STEAM centras, skirtas visiems ir kiekvienam

Visai neseniai atšventęs savo pirmąjį gimtadienį, Marijampolės kolegijoje įsikūręs STEAM centras jau gali pasidžiaugti įgyvendinęs daugiau nei 200 užsiėmimų moderniose centro laboratorijose ir pakvietęs įvairiose veiklose sudalyvauti daugiau nei 3000 moksleivių. Tai puiki pradžia siekiant vieno pagrindinių centro tikslų – skatinti jaunąją kartą tapti inovacijų diegėjais bei ateities kūrėjais.

„Atvyksta mokiniai iš Marijampolės apskrities, Vilkaviškio, Kazlų Rūdos, Kalvarijos. STEAM centras siūlo įvairaus amžiaus moksleiviams pritaikytas veiklas, tačiau įdomius užsiėmimus galime pasiūlyti ir patiems mažiausiems, ikimokyklinio amžiaus vaikams", – pasakoja Živilė Myru, Marijampolės STEAM centro direktorė.

STEAM atviros prieigos centrai kviečia ugdyti kitaip

Centre vykstantys STEAM ugdymo užsiėmimai – tai galimybė moksleiviams užtvirtinti bei pagerinti turimus įgūdžius mokslo, technologijų, inžinerijos, meno, matematikos mokslų srityse, pasitelkiant naujausias technologijas bei inovatyvią įrangą.

Su centro teikiamomis galimybės susipažinti atvykstančios bei reguliariai jau sugrįžtančios moksleivių grupės neleidžia suabejoti, kad čia nuolatos vyksta skatinantys tirti, eksperimentuoti ir kurti užsiėmimai. Pastarieji naudingi ne tik naujų patirčių ieškantiems moksleiviams, bet ir juos ugdantiems pedagogams, mat teorines žinias perkelti į realybę, labiau skatina moksleivių įsitraukimą.

„Moksleiviai mūsų centre turi platesnes bei didesnes galimybes praktiškai išbandyti visas veiklas kūrybinių medijų, mechatronikos ir gamtamokslinėje laboratorijose. Pastebime, kad į įdomias veiklas įsitraukę moksleiviai yra atviresni, drąsiau save išreiškia per eksperimentus ir bandymus, nesidrovi klausti ir prašyti jiems padedančių pedagogų pagalbos. Tokia veikla moksleiviams leidžia įgyti daugiau praktinių įgūdžių, kurie ateityje bus tikrai naudingi", – sako Ž. Myru.

Bene daugiausiai dėmesio ir mokinių susidomėjimo STEAM centre sulaukia Kūrybiškumo ir medijų laboratorija, kurioje moksleiviai gali modeliuoti 3D objektus, kurti skaitmeninius stilizuotus piešinius, vaizdo klipus bei užsiimti daugybe kitų įdomių ir įtraukiančių veiklų.

Mokinius su Marijampolės STEAM centro suteikiamomis galimybėmis plėsti savo žinias supažindinantys metodininkai Gintaras Misiurevičius ir Artūras Lazauskas vieningai tikina – praktinės veiklos mokinius itin domina ir įtraukia, leidžia atrasti naujus pomėgius ir individualius talentus.

STEAM centro Kūrybiškumo ir medijų laboratorijoje hologramas kūrę moksleiviai sako, kad laikas dirbant su išmaniomis programomis prabėgo labai greitai, o rezultatai ir stebino, ir džiugino.

Tuo tarpu robotikos laboratorijoje taip pat netrūko emocijų – čia vaikai kūrė vaikščiojančius, žybsinčius ir kitus gebėjimus demonstruojančius robotus, kurių kiekvienas buvo savaip unikalus ir išskirtinis. Moksleiviai neslepia – kūrybiniame procese teko įveikti ne vieną iššūkį, tačiau su nelengva užduotimi susitvarkyti pavyko visiems, o kitas bandymas, be abejonės, bus dar sklandesnis.

STEAM centrai padeda ugdyti moksleivius visoje Lietuvoje

STEAM ugdymas – integralus, į kompleksišką tikrovės reiškinių pažinimą, pritaikymą ir problemų sprendimą kreipiantis mokinių gebėjimų ugdymas gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, menų ir matematikos srityse.

Marijampolės STEAM centras – tik dalis bendro STEAM centrų tinklo visoje Lietuvoje. Praėjusiais metais duris atvėrė 7 regioniniai centrai: Alytuje, Marijampolėje, Panevėžyje, Šiauliuose, Tauragėje, Telšiuose, Utenoje. Šiuose centruose įkurtos standartizuotos laboratorijos: biologijos–chemijos, fizikos–inžinerijos, robotikos–IT bei specializuotos, kiekvieno regiono poreikius atitinkančios, laboratorijos. Marijampolės regioninio STEAM centro išskirtinumas – Kūrybiškumo ir medijų laboratorija.

STEAM ugdymo plėtra ir mokymosi aplinkos, skatinančios mokinių kūrybiškumą ir gebėjimą kurti ar pritaikyti technologijas praktikoje, prieinamumas yra skatinami ES fondų finansuojamomis priemonėmis.