Produktai, kuriems ne vieta jūsų lėkštėje

Tai, ką valgome ir kokį gyvenimo būdą propaguojame, atsispindi ir mūsų išvaizdoje. Subalansuota mityba – vienas svarbiausių pagalbininkų norint suvaldyti aknę.

Prieš pradedant kovoti su akne, vertėtų peržiūrėti kasdienį savo mitybos racioną ir aiškiai įsivardinti, kokių odą neigiamų produktų suvartojate per daug. Galbūt kai kurių verta apskritai atsisakyti, o kitų, jūsų labai pamėgtų, bent jau sumažinti. Svarbiausia, atrasti balansą, kad naujo mitybos plano pavyktų laikytis ilgą laiką. Jei ryžto ir kantrybės užteks vos mėnesiui, o po to vėl sugrįšite prie nesaikingo pamėgtų produktų vartojimo, problemos išspręsti gali ir nepavykti.

Labiausiai odą neigiamai veikiančių produktų sąrašo priekyje puikuojasi aukštą glikeminį indeksą (GI) turintys produktai, mat jie susiję su insulino sekrecija, dar kitaip vadinama augimo hormonu. Šio hormono dėka odoje formuojasi aknė. Tokių produktų tarpe – ir bulvės, šviesi duona, įvairūs saldūs kepiniai. Neigiamai odą veikia ir alkoholiniai gėrimai, pieno produktai, raudona mėsa.

„Nesaikingai vartojant pieno produktus bei raudoną mėsą, suaktyvinamas ląstelių augimo procesas, turintis neigiamos įtakos odos sveikatai ir grožiui. Raudoną mėsą keiskite žuvimi, juk tai – riebiųjų rūgščių gausus baltymų ir geležies šaltinis. Vietoje įprasto pieno rinkitės augalinio pieno alternatyvas – jų šiais laikais tikrai gausu",– pataria dietologas.

Specialistas atkreipia dėmesį, kad neretai problema slypi ne pačiuose maisto produktuose, o jų paruošime. Juk net ir itin sveiku produktu laikomą žuvį galima iškepti riebaluose. „Pasitaiko atvejų, kuomet pacientas sakosi valgęs vištieną ir bulves, o paaiškėja, kad lėkštėje buvo keptas Kijevo kotletas ir bulvių košė. Tad svarbu ne tik pasirinkti tinkamus produktus, bet ir tinkamai juos paruošti", – sako dietologas.

Pakeitus mitybą, odos pokyčius turėtumėte pamatyti jau po dviejų savaičių, todėl specialistas ragina atidžiai stebėti, kaip kinta odos būklė. Jei vaizdas veidrodyje nekinta, greičiausiai kasdieniame mitybos racione vis dar yra produktų, skatinančių uždegiminius odos procesus ir aknės formavimąsi.

Gydytojas dietologas Edvardas Grišinas

Pavyzdinis meniu kenčiant nuo aknės

Subalansuotas mitybos režimas ir tinkamai parinkti bei pagaminti produktai – kelias link gražesnės ir sveikesnės odos bei geresnės savijautos. Nežinantiems, nuo ko pradėti, tačiau pasiryžusiems imtis pokyčių jau dabar, dietologas E. Grišinas pateikia pavyzdinį dienos meniu.

Pusryčiai:

Pilno grūdo avižų kruopų košė, verdama vandenyje arba augaliniame piene. Košę galima pagardinti maltomis linų sėmenimis, moliūgų sėklomis. Jei norisi saldumo, jo suteikti galima pagardinus košę šaukšteliu naminės uogienės arba cinamono.

Priešpiečiai:

Geriausia priešpiečiams rinktis sveikus užkandžius. Pavyzdžiui, riekę pilno grūdo duonos, kelis gabalėlius liesos paukštienos ir sezonines daržoves. Galite pasimėgauti vaisiai ar sezoninėmis uogomis.

Pietūs:

Orkaitėje keptas maltos žuvies maltinukas, grikiai, gardinti įvairiomis žolelėmis, šviežios ar troškintos daržovės.

Vakarienė:

Puikus pasirinkimas – kiaušinienė, kepta su pievagrybiais, cukinijų ir paprikų griežinėliais. Prie patiekalo tinka salotos su avokadais, burokėliais ir rukola, pašlakstytos alyvuogių aliejumi.

Svarbi ne tik mityba, bet ir kasdienė odos priežiūra

Dietologas pabrėžia – pasirinkti produktai suteikia naudingų medžiagų odai klestėti arba priešingai – sudaro sąlygas odos sudirgimams, spuogelių atsiradimui ar netgi infekcijoms. Todėl svarbu ne tik eliminuoti odai nedraugiškus produktus, bet ir į kasdienės mitybos racioną įtraukti daugiau odai naudingų produktų, turinčių Omega-3 riebiųjų rūgščių, cinko, seleno, vitaminų E ir A.

Svarbu užtikrinti maisto įvairovę ir balansą – tinkamai sureguliuoti baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, iš maisto produktų gauti pakankamą kiekį energijos, vitaminų bei mineralinių medžiagų.

Subalansuota mityba padeda užkirsti kelią aknės progresavimui, tačiau vien to nepakanka. Odai būtina kompleksinė priežiūra, reguliarus tinkamai parinktų odos priežiūros priemonių naudojimas.

Specialiai į aknę linkusios odos priežiūrai skirtas kliniškai patikrintas ir saugias priemones patartina pradėti naudoti pastebėjus pirmuosius spuogelius. Kuo anksčiau pradėsite rūpintis savo oda, tuo lengviau pavyks užkirsti kelią ligos progresavimui.