Kava turi ne tik teikti malonumą, bet ir būti draugiška aplinkai, – tokiu požiūriu vadovaujasi „Paulig" – vienas didžiausių kavos gamintojų pasaulyje, namams ir verslui tiekiantis tik pojūčius pažadinančią tvarią kavą.

„Organic" (ekologiško gaminio), „Fairtrade" (sąžiningos prekybos) ir UTZ sertifikatai yra puikus būdas sužinoti, ar jūsų kavos puodelis paruoštas atsakingai, o kavos augintojas už tai gavo sąžiningą atlygį. Tuo jau 15 metų rūpinasi „Paulig". Per šiuos metus kompanija padėjo išsaugoti daugiau nei 100 tūkst. nykstančių kavos ūkių, o nuo 2019 m. perka aukščiausios kokybės kavos pupeles tik iš atsakingų augintojų, mažina anglies dvideginio (CO2) pėdsaką aplinkoje ir iš kavos tirščių išgauna žaliąją energiją.

„Jau dabar kone pusė „Paulig" pakuotėms naudojamų medžiagų yra organinės kilmės, perdirbamos. Jas gaminant, į aplinką išmetama dešimtadaliu mažiau CO2 nei gaminant tradicines pakuotes. Planuojama, kad iki 2025 m. visos „Paulig" kavos pakuotės bus pagamintos tik iš perdirbamų žaliavų", – apie kompanijos etiką ir atsakomybę kalba marketingo vadovas Valdas Šidla

Iš tvarių ūkių – į aplinkai draugiškas skrudyklas

Bendradarbiaudama su kavos eksportuotojais, kitais kavos gamintojais bei partneriais, tvarios partnerystės programas „Paulig" vykdo 12-oje šalių: nuo Pietų ir Centrinės Amerikos iki Afrikos. Šios programos supažindina vietos ūkininkus su verslumo ir bendradarbiavimo strategijomis, apmoko efektyvaus ūkininkavimo.

Gamintojui tai taip pat leidžia geriau pažinti kavos augintojus. Tad sertifikuotos arba per partnerystės projektus atkeliaujančios kavos kilmė yra lengvai atsekama. Dažnai – net iki konkretaus mažo šeimos kavos ūkio. Galimybė atsekti kavos kelią nuo pat jo iki jau paruoštos kavos puodelio yra viena iš tvarumo sudedamųjų dalių.

Tačiau nuo kavamedžio nuskintų žalių pupelių skonis visiškai neprimena mums įprasto kavos skonio. Todėl vienas svarbiausių gardžios kavos gaminimo etapų – skrudinimas. Jo metu atsiskleidžia pupelėje glūdintys skoniai ir aromatai. „Paulig" skrudyklos yra neutralios anglies požiūriu (angl. „carbon neutral") arba energijos resursus naudoja tik iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

„Mūsų skrudykla šalia Helsinkio esančiame Vuosaryje, iš kurios kava atkeliauja ir į Lietuvą, yra viena taupiausiai elektros energiją naudojančių kavos skrudyklų pasaulyje. Kavos skrudinimui čia naudojamos biodujos", – pasakoja direktorius Mindaugas Čalka.

Nuo kavamedžio iki puodelio – su mažesniu pėdsaku aplinkai

Laimingos pupelės kelionė nuo kavamedžio tropikuose iki puodelio kiekvienuose namuose – labai ilga. Kuo greičiau jos atgabenamos į Europoje įkurtas skrudyklas, tuo šviežesnės bus skrudinimo metu – skirtumą gali pajusti kiekvienas gardžios kavos mėgėjas.

„Paulig" svarbu, kad šis kelias būtų kuo greitesnis ir įveiktas su kuo mažesniu šiltnamio efektą sukeliančių CO2 dujų kiekiu. Tam užtikrinti kompanija ėmėsi konkrečių veiksmų: iš Helsinkio į Baltijos šalis daugiau nei 500 „Paulig" kavą kasmet vežančių sunkvežimių yra varomi kuru, gaunamu iš atsinaujinančių išteklių.

„Perėjimas nuo iškastinės kilmės dyzelino iki dyzelino, gaunamo iš atsinaujinančių išteklių, ženkliai mažina „Paulig" vežamų krovinių anglies pėdsaką, lyginant su pėdsaku, sukuriamu naudojant iškastinės kilmės dyzeliną. Iki 2030 m. siekiame mūsų verslo operacijų metu išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį sumažinti 80 proc.", – sako direktorius Mindaugas Čalka.

Kava švaresnei planetai

Kartu su partneriais „Paulig" vykdomos partnerystės programos svarbios ne tik užtikrinant tvarų kavos pupelės kelią iki garuojančio puodelio. Jos sprendžia ir kavos ūkininkų problemas: padeda mažinti klimato kaitos poveikį derliui bei užtikrina didesnes pajamas pragyvenimui.

Programos padeda vystytis ir ištisoms bendruomenėms, pagerina jų gyvenimo kokybę. Kosta Rikoje „Paulig" kartu su eksporto kompanija ištyrė geriamojo vandens kokybę, o Nikaragvoje atnaujino mokyklą San Jose De La Luz mieste ir padėjo apsirūpinti švariu geriamu vandeniu.

Kartu, toks kasdienis dalykas kaip kava, gali būti panaudota ne kartą. Štai kavos tirščiai – puiki žaliava žaliajai energijai gaminti. „Paulig" penkerius metus Vilniuje ir Kaune rinko kavos tirščius ir perdirbo juos partnerio „Green Genius" valdomose biodujų jėgainėse. Vien pernai surinkta beveik 19 tonų tirščių, iš kurių pagaminta 9500 kW žaliosios energijos.

„Žaliąją energiją skyrėme įvairiems objektams, renginiams apšviesti. Taip pat apmokėjome Alytaus ir Utenos vaikų dienos centrų elektros sąnaudas visiems metams. Sutaupytas lėšas dienos centrai galėjo skirti įvairiems vaikų laisvalaikio užsiėmimams", – apie „Paulig" tvarumo iniciatyvas kalba marketingo vadovas Valdas Šidla.