„Lankiausi teisme pirmą kartą, buvau nukentėjusioji baudžiamojoje byloje prieš mane užpuolusį vyrą. Nuoširdžiai, manyje virė priešiški vienas kitam jausmai: tikrai norėjau pasiekti teisingumą ir užtikrinti, kad mano užpuolikas daugiau niekam nepadarytų žalos, bet tuo pat metu ir nenorėjau visos savo patirties prisiminti, bijojau susitikti akis į akį su kaltinamuoju. Jaučiau daug nerimo, nežinojau kaip su tuo susitvarkyti", – prisimena teismo lankytoja.

Atliktų tyrimų Lietuvos teismuose metu, buvo pastebėta, kad dažnai žmonės atėję į teismą jaučiasi blogai dėl savo teisių ir pareigų neišmanymo ir žmogiško dėmesio trūkumo. Nerimas ir jaudulys atvykus į teismą dažnas reiškinys, tačiau visi jį išgyvename skirtingai, kartais net pradeda drebėti ir rankos, ir balsas. Nežinomybė sukelia dar daugiau streso – žmonės nežino, ko bus klausiami, jaudinasi, kad pamirš kažką svarbaus pasakyti, ar neteisingai supras klausimus. Psichologai teigia, jog patiriamas stresas apklausos metu iš tiesų gali neigiamai paveikti liudytojo gebėjimą tiksliai atsiminti tam tikrus įvykius, žmogui dėl patirto streso net gi gali pasidaryti silpna, ypač jei tenka susitikti su jį nuskriaudusiu kaltinamuoju.

Jau penkerius metus nesaugumo jausmą teismų lankytojams padeda įveikti teismo savanoriai, kurie yra įvairaus amžiaus ir profesijų žmonės, išklausę specialius mokymus, turintys reikiamų žinių. Pagrindinė savanorių misija – padėti žmogui, dalyvaujančiam teismo procese, susiorientuoti teismo aplinkoje, suteikti praktinę informaciją, susijusią su teismo procesu ir jo eiga, supažindinti su liudytojo ar nukentėjusiojo teisėmis bei pareigomis, išklausyti ir padėti teisme pasijausti saugiau ir drąsiau. Nors savanoriai teisinių konsultacijų neteikia, jie gali nukreipti lankytojus į patikimas rankas – priminti, kad kiekvienas turime teisę į nemokamą valstybės garantuojamą teisinę pagalbą. Dažnai savanoriai pataria lankytojams, kaip gauti teismų paslaugas ir neišėjus iš namų per Lietuvos teismų elektroninių paslaugų portalą: https://e.teismas.lt

Akimirksniu pajutau, kad galiu šiuo žmogumi pasitikėti

Savanorystę teismuose paprastai renkasi žmonės, neabejingi kitų skausmui ir norintys padėti, todėl jų pastangos ir suteikiama parama labai vertinama. „Iki šiol negaliu pamiršti tos dienos, kai buvau teisme, apimta nerimo ir nežinomybės. Pamačiusi teismo savanorę, nesijaučiau užtikrinta, kad išdrįsiu užduoti klausimą bei abejojau, kad ji gali man padėti. Tačiau savanorė pasitiko mane su šilta šypsena ir man iškart pasidarė ramiau. Akimirksniu pajutau, kad galiu šiuo žmogumi pasitikėti", – pasakoja teismo lankytoja.

Nukentėjusi baudžiamojoje byloje moteris pasakoja, jog savanorės Danielės pagalba jai buvo itin reikšminga: „Savanorė išklausė visų mano nuogąstavimų, palaikė ir rūpinosi mano savijauta. Toks nuoširdus rūpestis kitu žmogumi, man buvo išties raminantis. Tuo metu galvojau, kaip gera, kad kažkas yra šalia!"

Kalbėdami apie tai, ką jiems duoda savanorystė teisme, patys savanoriai dažnai pamini, jog galimybė padėti kitam leidžia jaustis reikalingu ir naudingu žmogumi, o vienos iš nuostabiausių akimirkų – kai padovanoji žmogui šypseną, viltį ar ramybę. Viename iš Vilniaus teismų savanoriaujanti Danielė dalinasi, jog čia ją atvedė ir smalsumas – noras sužinoti, kaip vykdomas teisingumas. „Tačiau, ko gero, pagrindinė priežastis kodėl čia esu – suvokimas, kad teismo lankytojams galiu suteikti palaikymą ir paramą, padėti išgyventi nelengvas patirtis", – dalinasi teismo savanorė.

Savanorė pasakoja, kad teisme ji sutinka pačius įvairiausius žmones – skirtingo amžiaus, požiūrio, skirtingų patirčių turinčius liudytojus ir nukentėjusiuosius. Tai leidžia į gyvenimą pažvelgti įvairesniu kampu bei pagilina bendravimo įgūdžius. Patirtis teisme išmoko geriau įsiklausyti, suprasti kitą ar išdrįsti užkalbinti nepažįstamą.

Dažnai teismų lankytojams iškylantys klausimai būna susiję ir su teismo procesu: kur vyks posėdis? Kaip man elgtis? Kur turėčiau atsisėsti? Susipažinti su teismo procesu ir jo aplinka galima dar prieš atvykstant – per virtualią teismo posėdžių salę: https://sale.teismai.lt. Teismo savanoriai taip pat gali pakonsultuoti klausimais, susijusiais su teismo procesu. Tačiau ne retai teismo dalyviams reikia ir paprasto žmogiško pokalbio apie gyvenimo sunkumus.

Padėdamas kitam, padedi ir sau

Savanoriauti teisme galime kiekvienas – nepriklausomai nuo išsilavinimo, patirties ir amžiaus. Svarbiausias kriterijus teismo savanoriui – žingeidumas, empatija ir noras padėti į teismą atėjusiam žmogui pasijusti saugiau ir drąsiau, kai reikia, pakalbinti, o kartais, ir kartu pabūti tyloje.

Susidomėjusiems savanoryste teismuose kviečiame parašyti el. paštu komunikacija@teismai.lt ir pasidalinti savo motyvacija prisijungti prie savanorių komandos. Jau lapkričio mėnesio pabaigoje vyks Lietuvos teismų nuotoliniu būdu organizuojami mokymai, kuriuose kiekvienas būsimas teismo savanoris bus apmokomas profesionalių teisės ir psichologijos ekspertų.

Daugiau informacijos: www.teismai.lt/savanoriai/