Į kintančias vartotojų preferencijas reaguoja ir gamintojai, kurdami naujus produktus ir gyvūninės kilmės produktų alternatyvas – jau yra sukurti augalinės pieno produktų, mėsos, žuvies produktų alternatyvos. Pasak Vilmos Kapočienės, „Nestlè Baltics“ Maisto verslo vadovės, vis daugiau žmonių nenori savęs apriboti tradicinėmis skirtimis ir mityboje ieško balanso. Tokia mityba vadinama „fleksitarine“ ir ją proporciškai dažniau renkasi Z kartos vartotojai – net 54 proc. Z kartos, lyginant su 34 proc. vadinamosios „baby boomers“ kartos, sąmoningai riboja mėsos vartojimą, tačiau jos visiškai neatsisako.

„Tokią Z kartos elgseną lemia didesnis rūpestis asmenine sveikata ir aktyvi pozicija klimato kaitos klausimais. Kaip pastebi mokslininkai, net ir nedidelis gyvūninės kilmės produktų vartojimo ribojimas gali prisidėti prie geresnės savijautos bei mažinti neigiamą gyvulininkystės poveikį klimato kaitai“, – sako V. Kapočienė.

Norintiems išbandyti augalinės kilmės produktus nebūtina iš naujo mokytis gaminti ar atsisakyti mėgstamų patiekalų, tereikia kai kuriuos ingredientus kūrybiškai pakeisti. V. Kapočienė dalinasi dviem tradiciškais receptais, kurie gali padėti atrasti „fleksitarinę“ mitybą net ir tiems, kurie neįsivaizduoja patiekalo be mėsos.

Vegetariškas piemenų pyragas

INGREDIENTAI:

- 2 pakuotės Garden Gourmet Sensational faršo

- 1,2 kg neluptų bulvių

- 150 g žirnių

- 150 g grybų

- 1 saliero stiebas

- 1 morka

- 1 svogūnas

- 1 česnako skiltelė

- 250 ml daržovių sultinio (iš 1/2 sultinio kubelio)

- 150–200 ml augalinio pieno

- 150 ml raudonojo vyno

- 100 g tarkuoto (veganiško) sūrio

- 50 g veganiško sviesto arba alyvuogių aliejaus

- 25 g miltų

- 2 šaukštai duonos trupinių

- 1 šaukštelis pomidorų tyrės

- 4 šakelės čiobrelių ir 2 šakelės rozmarino (arba po 1 arbatinį šaukštelį džiovintų)

- alyvuogių aliejaus kepimui

PARUOŠIMAS:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ℃. Bulves nulupkite ir supjaustykite vienodais gabalėliais. Virkite juos apie 20 minučių ir nusausinkite. Tuo tarpu augalinį pieną kartu su sviestu pakaitinkite, kol ištirps.

2. Sutrinkite bulves. Įmaišykite šiltą pieną ir sviestą ir maišykite, kol masė pasidarys vientisa. Laikykite košę šiltai uždengę dangčiu.

3. Gabalėliais supjaustykite česnaką, salierą, svogūną, morką ir grybus. Čiobrelius ir rozmariną smulkiai supjaustykite.

4. Susmulkintas daržoves su žolelėmis pakepinkite su šlakeliu aliejaus keptuvėje apie 5 minutes. Supilkite pomidorų tyrę ir šiek tiek pakepinkite.

5. Sudėkite Garden Gourmet Sensational faršą ir kepkite iki vientisos masės. Tada pabarstykite miltais ir leiskite šiek tiek pakepti. Užpilkite raudonuoju vynu, leiskite užvirti ir supilkite sultinį su žirneliais. Užvirinkite ir leiskite virti apie 5 minutes, kol susidarys šiek tiek tirštas maltos „mėsos“ mišinys. Jei reikia, pridėkite daugiau sultinio.

6. Supilkite mišinį į didelę kepimo formą ir ant jos paskleiskite bulvių košę. Pabarstykite tarkuotu sūriu ir džiūvėsėliais. Kepkite pyragą orkaitėje apie 15 minučių, kol paruduos.

Kreminė daržovių sriuba su kukuliais

INGREDIENTAI:

1 pakuotė Garden Gourmet daržovių kukulių

- 250–300 g mišrių grybų (pvz., voveraičių, pievagrybių)

- 1 maža morka

- 1/4 pankolio svogūnėlio

- 1 mažas svogūnas

- 1000 ml daržovių sultinio (iš 1 sultinio kubelio)

- 150–200 ml (veganiškos) grietinėlės

- alyvuogių aliejaus kepimui

- kelių šakelių čiobrelių (papuošimui)

PARUOŠIMAS:

1. Morką, pankolį ir svogūną supjaustykite mažais gabalėliais. Grybus supjaustykite grubiai. Daržovių mišinį pakepinkite aliejuje, kol svogūnas taps skaidrus. Sudėkite sumaišytus grybus ir apkepkite.

2. Supilkite sultinį ir užvirinkite sriubą. Supilkite grietinėlę, išmaišykite, vėl užvirkite. Jei reikia, įberkite šiek tiek druskos.

3. Garden Gourmet daržovių kukulius apkepkite iš visų pusių su trupučiu aliejaus iki šviesiai rudos spalvos ir paskirstykite į sriubos dubenėlius ar lėkštes.

4. Samčiu supilkite sriubą su grybais ant Garden Gourmet kukulių ir papuoškite čiobreliais.