Alytaus STEAM atviros prieigos centras skirtas ne tik Alytaus miesto ir rajono savivaldybės, bet ir Lazdijų, Varėnos rajonų, Druskininkų savivaldybių gimnazijų mokiniams bei mokytojams. Alytuje mokiniai gali praktiškai susipažinti su gamtos, technologijų, inžinerijos, matematikos mokslų dėsniais ir naujausiais išradimais, savarankiškai eksperimentuoti ir kurti keturiose laboratorijose. Centre formuojama nauja inovacijų kultūra, populiarinamas mokslas, auginami būsimieji tyrėjai.

Alytaus STEAM atvirosios prieigos centro vedėja Valė Zdanavičienė džiaugiasi aktyviu mokinių bei mokytojų domėjimusi centro siūlomomis veiklomis ir galimybe su gausiu iš skirtingų Lietuvos miestų atvykusių moksleivių būriu paminėti kol kas nedidelį, tačiau išties reikšmingą centro gimtadienį. Anot centro vedėjos, moksleiviai jau spėjo atrasti formalias ir edukacines STEAM centro veiklas, čia gilina žinias ir leidžia laiką po pamokų neformaliojo vaikų švietimo (NVŠ) būrelių užsiėmimuose.

STEAM atviros prieigos centrai apjungia visą Lietuvą

STEAM atviros prieigos centras – tai modernių technologijų telkinys, kuriame, bendradarbiaujant mokslininkams, savivaldybėms, verslininkams, sudaromos sąlygos mokiniams per pamokas ar po jų atlikti eksperimentinius tyrimus, konstruoti, modeliuoti, susipažinti su mokslo inovacijomis.

STEAM centrų tikslas – kuo anksčiau sudominti moksleivius inžineriniu, gamtamoksliniu ugdymu, o mokytojams atverti galimybes plačiau panaudoti skaitmenines bei kitokias priemones, laisvi kurti ir ugdyti moksleivius, skatinant jų žingeidumą bei plečiant domėjimosi sričių ratą.

Atviros prieigos centrų tinklą Lietuvoje sudaro septyni regioniniai ir kuriami trys metodiniai STEAM centrai. STEAM centrams steigti Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skyrė ES paramos lėšų. Savo lėšomis taip pat prisideda savivaldybės, mokslo įstaigos ir partneriai.

Kiekviename iš septynių regioninių centrų įrengtos biologijos-chemijos, fizikos-inžinerijos ar robotikos-IT laboratorijos, taip pat po specializuotą laboratoriją, atsižvelgiant į regiono poreikius. Alytus pasirinko maisto technologijų, kulinarinio meno ir sveikatinimo STEAM specializuotas laboratorijas.

Gimtadienio renginyje netrūko įdomių veiklų

Centrą nuo atidarymo jau aplankė beveik 6 tūkst. lankytojų – pagal formalias, edukacines, neformalias vaikų ir suaugusiųjų švietimo programas, sulaukta ir užsieniečių moksleivių.

Vienerių metų Alytaus STEAM centro renginyje dalyvavęs Alytaus kolegijos direktorius Sigitas Naruševičius didžiuojasi regioniniu atvirosios prieigos centru ir ko teikiamomis naudomis bei galimybėmis visai akademinei bendruomenei – tiek čia besilankantiems ir naujoves išbandantiems moksleiviams, tiek ugdymo specialistams.

„Džiaugiamės, kad mūsų STEAM centras švenčia jau vienerių metų gimtadienį ir matome konkrečius rezultatus. Žmogus visuomet yra laimingas, kai turi galimybę daryti, kurti ir galiausiai pamatyti apčiuopiamus rezultatus", – sako S. Naruševičius.

Pasiklausę įdomių pranešimų apie inžinerijos ir technologijų pramonę, taip pat jaunimo galimybes Europoje, mokiniai buvo suskirstyti grupelėmis ir palydėti į skirtingas laboratorijas, kuriose jų laukė praktinės užduotys.

Nuo pat STEAM centro atidarymo įvairiose ugdymo veiklose dalyvaujantis moksleivis Matas tikino besidžiaugiantys galimybe lankytis STEAM atvirosios prieigos centre ir tobulinti savo žinias, o pirmą kartą į centrą užsukęs jo kolega neslėpė susidomėjimo: „Dirbame su naujomis programomis ir įranga, tad išties labai įdomu. Nors tai ir pirmas, bet tikrai ne paskutinis kartas, kai čia lankausi", – sakė pašnekovas.

STEAM ugdymo plėtra ir mokymosi aplinkos, skatinančios mokinių kūrybiškumą ir gebėjimą kurti ar pritaikyti technologijas praktikoje, prieinamumas yra skatinami ES fondų finansuojamomis priemonėmis.