Yra sveikatai kur kas palankesnė išeitis – „Antėja“ dienos chirurgijos centre vieno apsilankymo metu galima ir pasikonsultuoti su gydytoju, ir atlikti reikiamus tyrimus, ir pašalinti problemą – saugiai, greitai ir patogiai.

Išskirtinis yra ir dienos chirurgijos centro pastatas – jame įrengtos pačios naujausios ir pažangiausios patalpų vėdinimo technologijos. Ši oro valymo sistema naikina virusus ir bakterijas kur kas geriau nei įprastose operacinėse, taigi leidžia maksimaliai užtikrinti klinikos pacientų ir darbuotojų saugumą.

Taikomi inovatyvūs, minimaliai invaziniai chirurgijos metodai

Pačioje Vilniaus širdyje, Lvivo g. 37, įsikūrusiame dienos chirurgijos centre dirba per 30 įvairių sričių gydytojų, o tame pačiame aukšte esančiame diagnostikos centre su naujausia įranga atliekami magnetinio rezonanso (MRT), rentgeno, echoskopijos, endoskopijos ir kiti reikalingi tyrimai.

Tą pačią dieną čia galima išspręsti net keletą skirtingų sveikatos problemų, pavyzdžiui, gydyti išsiplėtusias kojų venas ir šalinti odos darinius, sako klinikos „Antėja“ dienos chirurgijos centro vadovas, kraujagyslių chirurgas dr. Narimantas Markevičius.

„Negydant, ligos dažniausiai pačios ne tik nedingsta, bet tik gilėja. Pradinėse ligos stadijose diagnozuotos problemos dienos chirurgijos centre paprastai išsprendžiamos labai greitai. Jos pašalinamos taikant inovatyvius, minimaliai invazinius chirurgijos metodus: lazerinius, endoskopinius. Taigi, pacientai po procedūrų jau tą pačią dieną gali imtis sau įprastos veiklos“, – dienos chirurgijos centro pranašumus vardija dr. N. Markevičius.

Pavojų kelia net įaugęs nagas

Dienos chirurgijos centro vadovas perspėja, kad išsiplėtusios kojų venos, padidėję hemorojiniai mazgai ar bet kokie kiti organizmo veiklos ar fizinių funkcijų sutrikimai, jeigu yra negydomi, gali komplikuotis į labai rimtas problemas. Pavojų sveikatai gali kelti ir nepašalintas įaugęs nagas.

„Įaugęs nagas daugeliui atrodo toks nerimtas reikalas, tačiau nepašalintas, jis gali grėsti net galūnių amputacija. Dažnu atveju įaugęs nagas gali sukelti infekciją, kuri pereina į gilesnius audinius ir komplikuojasi – tai jau reikalauja ilgo ir sudėtingo chirurginio gydymo“, – pasakoja dr. N. Markevičius.

Ragina nedelsti sergančius kojų venų ligomis

Laiku negydomos kojų venų ligos, pasak jo, sukelia dar rimtesnes komplikacijas. Tačiau ar išsiplėtusios venos yra tik estetinė problema, ar rimtas kraujotakos sutrikimas, gali įvertinti tik kraujagyslių chirurgas, atlikęs kojų kraujagyslių echoskopiją. Jis taip pat įvertina, ar reikalingas skubus chirurginis gydymas, ar pakanka taikyti tik medikamentinio gydymo metodus.

„Laiku nepašalinamas ir negydomas kraujotakos sutrikimas gali sukelti paviršinių ar giliųjų venų trombozes, kurių komplikacijos gali būti labai liūdnos. Paskutiniu metu, po praūžusios COVID-19 pandemijos, tokių atvejų tik daugėja. Jeigu kojų venų ligos nesikomplikavo iki ūmaus uždegimo ir trombozių, reikalaujančių intensyvios terapijos, praktiškai visos jos greitai pagydomos dienos chirurgijos centre“, – sako dr. N. Markevičius ir kojų venų pakitimus ragina tirti kuo anksčiau.

Jeigu nustatomas venų nepakankamumas, pasak gydytojo, reikalinga kuo skubesnė operacija. Klinikos „Antėja“ dienos chirurgijos centre atliekamos operacijos yra patogios pacientams – neinvazinės, nereikia taikyti bendros nejautros. Pacientas negaišta laiko ligoninėje – tą pačią dieną po operacijos vaikšto ir grįžta į pilnavertį gyvenimą.

Hemorojinius mazgus turi visi

Kita dažna sveikatos problema – hemorojiniai mazgai. Juos, anot dr. N. Markevičiaus, turi visi, tik vieni to visiškai nejaučia, o kitiems jie gali padidėti ir komplikuotis iki pūlingų uždegimų, reikalaujančių ilgo gydymo stacionare. Kuo ankstesnėje stadijoje pacientas kreipiasi į gydytoją proktologą, tuo paprasčiau koreguoti situaciją – dažnai pakanka tik medikamentinio gydymo.

„Sunkesniais atvejais gali prireikti hemorojinius mazgus šalinti chirurginiu būdu. Dienos chirurgijos centre ši problema greitai išsprendžiama – kaip ir daugelis kitų negalavimų, hemorojiniai mazgai šalinami taikant pacientui patogius minimalios invazijos metodus“, – pasakoja gydytojas.

Operacijos atliekamos maksimaliai tiksliai

Iš Vakarų atėjusi dienos chirurgijos centro koncepcija, pasak dr. N. Markevičiaus, sėkmingai įrodo, kad kuo anksčiau konkreti problema sprendžiama, tuo paprastesnis jos gydymas – be skalpelių, narkozės ir ilgo pooperacinio laikotarpio. Taigi, žmogui nereikia koreguoti nei profesinių, nei poilsio planų. O jeigu pacientui reikalinga nejautra, šiuolaikiniai būdai leidžia jau po pusvalandžio jaustis taip pat gerai, kaip ir prieš procedūrą.

Klinikos „Antėja“ dienos chirurgijos centre operacijos dažniausiai atliekamos lazeriu ar endoskopiniais metodais – kolonoskopu, laparoskopu ir kitais. Lazeriu paprastai gydomos išsiplėtusių kojų venų ligos. Tuo tarpu endoskopinė įranga nepakeičiama įvairių ginekologinių, urologinių ir pilvo chirurgijos operacijų metu.

Centre atliekami ir storosios žarnos tyrimai. Jie yra svarbūs onkologinių ligų, polipų prevencijai. Tyrimo metu pacientas nejaučia jokio diskomforto, nes taikoma trumpalaikė bendroji nejautra, tačiau net ir tokiu atveju jau po valandos galima imtis įprastų darbų, vairuoti automobilį, gerti ir valgyti. Su nejautra, komfortiškai atliekama ir gastroskopija – skrandžio ir žarnyno tyrimai.

Laparoskopu čia šalinama tulžies pūslės akmenligė, išvaržos, didžioji dalis ginekologinių ir urologinių problemų. Juo neatliekami pjūviai ir neatidarinėjamas pilvas – pacientui per itin mažas skylutes yra įvedami specialūs instrumentai.

„Mūsų dienos chirurgijos centro gydytojai naudoja naujausią laparoskopinę įrangą su 4 full HD vaizdu. Tai chirurgams, ginekologams ir urologams leidžia matyti ypatingai kokybišką, idealų operuojamos srities vaizdą ir procedūrą pakelti į visiškai kitą lygį, ją atlikti maksimaliai tiksliai“, – atkreipia dėmesį klinikos „Antėja“ dienos chirurgijos centro vadovas.