„Per pastaruosius kelis metus įgyvendinome du projektus, leidusius Palangos kurortą paversti dar patrauklesniu turistams visais metų laikais. Pastebime, kad aktyvusis turistinis sezonas Palangoje po truputį ilgėja. Tai rodo, kad Palanga turistams tampa vis patrauklesnė ne tik vasarą, bet ir šaltuoju metų laiku", – sako Palangos turizmo informacijos centro (TIC) direktorė Rasa Kmitienė.

Palanga vakar ir šiandien

Vienas pagrindinių pastaruoju metu Palangoje įgyvendintų projektų – „Kultūrinis turizmas", kuriuo buvo sukurta vieninga turizmo paslaugų sistema Baltijos jūros regiono kurortuose, leidžianti jiems pristatyti savo kultūrinį ir istorinį paveldą ir taip pritraukti daugiau vietos ir užsienio turistų. „Sukūrėme turistinį maršrutą „Palanga vakar ir šiandien", kuris supažindina miesto svečius bei lankytojus su kurorto istorija ir raida. Maršrutas skirtas įvairioms amžiaus grupėms ir leidžia vienos kelionės metu ne tik aplankyti šiandieninį Palangos kurortą, bet ir pakeliauti laiko mašina. Palangos turizmo informacijos centre lankytojai gali pamatyti 3D edukacinį filmą, kuriame pasitelkiant animuotus vaizdus, kurorto istorija pristatoma per svarbiausius miesto raidą reprezentuojančius objektus, o svečiai susipažįsta su turtinga kurorto istorija", – pasakoja R. Kmitienė.

Tokiu pat pavadinimu TIC veikia ir interaktyvi foto paroda, kuri reprezentatyviai perteikia Palangos istorinio ir kultūrinio paveldo unikalumą bei atskleidžia svarbiausius kurorto raidos laikotarpius: istoriją iki XIX a. pr., Grafų Tiškevičių valdymo laikotarpį, tarpukarį, sovietmetį ir dabartinius laikus.

Aldo Kazlausko nuotr.

Ši paroda lankytojams suteikia galimybę paklaidžioti po istorinę Palangą ir pasižvalgyti šiuolaikiškame pamėgtame kurorte. TIC direktorė pastebi, kad ši paroda itin patraukli mažiesiems lankytojams, mat visus parodoje esančius eksponatus galima liesti, o dėliojant magnetus išrinkti ir vėl sudėti nuotraukų dėliones. Be šių inovacijų TIC galima apžiūrėti ir istorinių nuotraukų ekspoziciją. Čia veikia foto būdelė, kurioje lankytojai gali susikurti ir iš karto gauti pagamintas unikalias retro nuotraukas, žaisti interaktyvius žaidimus, dalyvauti viktorinose ir kituose nuotaikinguose žaidimuose.

Patobulinta ir Palangos miesto turizmo informacijos ženklinimo sistema – kurorto teritorijoje įrengta 10 stacionarių informacinių stendų, žyminčių lankomus objektus ir padedančių dar geriau pažinti miesto istoriją.

Kviečia ir arčiau susipažinti su gintaru

Pasakodama apie svarbius Palangos kurorto pokyčius, R. Kmitienė išskiria ir „Gintaro kranto" projektą, kurio metu buvo sukurtas turistinis maršrutas, dedikuotas pajūrio pasididžiavimui gintarui. Kartu su šiuo projektu buvo pristatytas ne tik unikalus maršrutas, bet ir atnaujintos TIC patalpos.

„Savo svečius supažindiname su gintaro istorija ir siūlome pakeliauti ne tik po pačią Palangą, bet ir nuvykti iki Kuršių nerijos. Atnaujinome ir TIC patalpas – pritaikėme jas patogesniam lankytojų ir svečių apsilankymui. Leidiniai, interaktyvios paslaugos ir daugybė kitų veiklų laukia mūsų centre. Norint viską pamatyti bei išbandyti visas TIC siūlomas paslaugas ir pramogas, gali prireikti ir pusdienio", – tikina pašnekovė.

Aldo Kazlausko nuotr.

Norintys geriau pažinti Palangą, TIC centre gali pasinaudoti info terminalais – virtualiai keliauti po miestą ir jo apylinkes, susiplanuoti maršrutą, dalyvauti viktorinose.

„Norime pritraukti turistus ne tik į patį miestą, bet ir į turizmo informacijos centrą. Mūsų tikslas – suteikti žmonėms veiklos net tada, kai už lango prastesni orai. Vietoje to, kad tuščiai leistumėte laiką, siūlome turiningą ir įdomų laisvalaikį Palangoje", – sako R. Kmitienė.

Veiklų netrūks ir gamtoje

Jei oro sąlygos leidžia, šaltuoju sezonu pažinti Palangą pašnekovė kviečia ir gryname ore, o geriausių maršrutų siūlo ieškote TIC internetiniame puslapyje http://www.visit-palanga.lt/ arba atvykus į vietą.

„Esame parengę ne vieną maršrutą ir sužymėję vietas, kurias tiesiog būtina aplankyti. Tokie leidiniai, kuriuos mes tarsi receptus ruošiame miesto svečiams, yra skirti visiems ir jais galima pasinaudoti nepriklausomai nuo metų laiko", – teigia Palangos TIC direktorė.

Aldo Kazlausko nuotr.

Palangos kurorto žemėlapyje galite rasti sužymėtus turistinius objektus, pramogines vietas, muziejus bei kitas lankytinas vietas, sveikatingumo ir reabilitacijos centrus, sanatorijas, viešbučius, kuriuose galima apsistoti.

Jei dar svarstote, ar šią žiemą verta aplankyti Palangą, dvejones stumkite į šalį – jau nuo gruodžio 1 d. miestas, pasak R. Kmitienės, primena kalėdinę pasaką, kuri laukia kiekvieno.

„Čia gamta susilieja su kultūra. Ne veltui mūsų šūkis – „Išsirink, ką myli". Palanga – tai kurortas, kuriame kiekvienas gali rasti tai, kas jam labiausiai patinka", – sako pašnekovė.