Nuo Sofios kesadilijų iki tikrą skonių fiestą sukuriančio Juan Manuel užkandžių rinkinio gausesnei kompanijai – bent kartą lankęsi sostinėje, Vokiečių g. 24 įsikūrusiame „Talutti Tex Mex“ restorane žino, kad didžiausia užduotis čia – išsirinkti, kuo gardžiuositės šiandien. Dar didesnė – porcijas įveikti. Jos, kaip kiekvieno jausmingo meksikiečio virtuvėje, išties galingos.

„Talutti Tex Mex“ restoranas Vilniuje,  Vokiečių g. 24

Texan ir Mexican trumpinys Tex-Mex yra amerikietiška virtuvė, kilusi iš Tejano žmonių Teksaso kulinarinės kūrybos. Iš pasienio valstijų, tokių kaip Teksasas, ji sėkmingai paplito po likusią JAV dalį. Kai kurie Tex-Mex virtuvės ingredientai sutinkami ir Meksikos virtuvėje, tačiau dažnai pridedami kiti, rečiau naudojami Meksikoje, pavyzdžiui, gausiai naudojamas sūris ir ispanų atvežtas kuminas.

Autentiką kuria iš šiltų kraštų atvykę šefai

Tradicinės trintos raudonos pupelės, chalapos, enčilados ar buritos – gausus restorano meniu išalkusius pasitinka Tex-Mex patiekalų įvairove. Tex-Mex yra ir mėgstama kokteilių mėgėjų vieta. Čia rasite senas tradicijas menančių kokteilių, kiti įkvėpti įvairių šiuolaikinio pasaulio regionų skonių.

„Meksikos ir Teksaso autentiką „Talutti Tex Mex“ restorane kuria atogrąžų kraštuose užaugę ir tokį maistą kasdien ragavę virtuvės šefai. Tad pas mus avokadų gvakamolė ne trinama, o ruošiama ypatingu būdu. Siūlome daug šviežios salsos rūšių, patys gaminame „Jack Daniels BBQ“ padažą. Siekdami perteikti kuo autentiškesnį skonį, paprikas taip pat deginame pagal visas Tex-Mex tradicijas. Jautieną grilio patiekalams atsivežame tiesiai iš kepsninių tėvynės – Pietų Amerikos“, – apie bene vienintelę tokią vietą Lietuvoje pasakoja „Talutti Tex Mex“ restorano vadovas Edvinas.

„Talutti Tex Mex“ restoranas Vilniuje,  Vokiečių g. 24

Restoranas yra įsikūręs Vokiečių g. 24, Vilniuje, XVI amžių menančiame pastate, kur istorinės sienos prikeltos naujam gyvenimui, išsaugant paveldą. Restorano erdves puošia ne tik Tex-Mex detalės, bet ir pasakiško grožio paveikslai, kurie atspindi Meksikos ir Teksaso autentiką.

„Talutti Tex Mex“ restoranas Vilniuje,  Vokiečių g. 24

Dar neragavusius tex mex patiekalų, restorano vadovas pažintį kviečia pradėti nuo tradicinių Teksaso čimičangų arba pasakiško skonio buritų. Restorane jų – net 12 rūšių, gausiai pagardintų šviežiomis daržovėmis, žymiąja gvakamole ir kvapniais prieskoniais.

Kitaip nei kituose restoranuose, su autentiškais patiekalais kviečiami susipažinti ir vaikai – „Talutti Tex Mex“ jiems paruošė atskirą meniu.

Desertui, jeigu liks vietos, „Talutti Tex Mex“ restorano vadovas rekomenduoja traškiąsias tešlos spurgytes - churras. Autentišką jų receptą virtuvės šefui perdavė močiutė.

„Talutti Tex Mex“ restoranas Vilniuje,  Vokiečių g. 24

Maistas, kuriuo norisi dalintis

Bent kartą lankęsi Teksase arba Meksikoje sutiks – gardžiam maistui ir smagiems pokalbiams prie stalo čia skiriamas ypatingas dėmesys. Patiekalai šiuose kraštuose dažniausiai valgomi rankomis ir skambant ritmingai muzikai, o šešios tortilijos per dieną ir stiklas agavų tekilos tikram meksikiečiui – vieni niekai.

Maistas, kuriuo norisi dalintis, – taip vienu sakiniu galima apibūdinti „Talutti Tex Mex“. Sostinės centre įsikūrusio restorano užduotis – Tex-Mex autentiką nuo pirmo kąsnio perteikti ir Lietuvoje.

„Mūsų degustacinių rinkinių pakanka 4-6 alkaniems asmenims. Vieno apsilankymo metu draugai ar šeima gali paragauti pačių įvairiausių Teksaso ir Meksikos virtuvių patiekalų: krosnyje lėtai keptos plėšytos jautienos su namų gamybos padažu, autentiškais meksikietiškais prieskoniais marinuotos vištienos, sūrio spurgyčių“, – vardija restorano vadovas.

Juan Carlos degustacinis „Tex-Mex“ rinkinys

Be tradicinių takų, buritų, enčiladų ir mėsainių, lietuviai, pasak jo, itin mėgsta šviežius chalapos pipirus, užkeptus kreminiu sūriu ir šonine, dideliame takos dubenyje patiekiamas salotas su grilyje kepta lašiša ar jautiena ir kitus, darganotą dieną praskaidrinančius, patiekalus.

¡Buen provecho! (liet. skanaus), – kaip pasakytų tikras meksikietis. O kad tikrai skanu, kviečiame įsitikinti „Talutti Tex Mex“ restorane, įsikūrusiame Vokiečių g. 24, Vilniuje.