Priežastis - nemeilė sau

Anot, Jordano Petersono (Jordan Peterson), žinomo klinikinio psichologo, žmonės savo augintiniais yra linkę rūpintis labiau nei savimi. Gydytojui paskyrus vaistus, trečdalis žmonių jų nė neįsigyja, o pusė visų įsigijusiųjų, juos vartoja ne pagal nurodymus. Bet jeigu veterinaras vaistus išrašo augintiniui, jo gydymas pradedamas nedelsiant. Tad kyla klausimas, kodėl žmonės tokie abejingi sau? J. Petersono nuomone, tai elementari nemeilė sau.

„Išties, žmogus pernelyg dažnai aplaidžiai žiūri į save," - garsiam psichologui pritaria ir SDG Mokymo departamento psichologė-lektorė Eglė Šalkauskienė.

„Tokia jau ta žmogaus psichologija, jis rizikuoja norėdamas save išbandyti, galvoja, kad man tai jau tikrai nieko nenutiks, taip dariau ir nieko neįvyko. Toks mąstymas rodo, kad žmogus nelinkęs rūpintis savimi," - aiškina psichologė ir priduria, kad ne veltui sakoma, kad visos saugos instrukcijos surašytos krauju.

Ignoruojamas net ir savisaugos instinktas

Savisauga žmogui duota ne veltui – kartais pasaulis gali būti pavojingas, bet menamas nepatogumas kartais įveikia net ir įgimtą savisaugos instinktą.

Ne taip seniai Lietuva buvo sukrėsta, kai ugniagesiams gelbėtojams teko atlikti sudėtingą gelbėjimo operaciją. Iš maždaug 6 metrų gylio šulinio jie traukė trijų vyrų kūnus, kurie buvo nusileidę į jį taisyti sugedusį siurblį. Vyrai buvo nusileidę be tinkamų asmens apsaugos priemonių. Šiuo atveju, instrukcijų nepaisymo pasekmės – tragiškos. Šis įvykis pakeitė ne tik trijų jaunų vyrų bei jų artimųjų gyvenimus, bet gali pakeisti ir darbdavio, kuris dėl nelaimingo atsitikimo darbe, gali būti nubaustas bauda arba laisvės atėmimu iki 8 metų.

Pasak, SDG Mokymo departamento psichologės-lektorės Eglės Šalkauskienės, atvykus į įmonę vesti mokymų, vis dar juntama nuostata: „tu turi taip kalbėti, tai kalbėk, mes paklausysime, bet darysime taip, kaip esame įpratę, daug kartų darėm, viskas buvo gerai, vadinasi, taip ir bus".

Per mažai dėmesio prevencijai

Filosofo Sokrato mintis „Sveikata dar ne viskas, bet be sveikatos viskas yra niekas" nepraranda aktualumo visais laikais. Tikėtasi, kad dėl medicinos mokslo pažangos sumažės įvairių ligų paplitimas, tačiau lėtinių ir profesinių ligų statistika nedžiugina. Pokyčiai lėti, nes kol kas daugiau dėmesio skiriama ligų gydymui, o ne jų prevencijai. Lietuvoje raumenų ir kaulų sistemos sutrikimai išlieka labiausiai paplitusia profesine liga dėl kurios nukenčia darbuotojų produktyvumas, o svarbiausia – gyvenimo kokybė. Nugaros ir kaklo skausmas, sąnarių sutrikimai, raumenų traumos, laikinas nedarbingumas – tik dalis visos problemos masto. Problemos, kurios galima išvengti labiau rūpinantis darbuotojų gerove, kuriant sveikatai palankesnes darbo vietas, skatinant sveiką gyvenseną ir daugiau dėmesio skiriant ergonominių bei psichosocialinių rizikos veiksnių valdymui.

Daugiau apie profesinės rizikos vertinimą, saugą darbe ir sveikatą bus galima išgirsti lapkričio 10 d. Kaune, BLC Verslo centre, SDG forume „Sauga ir sveikata 2022". Forume darbuotojų saugos ir sveikatos specialistai, teisininkai, darbo medicinos gydytojai, mokslininkai bei praktikai diskutuos apie profesinės rizikos vertinimą ir prevencines priemones jai mažinti.

Forumo metu bus apdovanota įmonė - nominacijos „Efektyviausia prevencinė priemonė profesinei rizikai šalinti" nugalėtoja. Bilietų ieškokite ir naujienas sekite mūsų svetainėje https://sdgforumas.lt/sauga-ir-sveikata-2022