realią darbinę patirtį ir visas gautas pajamas, galima tikėtis atgauti permoką.