1. Nepaisant recesijos, rinkose ir technologijų srityje vyks pokyčiai, niekur nedings vartotojų ir darbuotojų poreikiai bei lūkesčiai. Ir pokyčiai vyks dideliu greičiu. Tad kaip ketinate neatsilikti, išgyventi ar net suklestėti, jei nesuteiksite galimybių savo darbuotojams mokytis ir ugdyti naujų įgūdžių?

2. Poreikis keisti ar kelti kvalifikaciją išliks beprecedenčio, dar nematyto lygio. Panašu, kad keisis milijonai darbo vietų, taip pat atsiras nemažai naujų. Remiantis WEF duomenimis, iki 2025 m. 50% visų darbuotojų reikės persikvalifikuoti. Labai tikėtina, kad tam, jog jūsų verslas klestėtų, darbuotojų kvalifikaciją turėtumėte keisti jau dabar. Kaip ketinate tai padaryti, jei atsisakysite skirti lėšų savo darbuotojų tobulėjimui?

3. Gebėjimas greitai mokytis išlieka stipriu konkurenciniu pranašumu. Daugelis įmonių dar nėra pasirengusios ateičiai ir laukiantiems pokyčiams. Tuo tarpu ateitis nelaukia. Darbai rinkoje keičiasi - technologijos bus naudojamos, o žmonės dirbs ten, kur jų galimybes bus galima tinkamiausiai ir efektyviausiai panaudoti. Pozicijos taps aptakesnės, nes tai leis darbuotojams lengviau prisitaikyti prie pokyčių. Komandinis darbas taps dar svarbesnis, o komandos - savarankiškesnės.

4. Įmonės, kurios neskatins turimų darbuotojų mokytis ir tobulėti, privalės įdarbinti naujus žmones su naujai atsiradusiais įgūdžiais. Šis procesas bus sudėtingesnis nei bet kada anksčiau, o kartais ir visai neįmanomas. Kodėl? Kvalifikuotų darbuotojų paklausa auga – 7 iš 10 darbdavių visame pasaulyje teigia, kad jiems sunku rasti darbuotojų, turinčių tinkamą techninių ir socialinių gebėjimų derinį (Deloitte, July 2021, "The worker-employer relationship disrupted"). Tad jei negalėsite įdarbinti naujų, o tuo pačiu ir neinvestuosite į esamų darbuotojų mokymąsi, kaip rasite specifinių įgūdžių turinčius žmones?

5. Naujos kartos atstovai siekia nuolatinio tobulėjimo ir jo negavę yra pasirengę itin greitai pakeisti darbo vietą. Itin retų ir rinkoje labai reikalingų įgūdžių turintys Z kartos atstovai tikrai nelauks jūsų inicijuotos tobulėjimo stagnacijos pabaigos ir bus pasirengę judėti toliau. Tikėtina, kad jūsų konkurentai jau dabar ieško būdų šiems darbuotojams pritraukti. Kaip jūsų verslas išgyvens, kai neturėsite žmonių su ateityje būtinais įgūdžiais?

6. Tam, kad įmonės būtų sėkmingos, joms reikia įsitraukusių žmonių su tam tikrais įgūdžiais. Tyrimai rodo, kad įsitraukę ir įmonės įgalinti darbuotojai daro itin didelį pokytį visuose lygmenyse. Po pandemijos metu vykusio masiško darbuotojų ėjimo iš darbo, vis dažniau girdime apie „tylųjį atsitraukimą", kai darbuotojai nepalieka įmonės, tačiau ir nebeįsitraukia į jos veiklas, tikslingai pasirinkdami vykdyti tik būtinąsias funkcijas. Pagal 2022 m. birželio mėn. atliktą „Gallup" tyrimą, tokiu būdu „metantys" darbus sudaro mažiausiai 50% JAV darbo rinkos, itin didelę dalį jų - jaunesni nei 35 m. amžiaus žmonės. Tad jei įdarbinsite asmeninio augimo siekiančius žmones ir nustosite investuoti į jų tobulėjimą, galite tikėtis, kad jie greitai atsisveikins su darboviete arba joje liks, tačiau „tyliai" atsitrauks. Ką ketinate daryti be šių žmonių, kurie, atminkite, taip pat turi retų įgūdžių, būtinų jūsų verslo sėkmei?

7. Pasitikėjimas yra tai, ko žmonėms ypatingai reikia krizės metu. „Ar galiu pasikliauti savo įmone, kad joje toliau galėsiu sėkmingai augti ir tobulėti?". „Ar galiu pasitikėti savo vadovais, kad šie mane palaikys tolimesniame mano augimo kelyje?" Šiuo metu situacija klostosi taip, jog jau daugelis darbuotojų sutinka, kad savarankiškas darbas yra saugesnis nei tradicinis ("Workers don't feel like a 9-to-5 job is a safe bet anymore", Carolyn Ockels, Steve King, Gene Zaino, HBR, March 23, 2022).Tad be pakankamo pasitikėjimo nebus įsitraukiančių darbuotojų.

Recesijos metu labai lengva greitai priimti sprendimą nutraukti visas investicijas į darbuotojų mokymąsi ir tobulėjimą. Tačiau privalu įvertinti ir neigiamą poveikį, kurį sukels toks sprendimas. Auščiau išvardintos tik 7 priežastys, kodėl sunkiu laikotarpiu būtina skirti lėšų savo darbuotojų augimui. Gerai apsvarstę, tikrai rasite ir kitų svarių argumentų, aktualių būtent jūsų verslui.

Daugiau informacijos apie „BMI Executive Institute" tarptautinės verslo vadybos programą vadovams „Executive MBA" ir trumpųjų mokymų programas skaitykite https://www.bmiinstitute.com/vilnius/.