Anksčiau jau spėjęs padirbėti „Lidl" parduotuvėje, į prekybos tinklo logistikos centrą Kauno rajone, Ramučiuose, Mantas atvyko norėdamas įgyvendinti seną svajonę – savo akimis iš arti pamatyti svarbiausius procesus. Dar nespėjęs įžengti į vidų, žinomas vyras neslėpė nuostabos pamatęs erdvią parkavimo aikštelę su BMW markės automobiliais.

„Nebloga motyvacinė priemonė vadovams", – juokėsi Mantas, spausdamas ranką prekybos tinklo Logistikos skyriaus vadovui Simui.

Sandėlis, kurį įsimylėtų perfekcionistai

Vos pravėręs logistikos centro duris, Mantas apsirengė uniformą ir leidosi į ekskursiją po patalpas. Čia atvyksta prekės iš įvairiausių šalių. Tikrinama jų kokybė, kiekis ir užtikrinama, kad visos prekės būtų saugios vartojimui.

Pirmoji stotelė – vadinamoji bloko zona. Tikri tvarkos entuziastai čia jaustųsi kaip žuvys vandenyje: taisyklingai pagal spalvas surikiuotos dėžės atrodo kaip tikslus architekto brėžinys. Pamatęs nepriekaištingą tvarką, švarą itin mėgstantis Mantas stebėjosi – švaru taip, kad nebūtų baisu suvalgyti ir ant žemės nukritusios picos gabaliuką.

Tikrino obuolių saldumą

Kita stotelė – vaisių ir daržovių zona.. Nors patalpoje – viso labo 14 °C, veiksmas čia virte verda: tvirtai laikydami elektrinių sandėlio vežimėlių vairus, vienas po kito dūzgia darbuotojai. Vėsi temperatūra, paaiškina "Lidl Lietuva" Logistikos skyriaus vadovas, reikalinga siekiant užtikrinti geriausią vaisių ir daržovių kokybę.

Vaisių ir daržovių kokybę sandėlyje tikrinantis Rolandas Urbas Mantui prisipažino – šis darbas išties sudėtingas, mat tenka dirbti su šviežiais produktais. Jų tinkamumą prekybai svarbu vertinti pasitelkiant visas jusles: skonį, kvapą ir lytėjimą. O kokybės užtikrinimui naudojami ir specialūs įrankiai.

Nieko nelaukęs, Mantas į vieną ranką čiupo obuolį, į kitą – įrankį, padedantį išmatuoti cukraus koncentraciją vaisiuose. Obuolys, kaip paaiškino Rolandas, turi dvi puses: saldžiąją ir rūgščiąją. Cukraus matavimo prietaisas parodė, kad rūgščiojoje obuolio pusėje cukraus koncentracija siekė 14,5 proc. pagal Brikso skalę. Saldžiojoje pusėje šis skaičius viršijo 15. Obuolys laikomas saldžiu nuo 9, tad į „Lidl" parduotuvių lentynas keliauja itin saldūs obuoliai.

Kartą per savaitę sandėlyje vykdoma ir detali vaisių bei daržovių patikra. Jeigu randami neatitikimai pagal nustatytą „Lidl" kokybės standartą, tiekėjas apie tai iš karto informuojamas.

Prieš sėdant prie vairo – mokymai ir egzaminas

Ko labiausiai per visą darbo dieną laukė Mantas? Žinoma, galimybės sėsti prie vairo. Tad tikrai džiaugėsi patekęs į instruktorės Rositos rankas, kuri apmoko naujokus pirmąją jų darbo dieną ir instruktuoja, kaip naudotis vienu pagrindiniu sandėlio darbo įrankiu – elektriniu vežimėliu. Tačiau ne viskas taip paprasta: prieš tai reikia išlaikyti Rositos parengtą egzaminą ir su palečių pakrautu vežimėliu sandėlyje išraižius aštuonetus, tiesia linija sugrįžti į vietą.

Į rankas vikriai čiupęs vairą ir sulaikęs kvapą, Mantas egzaminą išlaikė be didesnių sunkumų. Galbūt dėl to, kad Rosita buvo jam išties gailestinga ir leido sukinėtis sandėlyje, kuriame nebuvo jokių šoninių kliūčių.

Susipažino su Lidija ir pumpavo bicepsus

Išlaikęs egzaminą, Mantas ėmėsi komplektuoti prekes. Prie ausų prisitvirtino ausines, prie lūpų – mikrofoną, o į rankas čiupo Lidiją – nediduką aparatą, maloniu moterišku balsu diktuojantį užsakymą. Jį vyras nesunkiai pakartojo: „HR2, 2014157, kontrolinis skaičius 14, pristatymo data, ketvirta eilė: 61,66, 67 vietos, penkta eilė – penkta vieta. Važiuoju!"

„Mantas yra tikrai gabus mokinys. Vertiname kiekvieną, atėjusį pas mus dirbti. Stengiamės suteikti jam kuo daugiau jaukumo ir šilumos, elgtis kaip lygus su lygiu. Išmokti dirbtigalima itin greitai. Čia nėra nieko itin sudėtingo, tereikia tik noro irmotyvacijos", – pastebėjo Rosita.

Susikalbėti su Lidija Mantui sekėsi lengvai, o štai komplektavimo subtilybių dar teko pasipraktikuoti: jis buvo pamokytas prekes ant palečių pradėti krauti nuo krašto, antraip kroviniai pasvirs kaip Pizos bokštas. Kraudamas prekes, Mantas atpažino ir tai, ką pats perka „Lidl" parduotuvėse: ekologišką aliejų ir pieną be laktozės. O kraudamas cukrų, žinomas vyras nepamiršo pamankštinti pečių juostos ir rankų raumenų. Užpumpavus bicepsus, atėjo laikas pietų pertraukai.

Po sočių pietų – metas poilsiui

Regis, pusė darbo dienos ir nauji įspūdžiai Manto nei kiek neišvargino: į modernią poilsio zoną jis įskriejo legendine Maiklo Džeksono „mėnulio eisena". Pamatęs, kad jaukioje virtuvėjejo laukia pietūs, Mantas mikliai atsisveikino su Lidija.

Žinomas vyras jautėsi kaip namuose: užsiplikė imbierinės arbatos, sukirto pilną lėkštę pietų.

Pasistiprinus, turėtų būti metas grįžti prie darbų, tačiau tik ne šiandien ir tik ne „Lidl". Tad Mantas buvo palydėtas į poilsio zoną, kur nusispyrė batus ir įkrito į minkštutėlį, rankas ir kojas apglėbiantį masažo krėslą. Tik atsipalaidavęs jis suprato, kiek daug įtampos kaupė jo pečiai.

Po viso kūno masažo, Simas Mantą pasitiko rankose laikydamas didžiulį naujoko pasveikinimo rinkinį, kuris įteikiamas visiems naujiems darbuotojams. Jame supakuotos saldžios ir tvarios dovanos: vaisiai, šokoladas, aksesuarai sportui, daugkartinio naudojimo puodelis, gertuvė ir daugkartiniai maišeliai sveriamiems produktams.

Kaip įvardijo Mantas, tokias dovanas premjerai Lietuvoje dovanoja tik olimpiniams čempionams. Ir netrukus surimtėjo: „Daugkartinio naudojimo maišelius rekomenduoju įsigyti visiems. Neterškite aplinkos ir nenaudokite plastiko ten, kur jo nereikia."

Paskutinė užduotis – pas meškiukus

Pavalgęs, pailsėjęs ir apdovanotas, Mantas įsirangė į tvirtą šiltą rūbą: jo prireiks darbuojantis šaldytuve, kur spengia -25 °C žvarba. Čia vienu metu turi būti mažiausiai du žmonės, o ilgiausiai išbūti leidžiama 1,5 valandos. Po tiek laiko reikalinga bent 15 minučių, pilnai apmokama pertrauka. Dirbantiems šaltyje „Lidl" parduotuvėse atlyginimas apskaičiuojamas dar ir papildomu tarifu.

Besidarbuodami kolegos aptarė ir karjeros galimybes. Galimybės kilti karjeros laiptaisvadovu, pasak Simo, „Lidl" atviros kiekvienam: „Jeigu tik žmogus nori. Darbuotojų našumas ir iniciatyvos svarstomos kasmet. Žiūrime, kaip jie reaguoja į užduotis, ir per metinius karjeros pokalbius tai aptariame. Darbuotojai turi galimybę taptigrupės vadovais, vadovų asistentais, taip pat jie gali persikvalifikuoti iš komplektuotojo į krautuvo vairuotoją. Turime pavyzdžių, kaip nuo komplektuotojų darbuotojai tampa grupės vadovais, vėliau – skyrių ar departamentų vadovais."

Čia pat netruko praeiti ir 1,5 valandos. Galima būtų vėl pulti į masažinį krėslą, tačiau darbo diena Mantui šiandien jau baigta. „Pietus gavau, masažą gavau, šalčio terapiją gavau. SPA, o ne darbas", – darbo „Lidl Lietuva" logistikos centre įspūdžiais dalijosi žinomas aktorius.

„Lidl Lietuva" šiuo metu dirba beveik 2,8 tūkst. darbuotojų. Lietuvoje iš viso veikia 65 prekybos tinklo parduotuvės 26-uose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse ir Nemenčinėje.