Dar daugiau galimybių

Iki šiol šiuolaikiškame ir patogioje vilniečiams vietoje įsikūrusiame Lvivo verslo centre veikė „Antėja“ diagnostikos centras, kuriame teikiamos ne tik gydytojų specialistų, šeimos gydytojų, bet ir odontologų paslaugos, tačiau vasario 9 d. po iškilmingo atidarymo renginio, medicininių paslaugų diapazoną papildė naujas 980 kv. m dienos chirurgijos skyrius su trimis moderniomis operacinėmis bei 12 jaukių, vienviečių palatų.

„Dienos chirurgijos centras – tai vieta, kurioje chirurgijos paslaugos pacientams yra teikiamos, neatitraukiant jų nuo įprastos socialinės aplinkos ir leidžiant tęsti gydymą saugioje namų aplinkoje. Priklausomai nuo procedūros ir paciento pageidavimų, dienos chirurgijos paslaugos yra skirstomos į vienos dienos chirurgijos paslaugą, t. y. kai pacientas atvyksta į įstaigą ir išvyksta iš jos tą pačią dieną, ir pratęstos priežiūros dienos paslaugą – kai bendra paslaugos teikimo trukmė yra ne ilgesnė kaip 24 val.“, – aiškina „Antėja“ dienos chirurgijos centro vadovas, kraujagyslių chirurgas dr. Narimantas Markevičius.

Narimantas Markevičius

Dienos chirurgijos centre, kaip pasakoja jo vadovas, naudojama moderniausia įranga Europoje, o procedūros atliekamos naujausiais ir minimaliai invaziniais chirurginiais metodais, kurie užtikrina gerokai trumpesnę gydymo trukmę ir mažesnę infekcijų riziką.

„Turime visoms traumatologijos ir ortopedijos procedūroms ir paslaugoms skirtą artroskopinę įrangą, pilvo chirurgijai, ginekologijai ir urologijai naudojame moderniausius laparoskopijos prietaisus. Abi šios įrangos pasižymi 4K raiškos ekranais, kurie chirurgams operacijas leidžia atlikti labai preciziškai ir tiksliai“, – pasakoja N. Markevičius.

Tačiau, tai toli gražu ne vieninteliai šio dienos chirurgijos centro privalumai. Naujos kartos lazeris, skirtas kojų venų operacijoms ir proktologijai, pagal naujausias technologijas kurtas ultragarsinis peilis, naudojamas hemorojaus, pilvo organų ir ginekologinių operacijų metu, endoskopinės procedūros, virškinamojo trakto tyrimai – šiais ir dar daugeliu kitų inovatyvių gydymo būdų gali pasigirti naujasis „Antėja“ centras.

Sulig šio dienos chirurgijos skyriaus atidarymu plečiasi ir „Antėja“ odontologijos centro paslaugų spektras.

„Nuo šiol galime pasiūlyti savo paslaugas ir tiems pacientams, kuriems yra reikalingos odontologijos procedūros su nejautra, pavyzdžiui, dantų implantacija ar sudėtingesnis jų šalinimas. Kai kada tokios procedūros yra atliekamos ir operacinėse, todėl dabar turime ne tik specialistus, bet ir tam skirtą įrangą“, – pasakoja dr. N. Markevičius.

Dar vienas „Antėja“ dienos chirurgijos centro išskirtinumas – chirurgijos skyriuje ir operacinių bloke įdiegta pažangi vėdinimo technologija, maksimaliai užtikrinanti klinikos pacientų ir darbuotojų saugumą.

„Tokia sistema, kiek žinau, yra naudojama tik Vokietijoje. Įprastai Lietuvos operacinėse yra naudojami specialūs filtrai, kuriuos reikia keisti 16 kartų per dieną. O pas mus veikia trys išmaniosios ventiliacinės sistemos, kurios ne tik keičia ir valo orą nuo bakterijų, bet ir gali visiškai išvalyti aplinką nuo minimaliausių virusų, tarp kurių ir Covid-19“, – aiškina „Antėja“ dienos chirurgijos centro vadovas.

Viskas vienoje vietoje

Tai, kad nuo šiol „Antėja“ dienos chirurgijos centre yra teikiamos kompleksiškos paslaugos – nuo konsultacijos iki operacijos, direktorės medicinai Neringos Sakalauskės teigimu, pacientams atveria dar daugiau galimybių patogiai rūpintis savo sveikata. Prieš kiekvieną operaciją pacientus konsultuoja patyrę klinikos „Antėja“ gydytojai specialistai. Jie skiria reikalingus tyrimus, aptaria įvairius su pasiruošimu operacijai susijusius klausimus, sudaro operacijos planą ir informuoja apie numatomą reabilitaciją po procedūros.

„Kai vienoje vietoje yra sukoncentruotos visos reikalingos medicininės paslaugos, jų pasiekiamumas tampa dar paprastesnis. Pacientas gali kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris, įvertinęs jo būklę, iškart siunčia pacientą pas toje pačioje vietoje dirbantį specialistą konsultacijai. Tuomet pastarasis, įvertinęs situaciją ir jei yra reikalinga invazinė procedūra, ją taip pat suteikia vietoje. Gavęs paslaugą, po kurio laiko pacientas vėl gali kreiptis į procedūrą atlikusį specialistą dėl apžiūros, vertinimo, tolimesnio gydymo ir pan.“, – pasakoja N. Sakalauskė.

Neringa Sakalauskė

Pasak jos, puiku ir tai, kad Vilniuje įsikūrusiame „Antėja“ dienos chirurgijos centre teikiamos planinės medicinos paslaugos (diagnostinės, intervencinės ir/arba gydomosios intervencinės) yra pasiekiamos visiems šalies gyventojams. Sklandžiam procesui užtikrinti įtraukiami 60 „Antėja“ medicininių taškų visoje Lietuvoje.

„Antėja“ dienos chirurgijos centre yra atliekama net 70 proc. visų chirurginių procedūrų – akmenligės, išvaržų, kojų venų, hemorojaus, ginekologinės, urologinės, sąnarių, raiščių, meniskų ir daugelis kitų operacijų. Tačiau kone dažniausios problemos, dėl kurių kreipiasi pacientai, N. Sakalauskės pastebėjimu, yra susijusios su virškinamuoju traktu.

„Šiais laikais gyvenimo tempas yra išties didelis – visur skubame, lekiame, todėl vis mažiau laiko skiriame tinkamai mitybai, poilsiui, sau. Deja, dėl to nukenčia mūsų organizmas, o tuo pačiu ir mūsų virškinamasis traktas, su kuriuo susijusių problemų pastebime vis dažniau.

„Antėja“ dienos chirurgijos centre yra atliekamos virškinamojo trakto diagnostikos ir gydomosios procedūros. Paciento komfortui kai kurios iš jų, pavyzdžiui, fibrogastroskopija, kuri įprastai atliekama be nejautros, pas mus gali būti atliekamos ir su nejautra“, – sako direktorė medicinai.

Vidas Gedutis

Ragina neignoruoti problemos

Ne veltui yra sakoma, jog sveikata – didžiausias mūsų turtas, todėl ją rūpintis turime nuolatos. Tam pritaria ir „Antėja“ dienos chirurgijos centro vadovas dr. N. Markevičius, kuris sako, jog šiandien žmonių požiūris į savo sveikatą yra kardinaliai pasikeitęs.

„Prieš dešimtmetį man teko dirbti JAV, Vokietijoje, kuriose į sveikatą žmonės žiūri rimtai. Tačiau sugrįžęs į Lietuvą susidūriau su gana ribotu sąmoningumu. Daugelis pacientų ignoruodavo problemas tol, kol atsirasdavo labai ryškūs simptomai, nepakeliamas skausmas, diskomfortas ir pan. Šiandien situacija jau yra žymiai geresnė, auga nauja karta, kuri rūpinasi savo sveikata, bendra savijauta, sveikatingumu“, – teigia pašnekovas.

Pasak jo, kuo anksčiau yra diagnozuojama liga ir kuo greičiau pradedamas gydymas taikant minimalios invazijos priemones, tuo daugiau šansų, kad pacientas ateityje išvengs labai sudėtingo ir brangaus gydymo.

„Jau seniai Vakarų europiečiai yra supratę, kad medicina nėra pigus reikalas, ypač tada, kai liga jau pažengusi. Dėl šios priežasties pradėti steigti dienos chirurgijos centrai, kurių tikslas – pagalbą suteikti kuo anksčiau. Kai pacientai yra išgydomi dar pradinėse ligos stadijose, užkertamas kelias didesnėms problemoms, kurios reikalauja ilgo ir sudėtingo chirurginio gydymo“, – teigia dr. N. Markevičius.

Naujojo „Antėja“ dienos chirurgijos centro atidarymo proga jo vadovas savo personalui linki stiprios komandinės dvasios ir profesinio tobulėjimo kiekvieną dieną, o pacientams – nebijoti ir laiku kreiptis į gydytojus.

„Jei turite net ir mažiausią problemą ar įtariate, kad kažkas su jumis negerai, nedelskite – kreipkitės į gydytojus, ir mes tikrai dėsime visas pastangas, kad suteiktume jums visą reikalingą pagalbą bei gydymą“, – tikina dr. N. Markevičius.