El. tapatybės patvirtinimas el. parašo priemone

Pavyzdžiui, teikiate paslaugą, kur reikalinga, kad klientas save identifikuotų. Automatiškai iškyla klausimas, kuris tapatybės patvirtinimo būdas būtų saugiausias bei patogiausias ir jums, ir naudotojui? Technologijoms tobulėjant šviesos greičiu, prisijungimas su naudotojo vardu ir slaptažodžiu turėtų kuo giliau grimzti užmarštin. Ir papasakosime, kodėl.

Turbūt nieko nebenustebinsime, kad slaptažodžiai vis dar yra kritinė tema kalbant apie įmonės saugumą. Naudotojai naudojasi galybe skirtingų įrankių, programų, internetinių svetainių, kurių kiekviena reikalauja susikurti unikalų slaptažodį. Tačiau juos visus, tokius skirtingus, sudėtingus, unikalius, sunku sekti ir atsiminti. Dažnas, apimtas impulsyvumo, skubėjimo bei neatidumo nepagalvoja apie jo duomenims kylančias grėsmes – pasiduoda pagundai susikurti nesudėtingą slaptažodį, naudoti visur tokį patį arba užsirašyti ant pirmo po ranka pasitaikiusio lapelio. Toks požiūris yra labai ydingas. Internetiniai įsilaužėliai tobulėja, todėl keisti savo įpročius metas ir verslams.

Niekas nenori prisiminti šimto skirtingų slaptažodžių. O juo labiau juos visus pamiršti. Todėl rinkitės elektroninį tapatybės patvirtinimą naudojantis elektroniniu parašu – reikės atsiminti tik kelias skaičių kombinacijas ir duomenys bus kur kas saugesni.

„Smart-ID" ir „Mobile-ID" yra ne tik saugesnis, bet ir patogesnis bei greitesnis būdas patvirtinti savo tapatybę. Juo disponuoti galite tik jūs, nes elektroninis parašas yra tiesiogiai susietas su jūsų mobiliuoju įrenginiu. Tai reiškia, kad internetinis sukčius, norėdamas pavogti jūsų duomenis, pirmiausia turės pavogti jūsų telefoną, į jį įsilaužti ir tada dar atspėti, kokiais slaptažodžiais apsaugojote savo elektroninį parašą. Skamba kaip raketų mokslas, tiesa?

Kvalifikuotas elektroninis parašas

Elektroninio parašo panaudojimo galimybės neišsemiamos – juo galite ne tik prisijungti prie savo banko sąskaitos ar valstybinių įstaigų portalų, bet ir pasirašinėti dokumentus. Dokumentai pasirašomi itin greitai, saugiai ir tausojant resursus, todėl verslai, naudodami tokį dokumentų pasirašymo būdą, yra išmanūs ir tvarūs. Kad pasirašytumėte vienokį ar kitokį dokumentą, taip pat turėsite tiesiog suvesti savo kelių skaičių kombinaciją. Ir viskas – kišenėje rašiklio ieškoti neteks, o ir kelionės pas suinteresuotas šalis išvengsite – viską galėsite atlikti nuotoliniu būdu.

Domantas Puslys (Dokobit nuotrauka)

Nors Lietuvoje turime net keturias el. parašo priemones, dauguma renkasi „Mobile-ID" ir „Smart-ID" programėlę. „Mobile-ID" yra išduodamas jūsų mobilaus ryšio paslaugų teikėjo. Norėdami jį naudoti, turite nuvykti į fizinį saloną, kuriame dažniausiai sumokėsite simbolinį įjungimo mokestį ir įsipareigosite kasmėnesiniam mokesčiui. O štai „Smart-ID" įsidiegti galite ir patys, nuotoliniu būdu ir tai jums nieko nekainuos. Tik atkreipkite dėmesį – programėle el. pasirašymui galite naudotis, turėdami aukštesnio lygmens paskyrą – „Smart-ID kvalifikuotas elektroninis parašas". Elektroniniu parašu gali naudotis fiziniai, pilnamečiai asmenys.

Jau minėjome, kad dokumentus pasirašinėti ir surinkti interesuotų šalių parašus galima elektroninėje erdvėje. Tai palengvins visų pasirašinėjimo patirtį, sutaupys pinigų, laiko, žmogiškųjų išteklių ir, be abejo, bus tausojama gamta. Dokumentus pasirašyti elektroniniu parašu galima tam skirtose platformose. Pavyzdžiui, tokią paslaugą siūlo elektroniniu parašu paremtų sprendimų teikėjas „Dokobit". Dokumentų pasirašymas „Dokobit" portale yra saugus, atitinka „eIDAS" reglamento standartus, kurie užtikrina el. parašų galiojimą visose ES šalyse. Pasirašysite ar surinksite parašus čia vos keliais paspaudimais – nereikės niekam nieko siųsti, spausdinti, skenuoti ar kitaip gaišti savo brangų laiką.

Kvalifikuotas elektroninis spaudas

Turbūt visiems puikiai žinoma, kas yra fizinis spaudas ir kam jis naudojamas. Anksčiau jis buvo gaminamas iš vaško, suodžių ar tušo, tačiau tai jau istorija. Į organizacijų kasdienius procesus užtikrintu žingsniu atkeliauja elektroninis spaudas.

El. spaudas yra praktiškai tas pats, kas fizinis, tiesiog suteikiamas tik juridiniams asmenimis ir, žinoma, yra pasiekiamas skaitmeninėje formoje. Svarbu pažymėti ir tai, kad juridinio asmens dokumentus galima tvirtinti el. spaudu, kuris nepriklauso konkrečiam asmeniui organizacijoje. El. spaudai dažniausiai naudojami užtikrinti jautrios informacijos vientisumą ir autentiškumą (pvz., mokesčių ataskaitos, asmens sveikatos informacija), norint užtikrinti skaitmeninių dokumentų kilmę ir vientisumą (pvz., skenuotus ar planšetėje ranka pasirašytus dokumentus), antspauduoti automatiškai generuotus dokumentus (pvz., el. sąskaitas faktūras, sąskaitų išrašus, išrašus iš duomenų bazių), siekiant automatizuoti veiklos procesus sistemoms automatiškai patikrinant gautą el. spaudu patvirtintą informaciją.

Lygiai taip pat kaip dokumentų pasirašymas elektroniniu parašu, elektroninis spaudas yra saugesnis ir tvaresnis dokumentų tvirtinimo būdas. El. spaude yra toks pat autentiškumo, vientisumo ir nepaneigiamumo lygis kaip ir el. paraše. Dėl šių savybių el. spaudai yra svarbus komponentas mažinant sukčiavimą. „Pavyzdžiui, automatiškai formuojami dokumentai dažnai gali tapti klastočių taikiniu: šiais laikais nesunku suklastoti sąskaitą, į ją įrašant kitą banko sąskaitos numerį, ir išsiųsti ją dieną prieš tikram paslaugų teikėjui siunčiant sąskaitą. Tai taip pat aktualu bet kokiam kitam dokumentui, kuris nekuriamas žmogaus. El. spaudas šiuo atveju padeda išvengti neteisėtų veiksmų, nes jis patvirtina, kad dokumentą parengė ir atsiuntė konkreti įmonė", – pasakoja el. parašu paremtų sprendimų teikėjo „Dokobit" pardavimų komandos Lietuvoje vadovas Domantas Puslys.

Organizacijos, nusprendusios saugiai skaitmenizuoti savo kasdienius ir daug resursų pareikalaujančius procesus, išlošia daugiau laiko pačių paslaugų ar produktų vystymui, klientų aptarnavimui, įvaizdžio kūrimui ir ne tik. Žengdami koja kojon su technologijomis ir diegdami saugiausius rinkoje esančius įrankius, apsišarvuojame pranašumu prieš konkurentus ir džiaugiamės didėjančiu laimingų klientų ratu. Saugokime ne tik savo fizinę, bet ir internetinę sveikatą.