Ne mažiau svarbu nei gesintuvas

Bene labiausiai paplitusios saugos priemonės biuruose ir kitose viešo naudojimo patalpose yra gesintuvai. Bent jau taip buvo iki tol, kol 2020-ųjų metų pradžioje mūsų gyvenimo ir darbo ritmą aukštyn kojom apvertė mikroskopinis SARS-CoV-2. Pandemija privertė prisiminti, kad virusinių susirgimų grėsmė uždarose patalpose yra ne mažiau pavojinga nei gaisras, o ir plinta ne ką mažesniu greičiu. Prasidėjus COVID-19 protrūkiui, dezinfekcija iškilo į aukščiausių prioritetų sąrašą, o dezinfekciniai skysčiai tapo naujaisiais „gesintuvais“, kartu atverdami nemažai spragų dėl jų naudojimo.

Saugumo iliuzija

Neigiama sėdimo darbo bei kompiuterių įtaka mūsų sveikatai tikrai nėra pagrindiniai „ofisinio“ darbo pavojai. Žmonių susibūrimai bendro naudojimo patalpose 8 valandų darbo dienai, sukuria tobulas sąlygas daugintis tiek koronavirusui, tiek kitoms užkrečiamoms ligoms. Taigi, panašu, jog nebūtina darbuotis statybose, kad patirtume realią grėsmę savo sveikatai – ji mūsų laukia tiesiog ramiai sėdint susirinkime.

Šiame kontekste sudėtingėja ir prevencinių saugumo priemonių taikymas. Kuomet susekti ar darbuotojas dėvi apsauginį šalmą bei liemenę yra gana paprasta, patikrinti kaip dažnai jis plaunasi rankas ar pasinaudoja dezinfekciniu skysčiu, neturime jokių galimybių. Belieka skatinti ir tikėtis, kad šios procedūros bus prisimintos laiku. Visgi, net ir tokiu atveju, gauname apsaugą tik nuo paviršinių grėsmių, bet ne nuo ore sklandančių pavojų. Tačiau šią situaciją gali pakeisti… tinkama šviesa.


Dezinfekuojanti šviesos galia

Lietuvių įmonė „Atendo“, anksčiau žinomi kaip apšvietimo ekspertai „Diolight“, savo ekspertiškumą šviesos technologijų srityje nukreipė į svarbiausią nūdienos aktualiją – kovą su plintančiais virusais. Trumpųjų ultravioletinių šviesos bangų UV-C dezinfekcinės savybės žinomos jau kurį laiką, bet pagrindinė kliūtis jos platesniam naudojimui buvo dideli kaštai ir neigiamo pašalinio poveikio rizika.

Sutelkę jėgas su Kauno Technologijų Universiteto ir Vilniaus Universiteto Gyvybės centro mokslininkais „Atendo“ specialistai sėkmingai pašalino kainos ir saugumo kliūtis bei pasiekė net 99.999% efektyvumo rezultatą. Bakterijos ir virusai naikinami UV-C LED diodų pagalba – linijiniai šviestuvai arba oro valymo panelės sėkmingai veikia kol jūs dirbate ir nereikalauja jokių papildomų veiksmų ar saugumo priemonių. Ir nors sveikatos apsauga yra pagrindinis, tačiau tikrai ne vienintelis šios technologijos teikiamas privalumas.

Motyvacijos stoka – šiuolaikinė pandemija

Analizės ir konsultacijų įmonės „Gallup“ duomenimis, žemas motyvacijos lygis verslams kasmet kainuoja apie 350 milijardų dolerių. Kas trečias įmonės darbuotojas turi vienokių ar kitokių motyvacijos trikdžių, kurie su laiku gali lemti ne tik atmestiną darbo kokybę, bet ir didėjantį „nedarbadienių“ skaičių.

Verslai puikiai supranta motyvacijos įtaką darbo kokybei, todėl skiria aibę įvairiausių priedų ir programų jai kelti, įskaitant privatų sveikatos draudimo planą. Tai rodo, kad sveikatos apsauga yra iškeliama kaip svarbus motyvacinis veiksnys – juk dėl savo gerovės nerimaujantis darbuotojas pasižymės kritusiu produktyvumu, lyginant su darbuotoju, kuris jaučiasi saugus ir jaučia darbdavių rūpestį jo gerove. Visgi, draudimas orientuotas į gydymą, o kokybiška dezinfekcija yra raktas į ligų užkardymą, todėl ji puikiai papildys arba savarankiškai atstos sveikatos motyvacinį paketą.

Fizinė sveikata nėra vienintelis faktorius

Ne paslaptis, kad kiekvienas peršalimo sezonas atneša nemenkų nuostolių įmonėms – štai vien tik JAV šis skaičius viršija 47 milijardus dolerių. Tačiau fiziniai negalavimai yra ne vienintelė priežastis lemianti nedarbingumą. „Gallup“ atliktais skaičiavimais, darbuotojai besiskundžiantys prasta psichologine būsena vidutiniškai pasiima 9,5 daugiau nedarbingumo dienų nei kiti kolegos.

Klausiate kuo čia dėta darbo aplinka? Nesaugumo jausmas ir nerimas dėl sveikatos yra viena 5 pagrindinių priežasčių keliančių daugiausiai streso darbo metu. To paties „Gallup“ tyrimo duomenimis nurodoma, kad saugi ir emociškai palanki darbo aplinka lemia 41% mažiau nedarbingumo dienų, 40% mažiau darbo defektų ir 17% produktyvumo augimą. Tad sukurdami saugią darbo aplinką ir aprūpindami darbuotojus visapusiškomis apsaugos priemonėmis prisidedate ne tik prie jų psichologinės bei fizinės gerovės, bet ir prie įmonės rezultatų gerinimo.