Seborėjinis dermatitas – tai lėtinis ir pasikartojantis odos uždegimas, kuriam būdingi simptomai dažniausiai pasireiškia specifinėse, daugiau riebalinių liaukų turinčiose kūno vietose: ant skalpo (plaukuotoji galvos odos dalis), veido, krūtinės ir nugaros. Įdomu tai, kad daugeliui gerai pažįstamos ir įprastai skambančios galvos pleiskanos – taip pat lengva seborėjinio dermatito forma.

„Liga atsiranda dėl perteklinių odos riebalų, kurie sukelia Malassezia mielių dauginimąsi. Dėl šių mielių ant žmogaus odos pasirodo netaisyklingos formos paraudimai, padengti riebiomis, nelipniomis pleiskanomis", – pasakoja gydytoja dermatovenerologė Sandra Bytautienė.

Uždegiminė liga, kuria serga net naujagimiai

Seborėjinis dermatitas nesirenka pagal amžių ar lytį: juo serga brandaus amžiaus vyrai ir moterys, paaugliai ir net naujagimiai, kuriuos ši uždegiminė odos liga lydi gana dažnai. Gydytoja pastebi, kad paauglystės laikotarpiu ligą išprovokuoja ar jos paūmėjimus neretai paskatina hormonų pokyčiai organizme bei stresas, vyresniame amžiuje – gretutinės ligos ir vartojami vaistai. Visais atvejais neigiamos įtakos odos būklei turi žalingi įpročiai.

Priklausomai nuo sergančiojo amžiaus, gali skirtis ir ligai būdingi simptomai. Naujagimiams dažniau būdingas paraudimas ir riebaluotos geltonos pleiskanos galvos, veido ir odos, kuri liečiasi su sauskelnėmis, srityse. Suaugusiems būdingas odos paraudimas, blizgios, it riebaluotos odos pleiskanos, galvos odos pleiskanojimas, lengvas niežulys ir traškios geltonos paraudusių akių vokų apnašos.

Liga nepavojinga, tačiau varginanti

Seborėjinis dermatitas nėra progresuojanti ir sudėtingas komplikacijas sukelianti liga. Vis tik sergančiuosius ji vargina tiek fiziškai, tiek emociškai. Nepatrauklus estetinis odos vaizdas matomose vietose turi neigiamos įtakos sergančiojo gyvenimo kokybei – neretai dėl seborėjinio dermatito gėda lankytis pas kirpėją, baseiną ar kitose vietose, kuriose tenka atidengti pažeistą odą.

Sandra Bytautienė

„Sergančiuosius vargina ir odos niežėjimo, deginimo pojūtis. Suaugusieji norą kasytis gali kontroliuoti, o štai kūdikių odos būkle tikrai būtina atidžiai rūpintis, mat nevalingai kasantis gali atsirasti žaizdos, kurios atvers kelius infekcijoms", – perspėja gydytoja.

Norint užkirsti kelią ligos paūmėjimui, svarbiausia sumažinti ligą provokuojančius veiksnius – mažinti patiriamo streso lygį ir ieškoti veiksmingų atsipalaidavimo būdų, vengti aštrių maisto produktų, atsisakyti žalingų įpročių, jei gausiai prakaituojate – pasitikrinti skydliaukės veiklą ar ieškoti kitų galimų medicininių priežasčių.

Ypatingas dėmesys – odos higienai ir priežiūrai

„Sergant šia liga, ypatingą dėmesį reikėtų skirti nuolatiniam odos drėkinimui, kasdienei veido, kūno ir galvos odos higienai naudoti tik švelnias, būtent seborėjinio dermatito varginamai odai skirtas dermatologines kosmetikos priemones, kurios įprastai būna pažymėtos raidėmis „DS", – pataria S. Bytautienė.

Seborėjinis dermatitas gali būti gydomas ir vaistais, todėl pastebėjusius pirmuosius šios ligos požymius, geriausia kreiptis į gydytoją dermatovenerologą, kuris apžiūrės odą ir parinks ne tik jūsų odai pritaikytą kosmetiką, bet esant poreikiui paskirs ir tinkamiausias gydymo priemones – priešgrybelinius ir priešuždegiminius vaistus.

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad seborėjinis dermatitas – pasikartoti linkusi liga, todėl norint pasiekti pastebimų rezultatų, kasdienėje rutinoje būtina laikytis nuoseklaus odos priežiūros plano.

„Dažnai pacientai tikisi, kad užteks kelias savaites pagerti vaistus ir problema visiems laikams išsispręs. Deja, iššauktas vienų ar kitų priežasčių, seborėjinis dermatitas neretai sugrįžta, todėl savo pacientams primenu – ši liga yra jūsų gyvenimo palydovas ir turite išmokti su ja susitaikyti bei ją kontroliuoti", – sako gydytoja dermatovenerologė S. Bytautienė.

Išsamiau apie seborėjinį dermatitą ir odos priežiūrą susipažinkite čia.