„Talinas didžiuojasi, kad jam suteiktas 2023 m. Europos žaliosios sostinės titulas. Juolab kad Europos žaliosios sostinės idėja 2006 m. gimė būtent Taline. Norime, kad kiekvienas Talino gyventojas ir mūsų svečiai pasinaudotų Europos žaliosios sostinės metais ir juos lydinčiais pokyčiais, nes mūsų tikslas – ekologiškesnis miestas su gražesne aplinka ir miesto erdve", – sakė Talino meras Mihhail Kõlvart.

Talinas yra biologiškai įvairus miestas su įvairia biota ir kraštovaizdžiu – Taline yra daugiau kaip 2100 hektarų saugomų teritorijų. Mieste yra parkų, miškų, alvų, pievų, viržynų, smėlio kopų, upių, ežerų, uolų, smėlėtų paplūdimių, slėnių, nendrių, pelkių ir net miesto sala.

Žaliosios sostinės metais Talinas daugiausia dėmesio skirs biologinės įvairovės atkūrimui ir apsaugai: atkurs mėgstamą pėsčiųjų žygių vietovę, Pääsküla pelkę, ir suprojektuos žiedadulkių greitkelį – gyvybingą 14 km ilgio linijinį parką, kuris drieksis palei seną geležinkelio užtvanką ir elektros linijų koridorių ir bus tvaraus biologinės įvairovės ir urbanizacijos sambūvio pavyzdys.

Viena iš programų – „Green Tracks" – sukurs naujoviškus pop-up sprendimus, kuriais bus siekiama iš naujo atrasti problemines Talino miesto vietas. Taip siekiama padidinti Talino biologinę įvairovę ir visiems sukurti saugią bei malonią miesto erdvę. Pavyzdžiui, Rotušės aikštė laikinai bus paversta pop-up parku, o Estijos menų akademijos studentai kurs klimatui jautrių erdvinių objektų, tokių kaip gatvės baldai ir kelio ženklai, prototipus. Projekto metu taip pat bus sutvarkyta Talino pakrantės teritorija netoli kruizinių laivų terminalo; planuojama atidaryti visus metus veikiančią sauną ir plaukimo zoną.

Šiais metais Estijos iniciatyva „Pasaulinė švaros diena" šiame regione bus skirta Baltijos jūrai – Talinas ragina aplink Baltijos jūrą esančius miestus išvalyti savo pakrantes.

Talinas bendradarbiauja su kitomis organizacijomis, kad miestas taptų tvaresnis. Pavyzdžiui, kuriant aplinką tausojančias gaires renginiams ir maistui. Tvarių žaliųjų patiekalų galima įsigyti daugelyje Talino restoranų, o vienas mėgstamiausių Talino renginių – birželio mėnesį vyksianti jaunimo dainų ir šokių šventė – bus ekologiškai sąmoningas. Gegužės mėnesį, Europos dienos proga, Talinas pasodins po medį kiekvienai dalyvaujančiai miesto grupei.

Talinas gerai žinomas kaip informacinių technologijų centras, kuriame įsikūrę keli Estijos vienaragiai. Vienas iš svarbiausių žaliosios sostinės metų renginių bus „Žaliųjų technologijų savaitė", kurią sudaro tarptautiniai renginiai, daugiausia dėmesio skiriantys ekologinių inovacijų skatinimui, pirmaujančių žaliųjų technologijų įmonių, investuotojų ir mokslininkų bendradarbiavimui, taip pat Europos miestų ir įmonių dialogo stiprinimui. Savaitės metu vyksta „Cleantech Forum Europe", „Greentech Expo", „Green Tiger" konferencija ir išmaniųjų miestų suvažiavimas.

Be to, Talinas taip pat parengė priemonę „Test it in Tallinn", kad pakviestų įmones išbandyti savo išmaniuosius sprendimus. Pagrindinės bandymų sritys yra judumas mieste ir energijos vartojimo efektyvumas, nes šios sritys daro didžiausią poveikį ir yra labiausiai parengtos teisėkūros požiūriu. Miesto ir vietos verslininkų bendradarbiavimas šiose srityse buvo efektyviausias – mūsų gatvėse jau važinėja savaeigės transporto priemonės, pavyzdžiui, robotai „Clevon" ir „Starship", ir „AuveTech" autobusai – bene pirmasis pasaulyje savaeigis nemokamas viešasis transportas.

Kviečiame apsilankyti ir susipažinti su biologiškai įvairiu, inovatyviu ir tvariu Talinu Europos žaliosios sostinės metais. Visą programą ir daugiau informacijos rasite greentallinn.eu. Iki susitikimo Taline!

2023 m. Europos žaliosios sostinės renginiai Taline

  • 01-20 Tvarių miestų konferencija „Fantastinės būtybės. Europos miestai tampa saugūs, įtraukiantys, atsparūs ir tvarūs"
  • 01-21 2023 m. Europos žaliosios sostinės atidarymo ceremonija
  • Kovas Žalieji patiekalai Talino restoranų savaitėje
  • 04-12 MELT inovacijų forumas
  • 05-09 Biologinės įvairovės Europos diena
  • 05-27/28 Ateities miestų forumas
  • 06-01/18 Talino miesto erdvės festivalis
  • 06-02/04 Talino senamiesčio dienos ir speciali žaliojo senamiesčio programa
  • 06-30 d. – liepos 2 d. Aplinkai draugiška jaunimo dainų ir šokių šventė
  • 08-31 d. – rugsėjo 17 d. Pasaulinės švaros dienos regioninė Baltijos jūros švarinimo kampanija
  • 11-14/17 d. Žaliųjų technologijų savaitė: Švariųjų technologijų forumas „Cleantech Forum Europe", „Greentech Expo", konferencija „Green Tiger" ir išmaniųjų miestų suvažiavimas
  • Lapkritis Kino festivalio „Juodosios naktys" programa „Talinas – Europos žalioji sostinė 2023"
  • Gruodis 2023 m. Europos žaliosios sostinės uždarymo ceremonija