Sprendžia oro taršos problemas

Kasmet jau beveik dešimtį metų vykstantis „Švyturio Klaipėdos ateities stipendijos" konkursas sutraukia skirtingų sričių 20–35 m. Klaipėdos krašto talentus. Šių metų konkursas – kiek išskirtinis. Iš 22 konkurso dalyvių į finalinį etapą pateko net šeši kandidatai – Toma Dabulevičienė, Osvaldas Gedrimas, duetu dalyvaujančios Rita Gikarienė ir Giedrė Radzevičienė, Vestina Gustienė, Viktor Kulakov ir dr. Paulius Rapalis. Po visuomenės ir komisijos balsavimo nugalėtojo titulą pelnė pirmųjų konkurso etapų lyderis, mokslininkas dr. P. Rapalis, kuriam atiteko bendrovės „Švyturys-Utenos alus" įsteigtas piniginis paskatinimas.

I. Vilkės nuotr.

Jungtinės VGTU-ASU-KU Transporto inžinerijos doktorantūros studijų programos absolventas dr. P. Rapalis savo tyrimais ir inžinerinėmis inovacijomis prisideda prie uostamiesčio aplinkos gerinimo, naujos inžinierių bei mokslininkų kartos rengimo laivybos, uostų bei jūrų energetikos iššūkiams įveikti. Nuo 2011 m. mokslininkas savo tyrimus pristatė 23 tarptautinėse ir nacionalinėse konferencijose, publikavo 29 mokslinius straipsnius, taip garsindamas Klaipėdos universitetą, gimtąjį miestą ir Lietuvą.

Dr. P. Rapalis su kolegomis taip pat vykdo ir švietėjišką veiklą – skaito viešas paskaitas apie oro taršą, taršos šaltinius ir sprendinius, prisideda prie parodų organizavimo, o Klaipėdos universiteto svečiams – valstybių vadovams, ambasadoriams, politikams, kolegoms iš kitų mokslo įstaigų, moksleiviams pradinukams – visada įdomiai pristato atliekamus tyrimus ir laboratoriją.

I. Vilkės nuotr.

Jau daugiau nei dešimtmetį oro taršos problemas tyrinėjantis stipendijos laureatas, šiuo metu vadovaujantis neuroninių tinklų technologijos pagrindu veikiančios sistemos, siekiant nustatyti iš laivų sklindančią oro taršą, kūrimui, kol kas tiksliai neįvardija, kur panaudos stipendijos laimėjimą, tačiau labai džiaugiasi tokiu įvertinimu.

„Laimėjimas buvo tikrai maloniai netikėtas, visą konkurso laikotarpį stengiausi nedėti pernelyg daug vilčių, jei laimėti visgi nepasisektų. Stipendijos laimėjimas, be abejonės, yra mano ir kolegų darbo įvertinimas. Džiaugiuosi, kad tokio pobūdžio konkursuose jau ne pirmus metus mokslo atstovai nelieka nepastebėti – mokslininkų pasaulis yra gana uždaras ir tokios pergalės padeda plačiau skleisti žinią apie mūsų darbą", – mintimis po „Švyturio Klaipėdos ateities stipendijos" konkurso apdovanojimų renginio dalijosi šių metų laureatas dr. P. Rapalis.

I. Vilkės nuotr.

Konkursas – krašto potencialo išryškinimas

Stipendijos konkursą organizuojančios bendrovės „Švyturys-Utenos alus" generalinis direktorius Rolandas Viršilas neslepia, kad šių metų finalininkų ratas kaip niekad ryškus, tad tiek nominantus palaikantiems kraštiečiams, tiek komisijai teko nelengva užduotis renkant konkurso talentingiausiąjį.

„Šiemet finalinio konkurso etapo dalyviai socialiniuose tinkluose itin aktyviai ragino visuomenę atiduoti savo balsą už juos. Kiekvieno dalyvio talentas – išties išskirtinis ir neabejotinai svarbus Klaipėdos krašto klestėjimui. Džiaugiuosi, kad šiuo konkursu jau ne pirmus metus pavyksta išryškinti unikalius krašto gyventojų pasiekimus ir veiklą – nors konkurso laureatu išrenkamas tik vienas dalyvis, visi jie verti krašto gyventojų palaikymo ir skatinimo. Tikimės, kad galimybė dalyvauti mūsų jau ne pirmus metus organizuojamame konkurse kaip tik ir tapo puikiu postūmiu kraštiečiams džiaugtis augančia aktyvia jaunąja karta, o finalininkams – tik dar uoliau siekti savo užsibrėžtų tikslų turtinant Klaipėdos kraštą", – pasibaigusį konkursą apžvelgia R. Viršilas.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, prideda, kad kasmet konkursas padeda iš naujo atrasti Klaipėdos krašto potencialą išryškinant jaunuosius jo talentus.

„Gal savo dydžiu Klaipėdos miestas ir kraštas pasaulio kontekste santykinai nėra dideli, spinduliuojama jaunatviška energija, brandinamomis drąsiomis idėjomis ir beribiu čia gyvenančių žmonių kūrybiniu potencialu – esame kone milžinai, nors tuo lyg ir nelabai drąsu pasidžiaugti", – sako Klaipėdos miesto meras.

I. Vilkės nuotr.

Pasibaigus dar vienam „Švyturio Klaipėdos ateities stipendijos" konkursui, V. Grubliauskas nuoširdžiai didžiuojasi Klaipėdos krašto jaunimu, o ypač jo veržlumu, tad ir į ateitį žvelgia viltingai ir ramiai, žinodamas, kad bendriems siekiams bei kraštą vienijantiems tikslams pasiekti kraštiečiai visuomet turės patikimą ir tvirtą šių talentingų žmonių užnugarį.

„Visiems konkurso dalyviams ir, žinoma, konkurso laureatui, linkiu nesustoti ir niekada neišsikvėpti kuriant Klaipėdos miesto ateitį, klestėjimą ir gerovę. Taip pat įtikinamai palinkėsiu – tegul laureatų ir diplomantų sėkmė įkvepia kitus jaunus ir kūrybingus, talentingus ir veržlius žmones savo gebėjimus bei žinias skirti gimtojo krašto ateities architektūrai. Nepaliaukite dar garsiau ir drąsiau dalintis bei skleisti savo idėjas, prasmingas iniciatyvas ir ambicingus sumanymus visiems kartu kuriant Klaipėdą bei jos kraštą ir garsinant jų vardą plačiajame pasaulyje. Paprasčiausiai – patikėkite patys savimi. Jūs tikrai tai galite!" – linkėjimais po konkurso dalijasi V. Grubliauskas.

I. Vilkės nuotr.

Šiuo laikotarpiu vis svarbesnėms tampant klimato kaitos temoms, konkursą organizuojančios bendrovės generalinis direktorius nuoširdžiai džiaugiasi už 9-ojo „Švyturio Klaipėdos ateities stipendijos" konkurso laureatą dr. P. Rapalį.

„Pasibaigus pandemijai, o ir dabar gyvenant karo aktualijų laikais, klimato kaita ir bendrai aplinkos būklės blogėjimas kelia vis didesnį susirūpinimą ne tik Lietuvai ar Europai, bet ir visam pasauliui. Nors kasdien mažais žingsneliais žengiame link tvaresnio išteklių naudojimo ir siekiame neutralaus poveikio klimatui – šie tikslai numatyti įgyvendinant Europos žaliojo kurso planus – kiekvieno mūsų indėlis yra itin svarbus. Tikiu, kad dr. P. Rapalio pasiekimai gali tapti be galo reikšmingais siekiant susidoroti su klimato kaitos iššūkiais", – komentuoja „Švyturys-Utenos alus" generalinis direktorius.

Nuo 2014 m. vykstančiuose stipendijos konkursuose „Švyturio Klaipėdos ateities stipendijos" laureatų vardą jau pelnė pianistė Adelė Daunoravičiūtė, Klaipėdos muzikinio teatro solistas Steponas Zonys, kino kūrėjas Arūnas Eimulis, menininkė Agnė Kišonaitė, laivų inžinierius Lukas Norkevičius, mokslininkas Žydrūnas Lukošius, elektra varomo katamarano kūrėjas Tomas Vėlius, mokslininkė dr. Greta Gyraitė.

Su ankstesnių metų konkurso finalininkais susipažinti ir daugiau apie kasmet vykstantį „Švyturio Klaipėdos ateities stipendijos" konkursą sužinoti galite oficialioje stipendijos svetainėje https://svyturiostipendija.lt/.