Nors Lietuva sparčiai žengia į priekį darbuotojų saugos ir sveikatos srityje, tobulėti dar tikrai turime kur, ypač profesinės sveikatos sferoje, – pastebi „SDG" Konsultacijų departamento profesinės sveikatos vyriausioji specialistė Agnė Stonkevičiūtė.

„Teisės aktai reikalauja, kad tam tikrose srityse veikiančiose įmonėse dirbtų darbuotojų saugos ir sveikatos specialistai, profesinės sveikatos specialistai, tačiau toli gražu ne visi paiso šių reikalavimų. Nemažai kalbama apie darbuotojų saugą ir sveikatą, organizuojamos įvairios prevencinės programos, tačiau per mažai dėmesio skiriama diskusijoms apie profesinę sveikatą. Taigi šių metų forume kalbėdami apie profesinę riziką, tikimės paskatinti diskusijas apie profesinę sveikatą, kuri apima ne tik fizinę, bet ir emocinę darbuotojų gerovę, prevencines priemones, padedančias išsaugoti darbuotojų sveikatą ir išvengti profesinių ligų", – sako specialistė.

Nors profesinės rizikos įprastai yra suprantamos kaip pavojingos sąlygos darbe, ši sritis – kur kas kompleksiškesnė, apimanti pačius įvairiausius su darbuotojų sveikata bei gerove susijusius aspektus. Kaip teigia A. Stonkevičiūtė, pastaruoju metu stebimos tendencijos nuteikia optimistiškai, mat susidomėjimas šia sritimi auga net ir tų įmonių tarpe, kurioms profesinės sveikatos paslaugos nėra privalomos teisės aktais.

„Kenksmingų rizikos veiksnių yra kiekvienoje darbo vietoje. Pavyzdžiui, ergonomika – sėdimą darbą dirbančiam žmogui gali pradėti mausti kūną, kankinti nuovargis. Tad specialistai, tiek pats darbdavys, turėtų pagalvoti apie priemones, galinčias pagerinti esamą situaciją – galbūt tai tinkamai įrengta darbo vieta, papildomos pertraukėlės ar mankštos. Džiugu, kad supratimas apie profesinę riziką šiai dienai yra kur kas didesnis, nei tai buvo prieš dešimtmetį. Atsakomybę už savo darbuotojus jaučiančios įmonės organizuoja sveikos gyvensenos mokymus, sveikatos stiprinimo programas, imasi kitų veiklų, formuojančių sveikos įmonės kultūrą", – sako A. Stonkevičiūtė.

Kas laukia artėjančiame renginyje?

Įvairius forumus darbo aplinkos tema organizuojančios įmonės „SDG" renginių kalendoriuje forumas „Sauga ir sveikata" užima ypatingą vietą. Tai – didžiausias ir svarbiausias įmonės renginys metuose.

„Pagrindinė „SDG" veikla – įmonių vadovų, personalo, saugos ir sveikatos specialistų konsultavimas saugaus darbo tema. Dirbdami su įmonėmis stebime, kokios temos joms yra aktualiausios, o šiai dienai tai neabejotinai yra profesinės rizikos vertinimas, kuriam artėjančiame renginyje skirsime išties daug dėmesio", – teigia „SDG" Mokymo departamento vadovas Linas Katilius.

Forumas „Sauga ir sveikata 2022" šiais metais žada kaip niekada gausią pranešėjų komandą. Darbuotojų saugos ir sveikatos specialistai, teisininkai, darbo medicinos gydytojai, mokslininkai, personalo ir kitų sričių teoretikai bei praktikai diskutuos apie profesinės rizikos vertinimą bei dalinsis savo įžvalgomis fizinių, ergonominių ir psichosocialinių veiksnių vertinimo srityse.

Renginyje pranešimus skaitys LSMU Aplinkos ir darbo medicinos katedros docentas Paulius Vasilavičius, LSMUL Kauno klinikų darbo medicinos gydytoja, buvusi ilgametė Centrinės darbo medicinos ekspertų komisijos narė Rita Raškevičienė, Lietuvos ergonomikos asociacijos viceprezidentė, su ergonomika susijusių teisės dokumentų tobulinimo komiteto pirmininkė Aušra Stankiuvienė. Renginį moderuos Dviračio žinių peliukai Sūrskis ir Mauzeris.

„Tai bus puikus praktikų, kalbėsiančių apie tai, kaip jie savo įmonėse vertina profesinę riziką, ir teoretikų, pasakosiančių, ką mokslas sako apie darbuotojų profesine sveikatą, derinys. Klausytojai sužinos apie naujausius ir inovatyviausias metodus ir praktikas, kurias galės pritaikyti savo įmonėse", – pasakoja L. Katilius.

Renginio vieta – BLC verslo centras, Kaunas.

Renginio data – lapkričio mėn. 10 d., 9:00 val.

Norintys dalyvauti „Sauga ir sveikata 2022" forume kviečiami užsukti į sdgforumas.lt ir įsigyti bilietą. Dalyvauti renginyje bus galima ne tik gyvai, bet ir nuotoliniu būdu.