Geriausiai pakeičia natūralų dantį

Pasak burnos chirurgės, šiandien danties implantas – vienas geriausių sprendimų netekus danties. Šis pasirinkimas duoda bene daugiausia naudos tiek fiziologiniu, tiek ir estetiniu požiūriu. Pirma, tai yra neišimamas, jokių papildomų nepatogumų nesukeliantis protezas. Be to, žandikaulio kaulas apsaugomas nuo tirpimo, o kartu su tuo išvengiama žandikaulio kontūro ir dantų pokyčių. Palyginti su dantų tiltu, turint danties implantą lengviau valyti tarpdančius, o ir atrodo estetiškiau nei kiti sprendimai.

Dantų implantavimas daugeliui padeda sugrąžinti gyvenimo kokybę – galima vėl valgyti tai, ką mėgstame, nelieka su prarastu dantimi susijusių kramtymo ir virškinimo problemų, be to, komfortą suteikia pagerėjęs įvaizdis, atkurta veido estetika.

„Implantas yra tai, kas geriausiai pakeičia natūralų dantį. Kita vertus, vis dar tenka susidurti su įsitikinimu, kad danties implantavimas – ne kiekvieno kišenei. Vis dėlto mitais pagrįsta tokios procedūros kaina, rizika ir nauda nebūtinai atitinka tikrovę. Dirbame su įvairių implantų rūšimis, naudojame modernias technologijas, užtikrinančias implanto įsukimo tikslumą, komplikacijų ir infekcijų mažinimą, tinimo mažinimą. Na, o siekiant kokybiškos implantacijos, vėliau ir sėkmingo dantų protezavimo, labai svarbi yra ir paciento elgsena“, – aiškina E. Ginevičiūtė.

Implantavimo rezultatas priklauso ir nuo paciento

Gydytoja taip pat atkreipia dėmesį, kad kartais, galvojant apie implantavimą, labai svarbu laiku pašalinti nesveiką dantį. Dažnai tolesnis tokio danties gydymas gali atsieiti brangiau nei jo šalinimas ir implantavimas. Specialistas dažniausiai išsyk įvertina riziką, kada protezavimas dantų vainikėliu gali lemti papildomų bėdų, kurios vis tiek baigsis danties šalinimu. Pavyzdžiui, jei dantis yra uždegiminis, kyla rizika, jog tirps kaulas. Kaulo pokyčiai gali labai apsunkinti implantavimo procesą, be to, tai daugiau ir kainuos.

 Gyd. E. Ginevičiūtė

„Implantavimo perspektyvas pablogina ir netinkama burnos higiena, ir vengimas apsilankyti pas specialistus, kurie jau pačioje pradžioje nustatytų uždegiminius procesus ir kitus burnos ertmės gydymo reikalaujančius pokyčius. Be to, negydant uždegiminių burnos ertmės procesų, gali kilti įvairiausių organizmo negalavimų, įskaitant ir širdies ligas“, – primena GOK klinikos gydytoja.

Atsisveikinę su dantimi nedelskite

GOK klinikos burnos chirurgė E. Ginevičiūtė taip pat atkreipia dėmesį į pastaruoju metu pastebimą tendenciją, kai išrovus dantį nelaukiama – iškart įstatomas implantas. Ji įvardija ir tokio sprendimo motyvus.

  • Tuščias tarpas netekus danties kenkia šalia esantiems dantims. Jei toks tarpas ilgai neužpildomas implantu ar kitaip, kiti dantys pakrypsta ar pasislenka link tarpo – išretėja.
  • Tuščia danties vieta – blogas ženklas kito žandikaulio dančiui. Dantis, esantis priešais pašalinto danties vietą, taip pat pasislenka į tarpo pusę, toks dantis tampa jautrus ir problemiškas.
  • Prarasto danties vietoje tirpsta kaulas. Dėl to blogėja implantavimo sąlygos, vėliau tai gali apsunkinti implantavimo procesą ir pareikalauti daugiau išlaidų.
  • Netekę danties galime netekti ir įprastų veido bruožų. Tarpo vietoje tirpstant kaului, skruostas įkrenta – sukelia nepageidautiną veido kontūro, jo estetikos pokytį. Tai gali pabloginti ir psichologinę savijautą.
  • Be danties ar jų keleto – virškinimo bėdos. Virškinimas prasideda burnoje kramtant maistą, o be dantų sunku kramtyti. Tai galio lemti skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimus.
  • Nėra danties – skauda žandikaulio sąnarį. Tokie skausmai kartais gali virsti galvos skausmais. Tai nutinka dėl to, kad netekus danties ar keleto netinkamai sukandama.


Baimės prasilenkia su realybe

Burnos chirurgė taip pat įvardija ir su dantų implantavimu siejamas pacientų baimes. „Baiminamasi, kad bus kliūčių per patikrą oro uostuose – gali nepraleisti. Tačiau tiesa ta, kad oro uostuose dantų implantai jokių problemų nesukelia. Nerimaujama, kad dantų implantai trukdys atlikti kompiuterinę tomografiją. Šis nerimas irgi neturi jokio pagrindo“, – sako E. Ginevičiūtė.

Dar esą bijoma, kad implantai sukels alergiją. Iš tiesų implanto pagrindą sudaro titanas, kuriam beveik niekas nėra alergiškas. Alergijų naujausių technologijų implantams apskritai nebepasitaiko.

 GOK klinika

Neretai pacientai nerimauja, kad dantų implantai tiesiog neprigis – juos organizmas atmes kaip svetimkūnius. Vis dėlto pastaruoju metu, remiantis tyrimais, tokie atmetimai nesiekia nė vieno procento visų atvejų. Be to, yra šios problemos sprendimų, implantas sėkmingai įstatomas pakartotinai, taikomos papildomos gydymo priemonės.

„Svarbu implantą tinkamai prižiūrėti, laikytis gydytojo nurodymų. Pasitaikė atvejis, kai pacientas ne tik nepaisė gydytojo draudimo viena žandikaulio puse nekramtyti, bet ir bandė implantą pats šiek tiek atsukti atsuktuvu, nutaręs, kad implantas per stipriai prisuktas. Nenuostabu, kad tai nebuvo sėkmės atvejis“, – pasakoja gydytoja.

Norinčius pasitarti dėl dantų implantavimo kviečiame registruotis GOK klinikoje internetu https://gok.lt/registracija arba telefonu +370 650 69 100.