Siekdama atkreipti dėmesį į šiukšlinimo problemą gamtoje, nepelno siekianti įstaiga VšĮ „Užstato sistemos administratorius" (USAD) sukūrė išskirtinę kampaniją „Nenykstančios rūšys", skatinančią kitomis akimis pamatyti gamtoje dažniausiai sutinkamas ir labiausiai paplitusias atliekas.

Lietuvių pamėgtuose miškuose, prie populiariausių Aukštaitijos saugomų teritorijų pažintinių takų bei poilsiaviečių lankytojai jau visai netrukus galės išvysti informacinius stendus su išsamiais nenykstančių rūšių aprašymais be patarimais, kaip padėti tai rūšiai išnykti iš Lietuvos gamtos.

Iniciatyvos, skatinančios keisti požiūrį į mus supančią aplinką

Nuo 2016-ųjų veikianti užstato sistema kasmet surenka daugiau nei 600 mln. gyventojų grąžinamų vienkartinių gėrimų pakuočių, tačiau kaip pastebi įmonės vadovas Gintaras Varnas, užstato už tarą atgavimas – ne vienintelė priežastis, kodėl pakuotes grąžinti verta.

„Mūsų komanda dirba tam, kad padėtume atrasti kiekvienam gyventojui artimą atsakymą – vienam tai švaresnė gamta, kitam – tvarus gyvenimo būdas, tausojami ištekliai, palaikoma žiedinė ekonomika ir kt. Į surinkimo vietas kasmet grįžta 9 iš 10 į rinką išleistų užstato pakuočių, o paskutinė visuomenės apklausa parodė, kad 98 proc. žmonių yra įsitikinę, kad užstato sistema yra reikalinga. Mums tai yra geriausias stimulas išlaikyti tempą ir toliau judėti pirmyn, plėtoti pažangą ir kurti įvairias iniciatyvas, skatinančias gyventojų sąmoningumą. Juk kiekvienas kasdien galime padaryti bent po vieną mažą darbą tam, kad išsaugotume planetą", – sako USAD vadovas G. Varnas.

Naujausia kampanija „Nenykstančios rūšys" – tai dar vienas būdas kalbėtis su gyventojais mums visiems aktualia mus supančios aplinkos tema. Nuo pat veiklos Lietuvoje pradžios, apie tai ne pelno siekianti organizacija su gyventojais kalbasi įvairiausiomis formomis: tradiciškai žaisdami interaktyvias ir edukacines „EKO lenktynes", pajūryje primindami, kad „Visos figūros yra gražios", įsitraukdami į festivalių renginius ar remdami projektus regioniniuose parkuose.

„Esu įsitikinęs, kad svarbių ilgalaikių pokyčių galime pasiekti tik keisdami visuomenės požiūrį ir santykį su gamta – apie tai yra ir naujausia USAD iniciatyva „Nenykstančios rūšys", – priduria G. Varnas.

Pasirinko neįprastą būdą kalbėti apie problemas

Socialinės kampanijos, kuriomis siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į opias problemas, kuriamos nuolatos, tačiau reta jų priverčia ne tik susimąstyti, bet ir nusišypsoti. Spręsti problemas galima ir linksmai, su gera nuotaika, įsitikinęs USAD vadovas.

„Moralizavimas dažniausiai nuteikia priešiškai, o blogų naujienų aplink ir taip apstu. Žinojome, kad norėdami paskatinti gyventojus prisidėti prie bendro veiksmo, turime sugalvoti įdomų problemos pateikimo kampą ir pakviesti žmones į atliekas gamtoje pažiūrėti kitaip. Mūsų tikslas pozityvus, tad ir komunikuoti nusprendėme per šią prizmę", – apie tai, kaip kilo idėja gamtoje žmonių dažniausiai paliekamas atliekas paversti „nenykstančiomis rūšimis", pasakoja G. Varnas.

15 stendų su netikėtinai pateikta informacija Lietuvos regioniniuose parkuose bus pradėti montuoti jau šią savaitę. Iš arčiau susipažinti su „nenykstančiomis rūšimis" kviečia ir nuotaikingas vaizdo klipas internete.

Vienas paežerėje ar parke į krūmus numestas butelis neišnyksta šimtus ar net tūkstančius metų. Prisidėdami net ir mažais darbais – nunešdami rastą butelį į taromatą, palikdami užstato pakuotę efektyviai veikiančioje sistemoje – galime prisidėti prie švaresnio mūsų visų gyvenimo.

„Dauguma šiukšlių stovyklavietėse, prie pažintinių takų ar kitose gamtos vietose atsiranda, kai lankytojai nusprendžia nusižengti savo principams „tik šį vienintelį kartą", o tam visada atsiras pasiteisinimų. Visi šie pasiteisinimai ir yra priežastys, dėl kurių gamtoje dauginasi „nenykstančios rūšys". Tikiuosi, kad nauja komunikacijos kampanija paskatins žmogų gamtoje pagauti save tą akimirką, kai mintyse ima suktis bet koks pasiteisinimas, kuris prieštarauja idėjai „Grąžinti verta", – sako kampaniją iniciavusios USAD vadovas.