Odos apsauginė finkcija stiprėja vaikui augant

„Kūdikio odos negalėtume lyginti su naujai įsigytos prekės pakuote. Pastaroji yra visiškai užbaigtas, funkcionalus daiktas, o štai oda, iš pradžių itin plona ir jautri, per pirmuosius kūdikio gyvenimo metus sparčiai bręsta, storėja – stiprėja ir jos apsauginės savybės. Šiuo laikotarpiu, o ir šiek tiek vėliau, iki kol mažyliui sukanka treji metai, jo odos priežiūrai reikėtų papildomo dėmesio ir specialių priemonių", – sako gydytoja dr. Indrė Plėštytė-Būtienė.

Anot jos, vaikų odos lipidų sluoksnis yra labai trapus, tad ji linkusi greitai sausėti, odos mikrobiota, arba organizmui naudinga mikroorganizmų ekosistema, irgi dar nėra visiškai susiformavusi. Vaikų oda sausėja būtent dėl apsauginio sluoksnio nebuvimo (sparčiai garuojant vandeniui), o štai suaugusiųjų oda sausėja dėl bendros organizmo dehidratacijos, senėjimo proceso. Atsižvelgiant į mažų vaikų ir suaugusiųjų odos skirtumus, nevienodos yra ir jai skirtos priežiūros priemonės.

„Suaugusiesiems gaminama produkcija labiau skirta odos maitinimui, o vaikų – labiau apsaugoti. O kadangi yra skirtingi tikslai, skiriasi ir priežiūros priemonių sudėtis. Be to, vaikų oda gerokai jautriau reaguoja į priemonėse esančias medžiagas, tad jiems skirtoje produkcijoje tam tikrų medžiagų koncentracija turi būti gerokai mažesnė. Kvapą ir spalvą odos priežiūros priemonėms suteikiančios medžiagos, konservantai, agresyvios cheminės medžiagos, gali ne tik pažeisti mažų vaikų odą, bet ir pro odą patekti į jų organizmo vidų. Tai gali sukelti alergiją ar kitų nepageidaujamų reiškinių. Vadinasi, naudodami prausiklius, kremus ir kitas priemones vaikų odos priežiūrai turėtume būti itin atidūs", – aiškina medikė.

Pataria vengti priemonių su kvapikliais ir dažikliais

Gydytoja primena, kad vaikų oda yra gerokai jautresnė nei suaugusiųjų. Todėl vaikiško kremo sudėtyje geriausia būtų išvengti papildomų ir tiesioginės naudos neduodančių komponentų.

Dr. Indrės Plėštytės- Būtienės teigimu, atidžiai turėtume rinktis ir vaikams prausti skirtus prausiklius bei vengti muilo. „Naudojant muilą, pažeidžiamas apsauginis vaikų odos lipidinis sluoksnis, kuris ir taip yra labai menkas – muilas dar labiau išsausina odą. Be to, plaunant netinkamomis priemonėmis odą, pažeidžiama odos mikrobiota, todėl dažniau gali pasireikšti uždegiminės odos ligos. Kuo grubesnis prausiklis ar kita priemonė, ar, pavyzdžiui, oda trinama muilu, tuo didesnė tikimybė mikroskopiniams įtrūkimams odoje susidaryti, o tai gali lemti odos infekcijos išsivystymą.

Mažų vaikų odos savybės: kuo ji kitokia nei suaugusiųjų?

  • Kūdikio oda dar tik bręsta. Be to, naujagimio odai gali turėti įtakos ir motinos organizmo hormonų svyravimai nėštumo metu. Nenustebkite, kad pirmaisiais dviem kūdikio gyvenimo mėnesiais, net jei jo oda ir visiškai sveika, negalėsite pasidžiaugti ypač gražia jos spalva ar lygiu, švelniu paviršiumi. Kūdikio oda gali būti dėmėta, išberta naujagimio spuogais, o galva padengta varškę ar vašką primenančiomis apnašomis – verniksu, kuris ją saugojo nėštumo laikotarpiu. Kaip ir pati oda, jos apsauginė funkcija dar nėra visiškai išsivysčiusi.
  • Kūdikio oda yra itin plona ir pralaidi. Ji net iki 5 kartų plonesnė nei suaugusiųjų oda – netgi galime matyti pro ją prasišviečiant kraujagysles. Be to, dėl šios savybės ji linkusi greitai išsausėti. Dėl didelio pralaidumo kūdiki oda sparčiai sugeria drėgmę bei nėra pajėgi apsaugoti organizmo nuo aplinkoje esančių cheminių elementų poveikio. Tai yra ir viena iš sauskelnių zonos sudirginimo priežasčių. Vengiant išsausėjimo, kūdikius patariama maudyti ne dažniau nei tris kartus per savaitę, o išmaudžius patepti specialiu vaikišku drėkinamuoju aliejumi ar kremu.
  • Kūdikio oda yra labai jautri. Ji net 3 kartus jautresnė nei suaugusiųjų ir gali būti veikiama tiek drėgmės pertekliaus, tiek ir ją sausinančios, džiovinančios aplinkos. Prireiks šiek tiek laiko, kol susiformuos apsauginis odos barjeras. Kol jo nėra, kūdikio odos priežiūrai nenaudokime priemonių su stiprų poveikį turinčiomis cheminėmis medžiagomis. Pasirūpinkime kūdikio oda, esant žvarbiam orui – atšiaurus vėjas ją gali labai greitai nugairinti, tai gali paskatinti uždegiminius procesus.
  • Mažų vaikų odoje – mažiau melanino. Melaninas – rudos spalvos pigmentas, apsaugantis odą nuo ultravioletinių spindulių. Dėl to tiesioginis saulės spindulių poveikis gali turėti itin neigiamą poveikį mažo vaiko odai. Venkite kūdikį laikyti saulėje iki kol jam sukaks 6 mėnesiai.


Vaikų gydytoja, be kita ko, pastebi, kad kremų, skirtų kūdikiams ir mažiems vaikams, nėra tiek daug, kiek galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Vieni jų skirti atopiškai odai, kitų sudėtyje yra įvairių cheminių junginių, kurie nėra būtini – kvapiklių, dažiklių ar konservantų. Dėl to „Mama, aš sergu" klinika inicijavo projektą, kurio užduotis – kartu su mokslininkais sukurti vaikų odos priežiūrai skirtą produktų liniją „Mama, aš esu".