„Priežastys, kodėl dalis nuo nusikaltimų nukentėjusių asmenų nesikreipia į policiją, kitas institucijas ar pagalbos tarnybas, būna labai įvairios. Vieni tiesiog nežino kur kreiptis, kiti baiminasi, gėdijasi ar mano, kad jų patirta skriauda nėra pakankamai didelė, – svarsto pagalbos tarnybos „Ištrūk iš spąstų“ vadovė Rasa Gražulienė. – Kiekvienas nukentėjęs asmuo turėtų žinoti savo teises ir prisiminti, kad kreipdamasis į tarnybas, ne tik padės užkirsti kelią potencialiai tolimesnei nusikalstamai veikai, bet ir turės galimybę gauti nusikalstama veika padarytos žalos atlyginimą.“

Alytuje įsikūrusi nemokamą pagalbą teikianti MB „Ištrūk iš spąstų“ tapo pirmąja socialinio verslo įmone, atsiliepusia į nukentėjusių nuo nusikalstamos veikos asmenų poreikius. Nuo 2022 metų sausio 1 dienos įmonė yra įtraukta į oficialų pagalbos tarnybų sąrašą ir padeda Socialinių paslaugų priežiūros departamentui prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užtikrinti kokybišką, prieinamą ir efektyvią pagalbą visoje Lietuvoje.

Pagalbos galima prašyti net ir nesikreipus į policiją ar teismą

Neretai nukentėjusiems kreiptis pagalbos ir gauti nusikalstama veika padarytos žalos atlyginimą sutrukdo klaidingi įsitikinimai ar informacijos stoka. Ne visi žino, kokiais atvejais pagalba nukentėjusiems yra teikiama ar kas gali jos kreiptis.

„Į pagalbos tarnybą gali kreiptis ne tik pats nukentėjęs asmuo, bet ir asmenys, gavę nukentėjusio asmens sutikimą, taip pat pirmojo kontakto institucijos, pirmiausiai susidūrę su nukentėjusiu nuo nusikaltimų asmeniu – tai sveikatos priežiūros įstaigos, Bendrasis pagalbos centras, savivaldybių administracijos, socialinių paslaugų įstaigos, švietimo įstaigos, bei kitos įstatyme numatytos įstaigos, suinteresuotos nukentėjusio asmens gynyba – ikiteisminio tyrimo įstaigos, prokuratūra ar prokuroras, teismai, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos, – patikslina R. Gražulienė.

Nukentėjusiuoju laikomas fizinis asmuo, dėl nusikalstamos veikos patyręs fizinę, turtinę ar moralinę žalą arba dėl nusikalstamos veikos mirusio asmens šeimos narys bei artimas giminaitis, dėl minėto asmens mirties patyręs fizinę, turtinę ar moralinę žalą. Į pagalbos tarnybą asmuo gali kreiptis neatsižvelgiant į tai, ar nukentėjęs asmuo ar jo teisėtas atstovas pateikė policijai, teismui ar kitai kompetentingai valstybės ar savivaldybės institucijai skundą, pareiškimą ar pranešimą dėl nusikalstamos veikos.

Nukentėjusiems teikiama visapusiška pagalba

Pagalbos tarnybos „Ištrūk iš spąstų“ vadovė pasakoja, kad privati ir konfidenciali nemokama pagalba nukentėjusiems asmenims teikiama atsižvelgiant į kiekvieno besikreipiančiojo individualius poreikius bei esamą situaciją. Tarnybos konsultantų komandą sudaro gerai išmanantys savo darbą specialistai – aukštąjį magistro išsilavinimą, reikiamus įgūdžius bei patirtį sukaupę teisininkai, psichologai, socialiniai darbuotojai.

„Nukentėjusiems nuo nusikalstamos veikos asmenims stengiamės užtikrinti paramą kiekviename žingsnyje – nuo reikiamos informacijos suteikimo iki psichologinės ir fizinės pagalbos – jo palydėjimo į sveikatos priežiūros ar kitas institucijas“,– sako R. Gražulienė.

Pagalbos tarnybos „Ištrūk iš spąstų“ komanda teikia informaciją apie nukentėjusių asmenų teises ir jas užtikrinti padedančias institucijas, įstaigas ir organizacijas, teikiančias socialines

paslaugas, sveikatos priežiūros įstaigų teikiamas paslaugas, galimybę baudžiamojo proceso metu pateikti kompetentingai institucijai skundą dėl nusikalstamos veikos, nuo kurios jis nukentėjo, apie baudžiamajame procese kompetentingas institucijas ir jų teikiamą pagalbą. Esant poreikiui, pagalbos tarnyba organizuoja nukentėjusių asmenų, kuriems reikia saugios vietos, laikiną apgyvendinimą. Nukentėjusio asmens prašymu organizuoja jo palydėjimą į kitas įstaigas ir organizacijas; teikia emocinę ir (ar) psichologinę pagalbą.

Pataria nedelsti ir kreiptis pagalbos kuo greičiau

R. Gražulienė atkreipia dėmesį, kad net ir tais atvejais, kuomet dėl nusikalstamos veikos nėra patirta reikšminga materialinė ar fizinė žala, nukentėjusiems neretai prireikia psichologinės pagalbos, mat stebėtas ar patirtas nusikaltimas neišvengiamai sukrečia ir palieka pėdsakus – nerimą, baimę, besitęsiančius neigiamus emocinius išgyvenimus.

„Dažnai stipriausias nusikaltimo poveikis yra susijęs su išgyvenama psichologine krize, besitęsiančiu stresu ar net potrauminiu streso sutrikimu. Todėl labai svarbu, kad asmenys, patyrę fizinę, turtinę ir (ar) moralinę žalą, kreiptųsi pagalbos kuo greičiau po įvykio“, – sako pagalbos tarnybos vadovė.

„Ištrūk iš spąstų“ pagalbos komanda nukentėjusiems nuo nusikalstamų veikų teikia ne tik kontaktiniu būdu Alytuje esančiose patalpose, bet ir nuotoliu, konsultuodama telefonu, elektroniniu paštu, kitomis ryšių priemonėmis, kurios priimtinos nukentėjusiam asmeniui ir pagalbos tarnybai, todėl pagalba yra prieinama asmenims, nukentėjusiems nuo nusikalstamos veikos, esantiems visuose Lietuvos miestuose.

Jeigu nukentėjote nuo nusikaltimo ir patyrėte fizinę, turtinę ir (ar) neturtinę (moralinę) žalą – kreipkitės į pagalbos tarnybą MB „Ištrūk iš spąstų“. telefonu +37067001812 arba el. paštu pagalbostarnybaistruk@gmail.com Jums priklauso nemokama konsultacinė, psichologinė, teisinė ir kitokia pagalba, atsižvelgiant į individualius jūsų poreikius.

Daugiau informacijos rasite pagalbanukentejusiems.lt

Straipsnis parengtas pagalbos tarnybos MB „Ištrūk iš spąstų' užsakymu, apmokėtas Valstybės biudžeto lėšomis, skirtomis pagalbos tarnybai akredituotai pagalbai nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims teikti.