Laikas bėga greičiau nei pamokose

Tauragės Šaltinio progimnazijos aštuntokai, atvykę į STEAM centrą, išsiskirstė į dvi skirtingas laboratorijas – gamtamokslę bei fizikos. Vieni tyrė cheminius procesus, kiti – vėjo sukuriamą energiją. Kalbinti aštuntokai vieningai tikino – laikas praktiniuose užsiėmimuose prabėga kur kas greičiau nei pamokose, o nuobodžiauti tikrai nėra kada –dirba tiek individualiai, tiek komandoje.

Moksleivius atlydėjusi mokytoja Virginija Dienienė tikina – STEAM centre vykdomi užsiėmimai leidžia mokiniams lengviau suprasti pamokų metu įgytas teorines žinias, suvokti, kaip įvairūs dėsniai veikia praktikoje, realiame gyvenime. „Tiksliuosius mokslus įprastai laikome sausais mokslais, todėl vaikams jie ne visuomet itin patrauklūs“, – priduria V. Dienienė. STEAM centras skatina į tuos pačius dalykus pažvelgti kitomis akimis, atrasti malonumą semtis naujų žinių per patirtį ir bandymus.

Pašnekovei antrina ir STEAM centro Gamtos mokslų laboratorijos metodininkė Žydrė Danusienė. Beveik tris dešimtmečius chemijos vaikus mokanti pedagogė sako visuomet svajojusi apie galimybę vaikams suteikti platesnes ugdymosi galimybes – tokias, kokias šiuo metu atveria modernios STEAM centre įrengtos laboratorijos bei naujausia čia esanti įranga.

Siūlo popamokines veiklas

Tauragės STEAM regioniniame atviros prieigos centre įrengtos standartizuotos gamtamokslinė ir mechatronikos laboratorijos bei Fablab – speciali skaitmeninės gamybos technologijų erdvė. Centro vadovė Lina Obadauskė pasakoja, kad šiose laboratorijose mokiniai gali atlikti įvairius tiriamuosius, brandos darbus, čia vyksta konkursai, edukacijos, neformaliojo ugdymo užsiėmimai.

Mechatronikos laboratorijoje mokiniai mokosi robotų konstravimo ir programavimo pagrindų, taiko informacines technologijas kūrybiniuose procesuose. Gamtamokslinėje laboratorijoje analizuoja gamtoje ir gyvuose organizmuose vykstančius biologinius, cheminius procesus, kuria prototipus, juos išbando. Tvaraus vystymosi, žaliosios ir alternatyviosios energetikos laboratorijoje susipažįstama su tvaraus vystymosi koncepcija, ateities energijos technologijomis.

Praėjusiais metais pamokas ne klasėse, o Tauragės STEAM centre įkurtose laboratorijose, išbandė beveik 5 tūkstančiai mokinių. Vis daugiau dėmesio sulaukia ir būreliai, leidžiantys iš arčiau susipažinti su gamtos, robotikos ir fizikos mokslais per šiais laikais itin aktualią tvarumo prizmę. Atsižvelgus į mokinių poreikį, Tauragės STEAM centre buvo sukurtos ir trys neformalaus ugdymo programos. Panorėjęs, kiekvienas regiono mokinys gali lankyti užsiėmimus ir po pamokų.

STEAM centrai veikia visoje Lietuvoje

STEAM – tai iš anglų kalbos kilęs akronimas, kuriame užšifruotos keturios disciplinos: angl. Science – mokslas, Technology – technologijos, Engineering – inžinerija, Arts –kūryba ir Math – matematika. STEAM mokymosi principas skatina edukacijoje apjungti skirtingas disciplinas ir per patyriminius užsiėmimus mokytis gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, kūrybos, bei matematikos vienu metu.

Tauragės STEAM centras – tik dalis bendro STEAM centrų tinklo visoje Lietuvoje. Praėjusiais metais duris atvėrė 7 regioniniai centrai: Alytuje, Marijampolėje, Panevėžyje, Šiauliuose, Tauragėje, Telšiuose, Utenoje. Šiuose centruose įkurtos standartizuotos biologijos–chemijos, fizikos–inžinerijos, robotikos–IT bei specializuotos, kiekvieno regiono poreikius atitinkančios, laboratorijos.

STEAM ugdymo plėtra ir mokymosi aplinkos, skatinančios mokinių kūrybiškumą ir gebėjimą kurti ar pritaikyti technologijas praktikoje, prieinamumas yra skatinami ES fondų finansuojamomis priemonėmis.