Į šiuos ir į dalį kitų susijusių klausimų gali atsakyti mūsų kasdieniai riešo kompanionai – išmanieji laikrodžiai. Vieni tiksliau, kiti prasčiau, treti greičiau. Išmaniųjų laikrodžių pasiūla – milžiniška. Yra laikrodžiai sporto mėgėjams ir profesionalams – dažnai masyvūs, grubių formų, labai atsparūs aplinkos veiksniams, su galybe treniruočių pasirinkimų. Kiti – elegantiškesni, panašūs į įprastus laikrodžius, tinkantys prie kasdienių ir oficialesnių drabužių. Juose dažniausiai rasime populiariausias treniruotes ir pagrindinius sveikatos matavimo būdus, tačiau jie, visų pirma,– puošmena.

Ir yra vienas laikrodis, kuris, mano nuomone, dar neturi savo kategorijos. Šį kartą išmėginau naująjį „HUAWEI WATCH D" – naująjį sveikatos vadovą ant riešo, ir štai ką aš supratau. Apie viską iš eilės.

Dizainas

Pirmiausia, tai klasikinis išmaniojo laikrodžio dizainas. Stačiakampis suapvalintais kampais, šone – du patogūs mygtukai, priekyje – ryškus ir didelis, 1,64" AMOLED ekranas. Informacijos ekrane daug, bet vietos jai užtenka ir matoma ji puikiai. Žodžiu, ir prie kostiumo, ir prie sportinių marškinėlių.

Huawei Watch D

Kraujospūdžio matavimas

Ties čia klasika baigiasi ir prasideda įdomioji dalis, o ją pradėsiu nuo dirželio, kuris... prisipučia. Taip, „HUAWEI WATCH D" yra pirmasis gamintojo laikrodis, tiksliai matuojantis kraujospūdį. Vidinėje laikrodžio dirželio dalyje yra dviejų sluoksnių ergonomiškos oro pagalvėlės, kurias pučia laikrodžio korpuse įmontuota mini pompa. Dirželiui prisipūtus, lenkto safyro nugarėlė geriau priglunda prie riešo ir padeda aštuoniems PD1 jutikliams pasiekti medicininio lygio tikslumo. Tai patvirtina ir visi reikalingi sertifikatai Lietuvoje bei Europoje.

Beje, puiki žinia užuomaršoms: jeigu turite kasdien pasimatuoti kraujospūdį, bet pamirštate, jums tai primins „HUAWEI WATCH D" išmanioji priminimų funkcija. Beje, norint taisyklingai pasiruošti matavimui (atsisėsti, prie krūtinės priglausti vieną ranką ir t.t.), visiškai nebūtina prisiminti, kaip tai daryti. Instrukcija vaizduojama laikrodžio ekrane.

Huawei Watch D

Elektrokardiograma

Apatiniame laikrodžio mygtuke įmontuotas specialus jutiklis, kuris atlieka elektrokardiogramos (EKG) analizę. Tiesiog prilieskite ir 30 sekundžių palaikykite nuspaudę mygtuką „HEALTH" ir rezultatai pasirodys ekrane.

Nuolat patiriantiems stresą, laikrodis, įvertinęs širdies ritmo kintamumą, pasiūlys nusiraminti atliekant kelis kvėpavimo pratimus.

Nepertraukiamas sveikatos stebėjimas

Niekur nedingo ir mums labiau įprastos funkcijos, tokios kaip nepertraukiamas 24 valandų širdies ritmo stebėjimas, deguonies kiekio kraujyje matavimas, miego kokybės analizė. Taip pat šiame laikrodyje rasime ir odos temperatūros matavimo funkciją, kuri jus perspės odos temperatūrai neįprastai pasikeitus.

Funkcijos sportuojantiems

Nereikia manyti, kad „HUAWEI WATCH D" skirtas tik širdies ligų turintiems ir itin širdies sveikata besirūpinantiems. Laikrodyje yra daugiau nei 70 įvairių sporto treniruočių, įskaitant bėgimą, važiavimą dviračiu, šokinėjimą per šokdynę, irklavimą ir kt. Iš jų aš sporto klube išbandžiau vos kelias, duomenys skaičiuojami labai tiksliai. Beje, laikrodžio dirželis patogus, sporto klube aš jo praktiškai nejaučiau. Bėgimo, ėjimo ir kitų treniruočių lauke metu tiksliai vietai nustatyti naudojami palydovo duomenys, todėl įveiktas atstumas maksimaliai tikslus.

Apskritai, aš maniau, kad su šiuo dirželiu laikrodis bus nepritaikytas vandens sportui, bet pasirodo anaiptol. Atsparumas vandeniui ir dulkėms čia IP68, o laikrodžio funkcijos padės stebėti savo plaukimo treniruočių rezultatus, t.y., visiškai taip, kaip įprastuose išmaniuosiuose laikrodžiuose, jeigu galima taip sakyti.

Huawei Watch D

Be to, kaip ir daugelyje kitų laikrodžių, taip ir „HUAWEI WATCH D" praneš apie naujas žinutes ir skambučius, parodys orų prognozę, suvibruos ryte kai reikės keltis, padės rasti kažkur padėtą telefoną, leis valdyti muziką ir kt. Visos šios funkcijos labai naudingos, tačiau tapo visiška norma, ir jų atskirai minėti, manau, net neverta.

Autonomija

Galiausiai tai, kas dažnai mane erzina – įrenginio autonomija – nesvarbu ar tai laikrodis, ar telefonas, ar kompiuteris. Išmanieji įrenginiai turi būti pagalbininkais, o ne galvos skausmu „kur čia juos įkrovus". Dėl šito galiu ir aš, ir jūs miegoti ramiai: „HUAWEI WATCH D" vieno įkrovimo užteks 7 dienoms net ir kiekvieną dieną tikrinantis kraujospūdį. O ir pats krovimas bevielis, paprastas ir patogus.

Huawei Watch D

Apibendrinimas

Panašu, kad „HUAWEI WATCH D" taip ir nepriskirsiu nei klasikinių, nei sportinių išmaniųjų laikrodžių kategorijai. Neutralus dizainas puikiai tinka ir darbe, ir sporto salėje. Tikslaus kraujospūdžio ir EKG matavimo funkcijos šiam laikrodžiui suteikia stiprų konkurencinį pranašumą prieš bet kurį kitą laikrodį, įprastas užduotis taip pat atlieka puikiai. Be to, jame yra absoliučiai visos populiariausios sporto šakos, taip pat ir vandens sportas. Dažnai krauti neteks, autonomija puiki, ekranas ryškus, juo mėgausis ir jaunas, ir senas.

Jeigu jums rūpi jūsų ar jūsų artimųjų širdies sveikata, tai panašu, kad „HUAWEI WATCH D" yra vienas paprasčiausių būdų ją stebėti. O ir po egle tilps.