Sukūrė unikalią gamybos technologiją

2006 m. įsikūręs NaMuk klasteris buria net 30 inovatyvių įmonių, kurios, padedamos mokslo, kuria palankesnius sveikatai produktus. Klasteris aktyviai dalijasi žiniomis su savo nariais, o ypač daug dėmesio skiriama startuolių augimui ir mokslininkų ugdymui.

„Visas įmones vienija mokslas ir jo atveriamos galimybės. Verslai į klasterį ateina dėl žinių ir dėl to, kad mokslas jiems padeda sukurti naują produktą ar technologiją, išspręsti vieną ar kitą technologinę problemą", – teigia klasterio, kurio 7 proc. narių yra mokslo įstaigos, koordinatorė Vaidė Sakalauskienė.

Viena iš šio klasterių narių – prieš 1,5 m. prisijungusi ir narystės naudą jau spėjusi pajausti MB „Kulagenas". Startuolis vysto inovatyvią technologiją, kurios dėka gyvulinės kilmės žemės ūkio atliekos, tokios kaip kaulai ar kremzlės, perdirbamos į aukštos pridėtinės vertės sultinį. Pasak įmonės direktorės Mildos Savickaitės, šis gaminys yra itin maistingas, lengvai įsisavinimas, be to, jo sudėtyje yra trys žmogaus organizmui svarbiausi baltymo kalogeno tipai. Jie stiprina kaulus, dantis, plaukus, sąnarius, be to, yra naudingi odai ir žarnyno veiklai.

„Ilgo virimo sultinys yra puikus papildas organizmui ir patogus vartoti, pavyzdžiui, sportuojant ar keliaujant į darbą. Be to, dirbdami su mokslininkų komanda tobuliname ne tik produkto gamybos technologiją, bet ir siekiame išgryninti geriausias jo maistines ir skonio savybes", – apie išskirtinį gaminį pasakoja M. Savickaitė.

MB „Kulagenas" sukurta švaistymą mažinanti technologija padeda tvarkytis ir su aplinkos apsaugos problemomis. Kasmet vien ES išmetama daugiau nei 20 mln. tonų gyvulinės kilmės atliekų. Šiuo metu, gamindama naujus produktus įmonė naudoja žaliavas iš Norvegijos, tačiau jau netolimoje ateityje tikisi gamybai pasitelkti Lietuvoje susidarančias atliekas.

Partnerystės ir už Lietuvos ribų

Per dvejus darbo metus MB „Kulagenas" jau spėjo pelnyti ne vieną įvertinimą. Įmonės gaminamas produktas gavo lietuviškąjį patentą, taip pat laukia Europos patento. Neseniai Europos patentų biuras nustatė, kad startuolis atitinka visus pagrindinius patentui gauti reikalingus kriterijus – inovatyvumo, naujumo ir pramoninio pritaikomumo.

Pasak M. Savickaitės, prireikė nueiti ilgą kelią, kol puoselėtą idėją pavyko paversti realiais produktais. „Dvejus metus nuosekliai dirbome, atlikome visus reikalingus tyrimus, produktą išbandėme su 100 vartotojų. Nors mūsų pajėgumai dar nėra dideli, tačiau veiklą vystome dviem kryptimis: siekiame didinti gamybos apimtis ir paleisti techninę produkcijos partiją Lietuvos rinkoje", – teigia pašnekovė. Ji priduria, kad sėkmingai įgyvendinus pirmuosius uždavinius, MB „Kulagenas" savo veiklą planuoja vystyti ir užsienyje.

Viena iš tokių įmonę dominančių rinkų yra Didžioji Britanija. Šioje šalyje startuolis dalyvavo ir Reading bei Kembridžo universitetuose surengtame EIT FAN akceleratoriuje. „Ypač nustebino universitetų profesionalumas inovacijų komercializacijos srityje, infrastruktūra ir bendradarbiavimas su pasaulyje žinomais verslais. Šiuo metu jau dirbame su mentoriais iš dviejų labai gerai žinomų Didžiosios Britanijos įmonių", – kalba M. Savickaitė. Ji džiaugiasi, kad iš 1000 atrankoje dalyvavusių įmonių pakliuvo tarp 10, vykusių į mokomąsias sesijas ir interaktyvius užsiėmimus su patyrusiais ekspertais.

Šiais metais į Didžiąją Britaniją MB „Kulageno" komanda keliavo ir su kolegomis iš klasterio NaMuk. Jie prisistatė Londone vykusioje, vienoje svarbiausių tarptautinių maisto ir gėrimų parodų IFE 2022. Joje su inovatyviausiais startuoliais kasmet susipažįsta daugiau nei 30 tūkst. lankytojų. M. Savickaitė sako, kad dalį kelionės išlaidų finansavo klasteris. Tad narystė NaMuk įmonei padeda plėsti veiklą, megzti kontaktus ir ieškoti naujų tarptautinių rinkų.

Bendradarbiavimas – atveria naujas perspektyvas

Pasak MB „Kulagenas" vadovės, NaMuk nariai pasiruošę vienas kitam padėti, bendradarbiauti ir dalintis žiniomis Kaip klasterio narį, startuolį pasiekia visa aktualiausia informacija apie paramos priemones, organizuojamas programas, išvykas ar renginius.

„Verslui reikia bendruomeniškumo jausmo ir mokytis bendradarbiauti. Be to, klasteriuose įmonės gali dalintis patirtimis, reikalingomis gaminiams komercializuoti. Tai ypač svarbu, jei norime, kad mokslininkų sukurti produktai neliktų stalčiuose, o būtų įgyvendinti", – dėsto pašnekovė, pabrėžianti, jog klasteriai reprezentuoja šalį tarptautinėje arenoje.

Jai pritaria ir NaMuk koordinatorė V. Sakalauskienė, teigianti, kad klasteris nuolat ieško būdų, kaip kelti narių kompetencijas. „Į klasterį vis pakviečiame lektorius, kurie atneša žinių apie rinkas, veterinarinius reikalavimus ar finansavimo galimybes. Dažnai tiesiog patys klasterio nariai pasidalina savo patirtimi ir tai būna geriausios, savo kailiu patirtos pamokos.

Būdami kartu, klasterio nariai įgijo vienas kito pasitikėjimą ir kuria naujus projektus bei produktus. Drauge dirbant lengviau gimsta inovacijos, paprasčiau pažinti rinkas, sutaupoma perkant žaliavas. Be to, visos klasterio įmonės savo veiklą orientuoja į tai, kad žmogaus organizmui naudingas maistas būtų ne tik skanus, bet ir sveikas", – mintimis dalijasi klasterio, jau spėjusio įkurti fizinę parduotuvę „Maisto namukas" Kaune ir e-parduotuvę maistonamukas.lt, koordinatorė.

Neabejoja narystės klasteryje nauda

V. Sakalauskienė pažymi, kad su mokslo pagalba sukurti inovatyvūs produktai yra konkurencingesni. „Labai džiaugiamės, kad turime galimybes auginti startuolius. Kasmet į klasterį įsijungia 3–5 startuoliai, kuriuose iniciatyvus ir sumanus jaunimas įžvelgia maisto srities galimybes ir kituose sektoriuose. Klasterio nariai ir jų tiek kartu, tiek atskirai kurti produktai yra ne kartą apdovanoti Lietuvos ir tarptautinėse parodose."

Viena iš tokių įmonių – 2020 m. įsikūrusi MB „Mokslo ekstraktai", užsiimanti mokslinių tyrimų ir eksperimentine (MTEP) veikla. Įmonė kuria naujus žemės ūkio ir maisto srities produktus su augaliniais ekstraktais. Komanda džiaugiasi pirmuoju sėkmingai komercializuotu žemės ūkiui skirtu augalinių ekstraktų produktu, kuris sustiprina augalus ir taip padeda ūkininkams išauginti kokybišką derlių išvengiant augalų ligų. Tyrimus tęsianti įmonė ateityje panašų produktą tikisi pritaikyti ir maisto bei medicinos srityse.

MB „Mokslo ekstraktai" atstovė dr. Lina Dėnė pasakoja, kad 2021 m. prisijungti prie NaMuk įmonę paskatino noras pristatyti save, savo veiklą ir sukurtą produktą dar platesnei auditorijai. „Narystė klasteryje mums suteikė galimybę būti pastebėtiems bei dalyvauti didelio masto renginiuose, kur galbūt nebūtume galėję sudalyvauti vieni. Klasteryje prasiplečia kontaktų ratas, o bendradarbiaujant su kitais nariais gimsta naujos idėjos, įskaitant produktų pritaikymą dar neišbandytose srityse", – narystės klasteryje pliusus vardija mokslininkė

Klasterio nariai aktyviai įsitraukia į įvairias projektines veiklas. Pavyzdžiui, dalyvaudami INTERREG programoje, dalis jų tapo žinomi Skandinavijoje, Taivane bei sulaukia kvietimų dalyvauti šių šalių projektuose ir konferencijose.

Tarptautinės patirties semiasi ir dar viena MTEP veikla užsiimanti NaMuk narė MB „Biofita". Pasak įmonės vadovės dr. Aistės Balčiūnaitienės, klasteris suteikia visas tobulėjimui reikalingas kompetencijas. Todėl ji tiki, kad ateityje įmonė veiklą išplės ir už Lietuvos ribų.

„Klasteris atveria kelius į įvairius renginius, kuriuose galime save parodyti. Taip pat turi mums ypač svarbų platų kontaktų tinklą. Galimybė dirbti su profesionalais iš įvairių šalių padeda dar labiau praplėsti akiratį", – kalba visuose MTEP veiklos etapuose sprendimus farmacijos ir medicinos pramonei siūlančios įmonės atstovė.

Kas laukia ateityje?

Siekdamas atverti kuo daugiau galimybių savo nariams, NaMuk dalyvauja įvairiose programose bei projektuose, tarp kurių ir Inovacijų agentūros vykdomas Inovacijų tinklaveikos skatinimas ir plėtra (InoLink). V. Sakalauskienės teigimu, šis projektas suteikė puikią progą stiprini gebėjimus vystant naujas iniciatyvas, plėtojant tarpsektorinį bendradarbiavimą bei ieškant partnerių.

Anot Inovacijų agentūros koordinuojamo projekto InoLink vadovo Prano Senapėdžio, per kelerius metus prie projekto buvo prisijungę apie 30 Lietuvos klasterių. Klientai daugiausiai dėkoja už verslo misijas, renginius ir ekspertines konsultacijas, kurios padeda iš šono įsivertinti savo klasterio inovacijų, tarptautinės plėtros ir bendros infrastruktūros kūrimo strategiją. Toks stimulas ypač reikalingas pradedantiesiems, nes jų tobulėjimas vyksta eksponentiniu greičiu, kai yra iš ko mokytis ir gauti paramos.

Su šia nuomone sutinkanti V. Sakalauskienė taip pat teigia, kad nors kiekviena įmonė yra unikali, tačiau susijungdamos į klasterį jos gali tapti dar stipresnės. „Nereikia bijoti įsitraukti į naują struktūrą, tokią kaip klasteris. Ypatingai tai svarbu mažiesiems verslams, kuriems dalyvauti vieniems rinkoje yra nelengva. Būdami kartu, sutelkę veiklas, žinias ir infrastruktūrą jie gali lengviau įsitvirtinti rinkose, gauti informaciją apie jas, mažinti išlaidas, didinti savo žinomumą, pristatyti savo produktus ir atrasti naujas nišas.

„Todėl mūsų klasteris ir toliau turi planų plėsti tarptautinius ryšius, didinti narių skaičių, inicijuoti naujus projektus ir šviesti visuomenę apie sveiką maistą ir mitybą", – teigia NaMuk koordinatorė.

Projektą „Inovacijų tinklaveikos skatinimas ir plėtra (InoLink)" koordinuoja Inovacijų agentūra. Projektas skatina įmonių jungimąsi į klasterius, didina klasterių brandą, skatina jų augimą ir tarptautinį bendradarbiavimą. Projekto partneris – Lietuvos inovacijų centras (LIC). Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.